24 februari 2022 
2 min. leestijd

6 tools om jouw meditatie tot het volgende level te brengen

6 tools om jouw meditatie tot het volgende level te brengen

Mediteren is een hele fijne manier om even helemaal tot jezelf te komen en te aarden. Je kunt het overal doen, het is laagdrempelig en je kunt zo lang mediteren als je zelf wilt. In principe heb je er niets voor nodig, tenzij je een geleide meditatie prettig vindt. Er zijn wel een aantal tools die het mediteren nog veel fijner kunnen maken. Hiermee ga je pas echt next level.

1. Meditatiekussen

Een goede houding tijdens het mediteren is heel belangrijk. Als je kort mediteert heb je er misschien niet zo’n last van, maar als je een tijdje zit, kun je last krijgen van je rug, heupen of billen. Een meditatiekussen kan verlichting bieden. Je zit namelijk net iets hoger dan op een normaal kussen, waardoor je wervelkolom recht blijft. Je neemt daardoor een rechte houding aan zonder dat je je spieren te veel aanspant. Daardoor blijf je comfortabel en ontspannen zitten. Zo voorkom je vervelende steken, een stijve rug of gespannen spieren.

2. Meditatiebankje

Krijg je tijdens bepaalde meditatie oefeningen last van je knieën? Een meditatiebankje kan dit verminderen. Tijdens knielende meditatie oefeningen rust je gewicht op je enkels, knieën en scheenbenen, wat onprettig kan zijn. Het bankje is ervoor bedoeld om dit gewicht op te vangen en het vermindert de belasting op je rug.

3. Oogkussentje

Tijdens een meditatie is het fijn om jezelf zoveel mogelijk af te sluiten. Zo kun je echt luisteren naar je hoofd en je lichaam. Een oogkussentje kan je helpen om je compleet te focussen op de liggende meditatie. Het houdt licht tegen en het kussentje is vaak wat zwaarder dan een standaard oogmasker. Het is gevuld met lijnzaad, waardoor het soepel blijft en zich aanpast aan je gezichtsvorm. Zo simpel, zo’n groot effect.

4. Meditatiemat

Er is niets zo vervelend als een koude, harde ondergrond wanneer je mediteert. Je kunt natuurlijk een dekentje neerleggen, maar als je echt next level wilt gaan, kun je ook een meditatiemat gebruiken. Deze biedt tijdens zowel zittende als liggende meditaties extra ondersteuning. Heb je last van je nek wanneer je plat op de grond ligt? Rol hem dan op en leg hem onder je nek. Je kunt er ook op gaan zitten, voor extra comfort en ondersteuning van je lichaam.

5. Omslagdoek of meditatiedeken

Een fijne deken is wat ons betreft echt een musthave tijdens het mediteren, vooral als je langer zit. Ik heb het zelf al vrij snel koud en concentreren op de meditatie is toch lastig als je zit te rillen. Een omslagdoek of meditatiedeken houd je heerlijk warm.

6. Etherische olie en diffuser

Bij ontspanning, rust en zen zijn denk ik al gauw aan een bepaalde geur. Ik word zelf sowieso heel relaxed van de typische hammam geur, maar er zijn ook etherische oliën die het mediteren kunnen ondersteunen. Ga voor lavendel, sandelhout of kamille als je kalmte wilt ervaren en stress wilt loslaten. Cederhout is verwarmend en kan je kracht geven, terwijl patchouli helpt om de verbinding met jezelf te vinden. Ga juist voor citroen of bergamot als je op zoek bent naar een dosis positiviteit, energie, zelfliefde en een mood boost. Doe een paar druppels in je diffuser of mix met wat water om je eigen kamerspray te maken.

Geleide meditatie

Vind jij een geleide meditatie wel zo prettig? Probeer dan eens onze gratis geleide meditatie uit! Je hoeft 'm alleen maar even te downloaden en je kunt direct aan de slag. De meditatie wordt gecombineerd met een visualisatie, wat het extra bijzonder maakt. Nieuwsgierig? Je kunt de meditatie hier downloaden.

Reactie plaatsen