Het moge duidelijk zijn dat je graag fit in je fysiek wil zitten, maar hoe zorg je ervoor dat je mentaal ook fit blijft en dat het één niet boven het ander uitstijgt? Kortom: hoe zorg je voor die balans? Michelle Hoogeveen (diëtiste, BsC psychologie en personal trainer) geeft zeven stappen om deze balans te creëren. We hoeven het niet onder stoelen of banken te schuiven: jij en ik vinden het belangrijk om fit te zijn. Of we daarbij uiterlijke kenmerken belangrijk of als leuke bijkomstigheid zien is onbelangrijk. Fit willen we beide zijn. Fit om ons lekker in ons vel te voelen, het maak ons zekerder en geeft ons letterlijk meer veerkracht.
Take a step back
Om fysieke fitheid te ontwikkelen en hierin te groeien, is het noodzakelijk dat je ook mentaal fit blijft. Nu bedoel ik niet dat je jezelf naar de sportschool moet pushen en jezelf achteraf een high five geeft, omdat je toch maar mooi tot failure hebt gesquat. Nee, dit is juist niet de mentale fitheid (of eigenlijk het doorzettingsvermogen) waar ik op doel. Ik wil je laten zien hoe je mentale fitheid kunt gebruiken om je fysieke fitheid te verbeteren door een stap terug te nemen. 'Huh, wat? Je moet jezelf toch altijd verbeteren, zwaarder trainen en je voeding hierop afstemmen?' Dat is zeker nuttig, maar de balans moet in evenwicht zijn. Mentale fitheid is stressbestendig zijn, maar ook weten wat je wil of waarom je doet wat je nu doet. Door afstand te nemen (letterlijk!), kun je dit trainen. Doe een week helemaal niets met je doelen, laat het allemaal los en ga die week je mentale fitheid trainen. Ik laat het je in zeven stappen zien.
7 stappen om mentale fitheid te trainen
1. Neem 7 dagen ‘vrij’ van je fitte leefstijl. Heb je het gevoel dat je hersenen soms overuren draaien, omdat je altijd bezig bent met het tellen van macro’s? Is het daarnaast elke week weer een gepuzzel in je agenda om aan alle geplande sportsessies te voldoen? Dan geven we je graag wat advies. Zeven dagen lang neem je 'vrij' van alle sportsessies, voedingsschema’s of weegschalen. Zo ervaar je alle dagen van de week zonder doelen. Dit kan tijdens een vakantie, maar ook in je ‘normale’ omgeving kan het zeer nuttig zijn.
2. Plan leuke dingen tijdens alle vrije sporturen. Wat zou je anders afzeggen of waar zou je geen tijd voor hebben? Naar de kapper gaan, lekker lunchen met vriendinnen en geen macro’s tellen (heerlijk!), een dagje relaxen en opladen in de sauna, slaap uit of neem je date 's avonds mee naar de bios, trek er kosteloos op uit en ga voor een wandeling in het bos. Doe waar jij zin in hebt!
3. Ga voor jezelf na: wanneer en waarom ben ik begonnen met een fitte leefstijl? Was er een specifieke reden waarom je bent gestart? Waar haalde je inspiratie vandaan? Schrijf dit als een lief dagboek (uit het verleden) naar je zelf. Neem er de tijd voor en gebruik deze vrije dagen. Wees uitgebreid en specifiek, dat maakt het extra nuttig (en leuk!).
4. Welke weg heb je tot nu toe afgelegd? Welke ups en downs ben je tegengekomen? Hoe ben je hier weer uitgekomen? Schrijf het allemaal op. Sta er bij stil. Geef jezelf af en toe een schouderklopje. Het mag!
5. Nu ben je op dit punt. Hier en nu! Als je terug kijkt, ben je dan blij en trots op de gekozen paden? Heb je altijd naar je gevoel geluisterd en ben je eerlijk naar jezelf gebleven of heb je ook de meningen (zowel negatief als positief) van anderen je laten beïnvloeden?
6. Wat wil je nu? Nu bezit je letterlijk een boekwerk(je) aan kennis over jezelf als fit persoon. Het klinkt als een cliché, maar het pad dat je bewandelt, is voor iedereen anders. Je mag trots zijn op de jouwe! Zijn er nieuwe inzichten en doelen opgekomen tijdens het schrijven die je wil ontdekken en bereiken?
7. Maak een plan voor de komende 1 á 2 jaar. Dat klinkt lang, maar de weg hierheen was ook lang. Dit plan is globaal en specifiek tegelijkertijd en kan altijd aangepast worden. Schrijf dit op in je dagboek voor de toekomst. Misschien heb je nieuwe sportdoelen of wil je een andere sport ontdekken? Hoe past dit in je huidige leven en hoe ga je het realiseren? Zijn er dingen die je wil veranderen in je voedingspatroon? Zoek eens serieus uit hoe je van jouw aanhoudende buikklachten afkomt in plaats van alleen maar te focussen op de macro’s. Wie weet trek je de stoute schoenen aan en ga je de uitdaging met jezelf aan om een vegetarische leefstijl te combineren met jouw intensieve training schema. Het kan allemaal! Zolang de drive echt vanuit jezelf komt.
Extra tip: Tijdens deze time-out is het aan te raden om je ook (eindelijk) eens te verdiepen in meditatie en/of yoga. Je leert hierdoor meer in het moment te leven en dat is ontzettend moeilijk met al die externe prikkels en to-do-lijstjes in je hoofd. Jezelf écht leren kennen is lastig en ernaar handelen is nog lastiger. Het kan daarom zeker geen kwaad een professional in te schakelen. Denk aan personal trainers, diëtisten en psychologen. Besef wel dat jij de enige bent die het echt waar maakt. And you will!