15 maart 2022 
1 min. leestijd

Voel je je gestrest of paniekerig? Deze 4 oefeningen kunnen helpen

Voel je je gestrest of paniekerig? Deze 4 oefeningen kunnen helpen

Stress lijkt in onze huidige maatschappij haast niet te vermijden. Veel stress is echter niet goed voor je lichaam. Als je eenmaal in een paniekerige of gestreste bui zit, kan het lastig zijn om daar weer uit te komen. Deze vier oefeningen kunnen je daarbij helpen.

1. Vind iets in de omgeving om op te focussen

Wanneer je gestrest bent, gaat je hartslag al gauw omhoog, gaan je gedachten alle kanten op en weet je niet meer hoe je kunt bedaren. Je gedachten verzetten en op iets anders focussen is dan ook key om dit te veranderen. Eén van de manieren waarop je dat kunt doen, is door in je omgeving iets te zoeken waar je je aandacht op kunt richten. Neem bijvoorbeeld een kleur in gedachten en zoek wat daarbij past. Welke dingen zijn rood van kleur? Misschien zie je een blauwe auto, een blauw schilderij, de blauwe lucht. Probeer zoveel mogelijk te vinden voordat je overstapt op de volgende kleur.

2. Tel terug in 7 stappen

Als je in de paniek schiet, draaf je dus al gauw door in je denkwijze. Heb je alle kleuren gehad, maar wil je liever iets anders proberen? Tel dan eens terug vanaf honderd, maar doe dit in stapjes van zeven. Begin dus bij 100 en ga door naar 93, 85 en zo door. Terugtellen kost op deze manier nog wat extra moeite, waardoor je je meer moet focussen. Zo verzet je, zonder dat je het doorhebt, je gedachten.

3. Verzin woorden met bepaalde letters

Een volgende manier om je even op iets anders te focussen, is door woorden te verzinnen met bepaalde letters. Denk aan woorden die beginnen met A, B, C en werk zo het alfabet af. Denk bijvoorbeeld aan appel, Amerika, apen, bananen, bruin, broers en ga zo maar door. Hoeveel woorden kun je verzinnen voordat je doorhebt dat je wat kalmer bent?

4. Mediteren

Waarschijnlijk komt dit niet als een verrassing, maar mediteren helpt goed tegen paniekerige en stressvolle momenten. Door je even op het hier en nu te focussen, kun je je richten op je lichaam, hoe je je voelt en wat dit teweegbrengt. Bewust worden van je ademhaling kan enorm helpen om je lichaam te kalmeren. Door diep in en uit te ademen zal je lichaam langzamerhand weer rustig worden. Wil je liever niet te veel focussen op je gejaagde ademhaling? Dan kan even mindful zijn ook al heel veel voor je doen. Ga een stukje wandelen, zet een podcast op of neem simpelweg even een moment voor jezelf.

Bron: MindBodyGreen

Reactie plaatsen