04 december 2021 
3 min. leestijd

Waar moet je op letten als je met yoga begint?

Waar moet je op letten als je met yoga begint?

Yoga wordt steeds populairder. Je ziet het voorbijkomen als vast onderdeel in de sportschool of doordat een nieuwe yogastudio in de buurt haar deuren opent. Dat is fijn, want zo wordt yoga steeds toegankelijker! Als je nog geen ervaring hebt met yoga, vraag je je vast af waar je precies op moet letten als je ermee begint.

Welke yogastijl past het beste bij jou en welke yogaspullen heb je allemaal nodig om mee te kunnen doen aan een les? Aan welke les(sen) kun je meedoen als beginner? In dit artikel helpen we je op weg om op een fijne manier van start te gaan met jouw yoga-avontuur!

Kies een yogastijl waar jij je fijn bij voelt

Het plezier dat je haalt uit je yogales staat of valt met de yogastijl die je kiest. Als je een soort yoga kiest die niet goed bij je past, dan bestaat de kans dat je yoga geheel afschrijft, terwijl de stijl die perfect bij jou past misschien wel net op een andere tijd of dag wordt aangeboden.

Welke soorten yogastijlen zijn er?

Als beginner kun je beter niet alle details van alle yogastijlen willen weten. Je kunt beter kiezen voor een bepaalde stijl. Zo kun je onderscheid maken tussen de meer fysiek gerichte stijlen en de meer op de geest gerichte stijlen. Bepaal voor jezelf wat jouw doel is en wat je wil bereiken door het beoefenen van yoga. Voor de één is dit het werken aan een sterker en flexibeler lichaam, terwijl het voor de ander het vinden van rust, balans en antwoorden kan zijn.

De rustigere yogastijlen zijn meer gefocust op de geest en deze vind je terug in de vorm van yin yoga, restorative yoga, yoga nidra en kundalini yoga. Hierbij belast je je lichaam op een minder intensieve manier en keer je meer naar binnen toe. De intensievere stijlen zijn doorgaans meer gericht op kracht en dat betekent: zweten tijdens de les! Voorbeelden van fysieke yogastijlen zijn bikram yoga, vinyasa yoga, ashtanga yoga en power yoga.

Hatha yoga kan meestal worden geschaard onder de rustigere yogastijlen, maar het gaat hierbij wel iets meer om de lichamelijke houding en uitvoering van de pose (asana) dan bij de andere rustige stijlen.

Wanneer wil je yoga doen?

Het moment van de dag waarop je op je yogamat stapt, kan volledig bepalen of jij yoga fijn gaat vinden of niet. Bepaal wederom wat het doel is dat je door middel van yoga wilt behalen en kies daarbij het fijnste moment uit dat bijdraagt aan jouw doel. Als je positiever en energieker wilt beginnen aan je dag, dan is een ochtendsessie zeker iets voor jou. Heb je vaak een (te) drukke dag en wil je yoga gebruiken om alles op een rijtje te zetten en te ontspannen na alle stress? Dan is een sessie in de avond juist heerlijk.

Welke yoga oefeningen vind je fijn?

Niet alle yoga oefeningen zijn fijn, zelfs niet bij je favoriete stijl. Als je yoga in groepsverband gaat doen bij de yogastudio of in de sportschool, dan is het raadzaam om verschillende docenten uit te proberen. Iedere docent is anders en vaak kiest de ene docent voor net andere oefeningen of een andere uitvoering dan de andere docent. Kies voor een docent waarbij je je rustig en veilig voelt en waarbij je je aan niets stoort. De docent bepaalt voor een groot deel het plezier dat jij hebt tijdens je les. Ga je thuis aan de slag? Bekijk dan eens een overzicht van de yoga-oefeningen zodat je verschillende oefeningen kunt uitproberen. Je merkt vanzelf waar jij je wel en niet lekker bij voelt of wat je lichaam wel of niet fijn vindt. Verzamel de oefeningen die voor jou fijn zijn en stel op deze manier je ideale yoga practice samen!

Welke spullen heb je nodig?

Sommige yogastudio's of sportscholen hebben yogaspullen klaarliggen, maar dat is niet overal zo. Met je eigen yogamat en eventuele yoga accessoires ben je verzekerd van de juiste spullen die ook nog eens hygiënisch zijn en afgestemd zijn op jouw behoefte. Een yogamat met een goede grip of juist een dik of zacht oppervlak bepaalt hoe jij je voelt tijdens de les. Door het gebruiken van de juiste accessoires zorg je er ook voor dat je een houding op de juiste manier kunt uitvoeren zonder je lichaam te overbelasten. Vind je een oefening niet fijn? Dan kan de docent vaak een alternatieve uitvoering uitleggen, waardoor je alsnog mee kunt doen. Hierbij helpt het ook weer als je de juiste accessoires ter beschikking  hebt. Zo voorkom je frustraties omdat je niet mee kunt doen met een oefening.

Leg de lat niet te hoog

Verlang niet teveel van jezelf en veroordeel jezelf niet als het in het begin niet lukt. Het feit dat je aanwezig bent in de yogales is al iets heel moois. Respecteer je eigen lichaam en gun het de tijd om te wennen aan je nieuwe gewoonte.  Je zal merken dat je steeds beter je draai vindt en ontdekt wat wel en niet bij jou past!

Reactie plaatsen