We weten allemaal dat we goed voor zowel onze fysieke als mentale gesteldheid moeten zorgen. Dat is makkelijker gezegd dan gedaan. Je leest braaf iedere dag je affirmaties door, mediteert regelmatig en misschien houd je zelfs je dagen bij in een journal. Toch merk je dat je mentale gesteldheid niet zo goed is als het zou moeten zijn. Onbewust kan dat komen door één van deze gewoonten.
1. Je zit (te) veel op je telefoon
Het is en blijft een boosdoener op vele vlakken, die telefoon. Op ieder moment, te pas en onpas, pakken we ‘m erbij. Als we wachten op de bus, wanneer we ons vervelen, tijdens een saaie lunchpauze: we zitten vastgelijmd aan onze telefoons. Alle informatie ligt binnen handbereik. Dat is enerzijds heel waardevol, maar anderzijds werkt het ook nadelig. We worden online doodgegooid met perfecte plaatjes, Photoshop en onrealistische verwachtingen.
Daarnaast heeft urenlang staren naar een schermpje ook andere nadelen, vooral als je dit ‘s avonds doet. Nog even door Instagram of TikTok scrollen voor het slapengaan is niet zo relaxing als je misschien denkt. Het blauwe licht kan de slaapkwaliteit verstoren. De informatie die je online tot je neemt, kan zelfs tot in je slaap impact hebben. Je propt je hersenen na een lange dag nog voller met informatie die je op dat moment eigenlijk niet meer kan verwerken.
Leg een uur of twee voor het slapengaan je telefoon aan de kant en zet je laptop of televisie uit. In het begin moet je waarschijnlijk wennen, maar probeer ‘s avonds echt te relaxen. Niet alleen fysiek, maar ook mentaal. Na verloop van tijd zul je merken dat je al die apps echt niet mist.
2. Je drinkt (vaak) alcohol
Misschien drink je sporadisch, duik je regelmatig de kroeg in of ben je vooral een sociale drinker. I’m not one to judge, want ik weet hoe lekker een glaasje wijn na een lange dag kan zijn, of een cocktail in de zon. Geloof me, dat doe ik ook maar al te vaak. Jammer genoeg is alcohol in vele maten niet erg bevorderlijk voor je fysieke én mentale gezondheid. In het artikel van mindbodygreen geeft arts Robin Berzin ook aan dat een wijntje om te ontspannen eigenlijk niet logisch is, omdat je hartslag omhoog gaat. Dat heeft dus weer invloed op je slaap, en je snapt ‘m al: daar word je mentaal niet heel veel beter van.
Geen zorgen, want volgens Berzin past alcohol prima thuis in een gebalanceerde levensstijl. Zo lang je oplet waarom je drinkt en hoeveel, kan het prima. De arts raadt onder andere aan om niet meer dan drie keer per week te drinken. Geniet je vandaag van een heerlijke Pinot Grigio? Drink dan niet te laat op de avond, zodat je lichaam genoeg tijd heeft om het te verwerken.
3. Je hebt weinig momenten voor jezelf
Sommige mensen leven helemaal op van sociale interacties. Uit eten met vriendinnen, gezellig borrelen, een feestje hier en een avondje uit daar: als het maar sociaal is. Ook jij hebt zo nu en dan tijd voor jezelf nodig, hoe erg je er als extravert persoon misschien ook van opleeft.
Een moment alleen biedt de ruimte om je batterij weer op te laden, om even helemaal tot jezelf te komen. Het is belangrijk dat je even in kunt checken met jezelf en je gevoelens. Iets doen met vrienden is heel leuk, maar dat neemt wel ruimte in je hoofd in beslag. Zorg ervoor dat je regelmatig even alleen bent, het liefst elke dag. Je hoeft geen drie uur in je uppie te zitten: al is het maar een kwartier tot een halfuur. Gun jezelf die rust.
4. Je beweegt (te) weinig
Sporten heeft veel invloed op je lichaam. Je denkt daarbij wellicht direct aan je fysieke gesteldheid, zoals je conditie, uithoudingsvermogen en je weerstand. Wanneer je weinig beweegt, lijdt niet alleen je fysieke gezondheid daaronder. Je mentale welzijn krijgt het ook zwaar te verduren.
In het hierboven genoemde artikel vertelt Berzin dat dit onder andere komt doordat we emoties en gevoelens verwerken door middel van beweging. Bij geen beweging komen deze emoties vast te zitten. Door te bewegen kun je de gevoelens erkennen, voelen en ervaren, zodat je er ook werkelijk iets mee kunt doen. Sla je ze op in je lichaam? Dan ga je dat zowel fysiek als mentaal merken. It’s all connected.
Je hoeft nu niet direct de sportschool in te duiken voor een stevige, intensieve work-out. Dat mag natuurlijk, maar simpelweg meer bewegen is al een goed begin. Het maakt niet uit op wat voor manier je het doet, als je maar in beweging komt!