04 januari 2022 
4 min. leestijd

6 manieren om na de feestdagen weer in balans te komen

6 manieren om na de feestdagen weer in balans te komen

Het nieuwe jaar is alweer een paar dagen oud. Heb jij tijdens de feestdagen heerlijk genoten van alle oliebollen, champagne, overgebleven pepernoten en al het andere lekkers? Groot gelijk, want genieten hoort er natuurlijk bij! Na alle feestdagen voel je je misschien wel een beetje uit balans. Helemaal niet erg en met deze tips ben jij zo weer back on track.

Balans na de feestdagen

Voor ons staat genieten zo’n beetje centraal in het leven. Plezier hebben, eten wat je wilt maar wel in balans zijn: het kan allemaal. Het één sluit het ander namelijk niet uit. Helaas struggelen nog heel veel mensen met hun lichaam en eten, en de feestdagen periode kan daarbij lastig zijn. We hopen dan ook dat jij het er lekker van hebt genomen en dat je je geen zorgen hebt gemaakt over het eten. Je komt namelijk echt niet aan van een paar momenten extra genieten, dat gebeurt alleen bij een langdurig calorie-overschot. Na al dat heerlijke eten kan het wel zijn dat je een beetje uit balans bent. Weet je niet zo goed waar je moet beginnen? Wij helpen je!

1. Water, water, water

Na alle glazen champagne en wijn kan jouw lichaam wel wat extra hydratatie gebruiken. Water drinken is sowieso enorm belangrijk voor je. Voel je je opgeblazen en heb je last van zeurende hoofdpijn? Let dan op je waterinname en zorg ervoor dat je minimaal acht glazen water per dag drinkt.

2. Vul je voorraad aan

Je hoofd en hart worden heel blij van al dat lekkere eten en dat is belangrijk, maar je lichaam heeft ook behoefte aan goede voedingsstoffen. Je hoeft echt geen eten weg te gooien dat nog goed is, want dat is zonde. Wel is het verstandig om je voorraad weer aan te vullen met producten waar je energie van krijgt. Haal een lading vers fruit en allerlei groenten in huis zodat je weer even vooruit kunt. 

3. Eet genoeg en voedzaam

Is je fruitschaal weer gevuld en zit je koelkast vol met groenten? Dat maakt het al een stuk makkelijker om een voedzame maaltijd klaar te maken. De eerste dagen na de feestperiode zijn altijd het lastigst. Grote kans dat je je nog een beetje sluggish voelt en niet zo’n zin hebt om veel moeite te doen. Gelukkig zijn er ook genoeg makkelijke, snelle recepten die je lichaam toch een boost geven. Wat je in ieder geval niet moet doen, is te weinig eten en maaltijden overslaan omdat je geen zin hebt. Je lichaam moet weer in balans komen, dus geef het ook de kans om dat te doen.

4. Breng je slaappatroon ook weer in balans

Wist je dat het aantal uur dat je slaapt veel invloed heeft op je eetpatroon? Als je niet genoeg slaapt en te weinig energie hebt, kom je al gauw in de welbekende dip terecht. Je grijpt daardoor gauw naar zoete snacks die je eigenlijk niet verder helpen. De kerstfilms draaien inmiddels niet meer tot een laat tijdstip op tv en alle feestdagen pret is voorbij. Goede timing om weer op tijd je bed in te duiken en genoeg te slapen!

5. Beweeg je lichaam wat vaker

Misschien een voor de hand liggend punt, maar beweging is zo belangrijk en goed voor je. De afgelopen dagen of weken heeft dat misschien op een lager pitje gestaan, want laten we eerlijk zijn: na zo'n kerstdiner wil je gewoon relaxen en uitbuiken, toch? Probeer daarom nu weer wat vaker in beweging te komen. Een yogasessie, even stretchen, een blokje om of een stukje fietsen. Het maakt niet uit wat je doet, als je maar beweegt! Zet je lichaam aan het werk en laat je bloed stromen. Je hoeft echt geen intensieve work-out van anderhalf uur te doen, zeker niet als je dat normaal gesproken ook niet doet. Het laatste dat je wil, is een blessure oplopen omdat je té enthousiast was. Gewoon wat meer bewegen, dan kom je al een heel eind.

6. Stel je verwachtingen bij en wees niet te hard voor jezelf

Dit staat misschien een beetje los van balans, maar als je worstelt met gezond leven, is het wel een heel belangrijk punt. Dat geldt helaas voor veel mensen en daarom willen we ‘m toch even noemen. Velen nemen zich namelijk voor om na Oud en Nieuw heel gezond en fit te gaan leven. Dat is een heel goed voornemen, maar helaas is het niet erg haalbaar.

Je leven omgooien om gezond te leven doe je niet even, dat is een verandering van levensstijl die je vol moet willen houden. Stel daarom niet te hoge verwachtingen en eis niet te veel van jezelf. Dat klinkt misschien alsof je geen vertrouwen hebt in jezelf, maar veel mensen leggen de lat vanaf dag één heel hoog. Je verwacht ook niet dat je binnen een week een marathon kunt rennen of een berg kunt beklimmen, toch? Old habits die hard, dus die veranderingen kosten tijd. Door het nieuwe jaar als uitgangspunt te nemen, leg je heel veel druk op jezelf en op een bepaalde periode. Gaat er iets ‘fout’? Dan ben je al snel geneigd om de handdoek in de ring te gooien.

Het is daarom juist een goed begin dat je weer een beetje in balans wilt komen. Daarnaast maakt het helemaal niets uit als je een ‘mindere’ dag hebt, want die dagen horen er ook gewoon bij. Wat is een ‘slechte’ dag überhaupt? Zolang jij luistert naar de signalen die je lichaam afgeeft en je lichaam grotendeels voorziet van voedzaam eten, dan maak je al goede keuzes. Voel je dus niet schuldig na de feestdagen en zie bepaalde voedingsproducten niet als iets dat je niet mag eten of als iets ‘slechts’. Eten is niet slecht! Het geeft je energie, op wat voor manier dan ook. Je kunt voedzame en minder voedzame keuzes maken, dat hoort er allemaal bij. Als je daar maar balans in vindt en je lichaam voorziet van wat het nodig heeft. You got this.

Reactie plaatsen