Water, meer dan een dorstlesser

Water, meer dan een dorstlesser

Water! We kunnen niet zonder om te overleven. In principe weten we de noodzaak van het drinken ervan maar zijn we ons er nu echt bewust van wat water voor ons welzijn betekent? Als we ons hier meer bewust van zijn, geven we er meer prioriteit aan en wordt de behoefte vanuit onszelf wellicht veel groter. Veel vrouwen hebben moeite om de juiste hoeveelheid water binnen te krijgen maar met deze tips brengen we je vochtbalans weer back on track!

Water: meer dan een dorstlesser

Ons lichaam bestaat voor meer dan de helft uit water. Je zou denken dat we voornamelijk bestaan uit spieren en vet maar het is dus simpelweg uit water. Vaak drinken we alleen als we dorst krijgen maar dat is niet het eerste symptoom dat ons lichaam vocht nodig heeft. Het betekent zelfs dat je al een behoorlijke tijd aan het uitdrogen bent. Water is essentieel voor het verwijderen van afvalstoffen, voor de opname van voedingsstoffen en voor al onze lichaamsprocessen. Het drinken van voldoende water is belangrijk voor een goede spijsvertering, gezonde organen en hersenen. Daarnaast is het ook nog eens goed voor onze huid, haar en is het een hulpmiddel bij het afvallen.

Good for a healthy body & mind!

Hoe weet je of je vochtbalans in orde is? Simpel. Door regelmatig te blijven drinken. Hieronder vind je nog meer voordelen van het drinken van water. Het is de eerste stap naar een gezonde lifestyle, een gezond lichaam en een happy mindset!

 • Water vermindert namelijk ons honger gevoel;
 • Water ontgift je lichaam tijdens het afvallen;
 • Water geeft je energie.

Juiste hoeveelheid water

Hoeveel vocht je nodig hebt, is afhankelijk van je lichaamsgewicht, maar als je minimaal twee tot drie liter water per dag drinkt is dat voldoende. Een deel daarvan (ongeveer twintig procent) halen we uit onze voeding. Bovendien zijn sommige dranken en voedingstoffen juist vochtafdrijvend, dus deze zijn niet echt bevorderlijk voor onze vochtbalans. Met water bedoelen we dan ook kraan- of mineraalwater, kruidentheeën en verse sappen. Het hangt er dus niet alleen van af hoeveel je drinkt, maar zoals gezegd ook wat je drinkt en zelfs wanneer je het drinkt.

Tips om water op het juiste moment te drinken

 • Drink bij het opstaan gelijk een glas warm water met citroensap. Citroen geeft je lever een boost en het water brengt je spijsvertering op gang. Vind je het niet lekker? Drink dan in ieder geval gelijk een glas water als je opstaat.
 • Drink een glas water twintig minuten voordat je gaat eten. Dit vermindert je hongergevoel en brengt ook je spijsvertering op gang.
 • Probeer altijd tussen de maaltijden door twee glazen water te drinken. Maak er een routine van.

Tips om meer water te drinken

 • Neem altijd, maar dan ook altijd een flesje water mee! Maak er je prioriteit van om jezelf dit aan te leren. Vul het flesje steeds als je ergens de deur uit stapt.
 • Voor elke plas een glas. Als je meer drinkt ga je vaker naar de wc, dus drink voordat je gaat plassen altijd een glas water. Zo gepiept toch!
 • Geef water een smaakje. Gebruik limoen, vers fruit of verse kruiden zoals munt en basilicum om je water een smaakje te geven.
 • Zweer frisdrank af! Dit helpt al zoveel om een hele hoop calorieën te vermijden. Het helpt niet per se om meer te drinken maar het is toch een hele belangrijke, zeker als je ook af wilt slanken.
 • Loop je naar de kraan om je glas te vullen? Drink dan gelijk je gevulde glas leeg en vul hem nog een keer.

Tip! Gebruik een water-app

De handige apps Wateralert en Waterlogged zijn ideaal om je te motiveren meer water te drinken.

Reactie plaatsen