21 maart 2021 
3 min. leestijd

Omgaan met je emoties. Zo leer je dat

Omgaan met je emoties. Zo leer je dat
Ik dacht altijd al dat ik anders was. Gevoelig werd ik ook wel genoemd, maar ik was van jongs af aan al hard voor mezelf want ik moest vaak sterk zijn. Ik gaf mijn gevoel daardoor weinig de ruimte en leerde om de knop om te zetten en mijn gevoelens 'stil te zetten'. Dat was mijn wapen om mezelf te beschermen. Ik deed dat onbewust en het heeft me ook wel ver gebracht, maar het begon me tegen te werken..

Gevoelig

Ik wist niet dat ik altijd zo gevoelig was, maar wel dat ik dingen voelde die niet iedereen voelde. Na mijn burn-out werd ik hier pas echt bewust van omdat ik bewuster ging leven. Kenmerkend is dat ik gevoelig ben voor de energie van andere mensen, teveel mensen in één ruimte, fel licht en harde geluiden. Omdat ik vooral bezig was met wat er om mij heen gebeurde, vergat ik te connecten met mezelf, met wat er vanbinnen gebeurde. Het gevolg: ik luisterde niet naar mijn intuïtie, naar mijn gevoel, waardoor ik uiteindelijk geblokkeerd raakte in mijn emoties.

Emoties de bad guy?

Emoties zijn een teken van zwakte, dacht ik altijd. Ze zitten me in de weg en houden me van mijn doelen af. Ik werd met een 'niet-janken-gewoon-doorgaan' mindset opgevoed. Dat heeft een doorzetter van me gemaakt, maar op latere leeftijd wist ik simpelweg niet meer wat ik voelde. Ik onderdrukte mijn gevoelens en leefde puur naar verantwoordelijkheden en verwachtingen. Toen ik er tijdens een meditatie retreat achter kwam dat ik niet vol overgave kon voelen en emotioneel geblokkeerd was, werd ik me daarvan pas bewust. Ik vond het moeilijk om me echt open te stellen. Ik leefde niet vol overgave, huilde niet, had last van moodswings waar ik alleen maar van in de war raakte en genoot niet zo intens meer van gelukkige momenten. Toen ik tijdens die 'openbaring' bewust werd zag ik ineens alles glashelder. Emoties zijn helemaal geen teken van zwakte maar een onderdeel van wie jij bent en van jouw innerlijke energie. En die emoties moeten allesbehalve genegeerd worden.

Wat zijn emoties?

E-motion betekent ook wel 'Energy in motion', dus energie in beweging. Ze zijn de verbinding met jezelf en als je goed luistert kun je heel wat horen. Ze horen te stromen en in beweging te blijven, zodat je ze voelt. Ze komen en ze gaan als je ze de ruimte geeft, maar zodra je ze gaat negeren gaat het je op den duur innerlijk tegenwerken. Dat gebeurde bij mij precies zo. Ik onderdrukte niet alleen mijn gevoelens, maar daardoor ook mijn persoonlijke groei. Toen ik mij hiervan bewust werd veranderde mijn hele leven. Het klinkt misschien gek, maar nu ben ik juist blij als ik moet huilen, verdrietig of gefrustreerd ben, want ik weet dat ik er iets mee mag doen en kom gelijk dieper tot de kern van mijn gevoel, wat er in mijn hart speelt. Wat geheeld mag worden. Ik blijf nu niet meer hangen in het 'niets' maar ik ben nu steeds in 'beweging', en dat voel ik mentaal maar ook letterlijk in mijn hele lichaam!

Hoe ga je ermee om?

Het lijkt zo logisch allemaal, maar in een tijd waar alles snel gaat en perfect moet is er weinig ruimte voor onze interne processen en onderdrukken we vaak onze gevoelens en emoties. Dus nu ben je hopelijk al meer bewust en herken je jezelf in mijn verhaal. Maar hoe ga je hier nu mee om? Hoe leer je te luisteren naar je eigen gevoelens en emoties? Bewustwording is de eerste en grootste stap. Als je bewust bent geef je er aandacht aan. Zie het als een ontdekkingsreis en de eerste stap naar je 'echte' zelf, waardoor je nog meer van jezelf gaat leren en jezelf nog beter gaat leren kennen. Breng vaker de aandacht naar je lichaam en geest. In plaats van dat je constant bezig bent met alles om je heen, focus je je wat vaker op jezelf. Maak hier bewust tijd voor door bijvoorbeeld te mediteren (kan al 10 minuten per dag) of doe yoga om je lichaam beter te leren aanvoelen. Zo geef je rust en ruimte aan je gedachtes en gevoelens. Als je je ineens rot, bang of verdrietig voelt door iets of iemand, ook al vind je de reden 'stom', realiseer je dan dat het ergens bij je vandaan komt. Herken en erken dat gevoel en de emotie die daarbij loskomt. Oordeel niet over je emoties. Emoties willen gevoeld worden en tot uiting komen. Het is een manier van het lichaam om te verwerken en hier wil je ook de ruimte aan geven. Laat het er gewoon zijn en laat het bewegen, zonder het direct op te hoeven lossen. Waardoor ben je getriggerd? Wat maakte je boos, verdrietig of gefrustreerd? Kijk niet naar de ander, maar kijk vooral naar jezelf. Vraag jezelf af; waarom raakt dit mij zo? Wat mis ik van mijzelf wat ik nu van de ander verwacht? Vaak is een weerspiegeling van wat je in jezelf mist, van wat er in jou geheeld mag worden. Hoe kan je dit, wat je mist, aan jezelf geven? Gevoelens en emoties zijn extreem waardevol want je leert altijd iets over jezelf. Wil je leren om met emoties om te gaan en fysiek, mentaal en emotioneel stabiel en veerkrachtiger te worden? Meld je dan aan voor onze gratis online workshop over energiemanagement met 3 life hacks voor meer energie! Lees alle informatie en meld je aan. Liefs, Dani Jasarevic Holistic coach & NLP Master
Dani
Door

Dani

op 06 Aug 2017

Hi Marcel, Dank je wel voor je reactie. Daar kan ik me ook helemaal in vinden, fijn dat je jouw inzichten deelt met ons. Groetjes Dani

Dani
Door

Dani

op 06 Aug 2017

Hi Ilse, Dank je wel voor je berichtje! Wat moedig dat je deze stappen hebt gemaakt en dat je dit met ons deelt! Doet me goed en geeft een enorme boost! Heel veel succes en geluk. Liefs Dani

Reactie plaatsen