In de volksmond noemen we triggerpoints ook wel spierknopen. Dit zijn harde verdikkingen die je voelt in de spier. Om deze reden worden ze dus ook wel eens spierknoop genoemd, omdat het net een knoop lijkt. Deze triggerpoints zijn erg vervelend, want ze kunnen veel pijn doen. Daarnaast kunnen triggerpoints ook zorgen voor bewegingsbeperking, krachtverlies en stijfheid. Wat een triggerpoint precies is en hoe je er het snelst vanaf komt leg ik je uit in dit artikel.
Wat is een triggerpoint?
Een triggerpoint is een verkramping in een spier. Dit is gelokaliseerd in één of meerdere plekken in een spier. Wanneer je over de huid strijkt, kan je vanaf de buitenkant een verdikking voelen. Wanneer je drukt op de triggerpoint, kan de pijn uitstralen. Een triggerpoint kan in elke spier in het lichaam ontstaan.
Ontstaan triggerpoint
Maar hoe ontstaat nou zo’n triggerpoint? Een spier bestaat uit heel veel spiervezels. Wanneer een spier ontspannen is, is een spiervezel in zijn normale vorm. Dit houdt in dat de spiervezel niet uitgerekt is, maar ook niet wordt samengetrokken. Bij een triggerpoint zijn al deze spiervezels wel samengetrokken. De doorbloeding in de spier op deze plek slecht. De voedingsstoffen die je spier nodigt heeft, kunnen door de slechte doorbloeding niet goed worden aangevoerd. Daarnaast kunnen afvalstoffen niet goed worden afgevoerd. Dit zorgt voor een ophoping van de afvalstoffen, wat resulteert in een triggerpoint. Het gebied rondom de spier wordt hierdoor vaak erg stijf, wat helaas weer zorgt voor extra pijnklachten.
Een triggerpoint ontstaat door bijvoorbeeld overbelasting van de spieren. Dit gebeurt door een beweging die vaak wordt herhaald. Ook is het mogelijk dat je spieren te zwak zijn als je een tijdje inactief bent geweest. Een verkeerde houding, een ongeval of bijvoorbeeld een anatomische afwijking zoals scoliose kunnen leiden tot triggerpoints.
Is het wel of geen triggerpoint?
Kan jij de volgende punten afvinken? Dan heb je waarschijnlijk te maken met een triggerpoint.
1. Referred pain, ook wel uistralende pijn, is een belangrijk kenmerk van een triggerpoint. Heb je pijn in je arm? Dan kan het zijn dat dit veroorzaakt wordt door een triggerpoint in je schouder of nek. Heb je last van rugpijn? Dan kan dit komen door een triggerpoint in je bilspier of zelfs in je kuitspier.
2. Koude handen of voeten kunnen een aanwijzing zijn voor een triggerpoint. Het kan namelijk zijn dat deze op een bloedvat drukt.
3. Lichamelijke sensaties vormen ook een belangrijke indicator. Voelt je huid doof, jeukerig of branderig? Dan kan het zijn dat een triggerpoint drukt op een zenuw.
4. Bewegingsbeperking. Door de pijn van een triggerpoint, bestaat de kans dat je minder makkelijk beweegt. Als je beweegt, voel je namelijk de pijn van de triggerpoint. Dit zorgt ervoor dat je verstijft.
Wat zelf te doen tegen triggerpoints
Het is belangrijk dat je achterhaalt waardoor de triggerpoints zijn ontstaan. Komt het bijvoorbeeld door een slechte werkhouding, overbelasting van een spier of kun je moeilijk ontspannen? Pak als eerste deze punten aan. Check ook hoe het ervoor staat met stress, voeding en je slaap. Heb je een hoge mate van stress? Dan zijn je spieren waarschijnlijk constant gespannen. Slechte voeding is niet bevordelijk, net zoals te weinig slaap.
Wat kan de fysiotherapeut doen tegen triggerpoints?
Dry needling is een veel toegepaste methode om triggerpoints tegen te gaan. Er wordt met deze methode met een kleine, dunne naald in de triggerpoint geprikt, waardoor een local twitch respons ontstaat. Dit betekent dat de spier kort samentrekt. Dit kan even pijnlijk zijn, maar hierna zal er meer ontspanning in de spier optreden. Ook kan de fysiotherapeut triggerpointmassage toepassen, naar je (werk)houding kijken of jou adviseren in bijvoorbeeld tiltechnieken of adviezen gericht op sport.
Wacht in ieder geval niet te lang met actie ondernemen wanneer je merkt dat je een verhoogde spierspanning hebt. Als je op tijd actie onderneemt en je spierspanning verlaagt, voorkom je hopelijk een triggerpoint. Dat is in principe het doel. Als je eenmaal een triggerpoint ontwikkelt, kan het lang duren voordat je er weer vanaf komt. Zorg dus goed voor je lichaam.