5 positieve manieren waarop yoga je geest beïnvloedt

5 positieve manieren waarop yoga je geest beïnvloedt

Veel mensen ervaren tijdens yoga vooral de voordelen voor hun fysieke gezondheid, maar op mentaal vlak pluk je ook de vruchten van een yogales. In de afgelopen jaren zijn yoga en andere soortgelijke oefeningen voor het lichaam een aandachtspunt geweest voor onderzoekers op het gebied van psychologie. Ze onderzochten de voordelen bij mensen die hun psychische welzijn wilden verbeteren.

Yoga wordt steeds meer toegepast in het bedrijfsleven, maar ook in ziekenhuizen en revalidatiecentra. Ik sprak een keer een politierechercheur die mij vertelde dat het uitoefenen van yoga juist werd gestimuleerd. Het zou de lichamelijke en vooral de geestelijke gezondheid verbeteren. Er zijn talloze studies en onderzoeken die bewijzen dat yoga helpt bij het verminderen van stress, angst, slapeloosheid, depressie en vele andere psychische problemen (1). Er wordt ook beweerd dat ademhalingsoefeningen tijdens yoga het zenuwstelsel kalmeren. In het algemeen nemen we dan de tijd om onszelf te resetten. Hierdoor krijgt je geest de kans om zich te herstellen. Zeker in ons drukke bestaan, waar we soms deze ruimte missen, zijn yoga en meditatie voor mij een essentiële basis in mijn lifestyle geworden. Door yoga en door de opgedane kennis tijdens mijn Pre Teacher Training bij De Nieuwe Yogaschool, ervaar ik zelf de psychologische eigenschappen die door yoga ontwikkeld worden.

1. Mindfulness

Veel yoga-oefeningen richten zich op het gebruik van de adem als de belangrijkste gids tijdens de bewegingen. Hierdoor kunnen we ons focussen op het hier en nu en ons algemene bewustzijn vergroten. Veel yogadocenten moedigen hun studenten ook aan om niet over henzelf te oordelen en te accepteren waar ze zijn in hun oefening. We leren zo om bewust te worden van onszelf. Ons lichaam en onze geest staan volledig met elkaar in een voelbare verbinding. Dit uit zich zowel op de mat als in mijn dagelijkse leven.

2. Zelfcompassie

Omdat yoga toewijding vereist, leert het ons het belang in te zien van zelfzorg en zelfliefde. Samen met het loslaten van het oordeel moedigt het ons aan om lief te hebben waar we zijn en wie we zijn. Yoga leert ons te waarderen dat we allemaal perfect onvolmaakt zijn en het leert ons de diversiteit te omarmen die we elke dag naar onze yogalessen brengen. We leren onszelf aan te moedigen om op een niet-oordelende en accepterende manier voor onze geest, lichaam, emoties en spiritualiteit te zorgen.

3. Veerkracht

Yoga leert ons om een stapje terug te doen, ons ego los te laten en vast te houden aan onze doelen. De beste manier om je yoga uitvoering te verbeteren, is door geduldig te zijn, vooral tegenover mensen die net aan het begin van hun training zijn. Het is een uitdaging om vergelijking los te laten, maar het kost tijd om een sterke yoga uitoefening op te bouwen en dat leren we onderweg. Het proces maakt mij steeds stabieler en brengt me meer in balans. Hoe meer ik in balans ben op de mat, hoe meer ik ook geestelijk in balans ben. Dit gaat voor mij dus hand in hand. Het leert ons om door moeilijke houdingen heen te ademen net zoals we zouden doen tijdens uitdagingen van het leven. We leren stil te zijn in tijden van ongemak en om door te ademen op momenten waarop we het het meest nodig hebben.

4. Inzicht

Eén van de meest indrukwekkende eigenschappen die yoga te bieden heeft, is dat je altijd leert en groeit. Yoga geeft je de gelegenheid om intenties voor je oefening te pauzeren, te reflecteren en vast te stellen, die parallel lopen met je levensintenties. Je checkt voortdurend bij jezelf in en vraagt jezelf af wat je op dat moment nodig hebt. Yoga moedigt ons aan om altijd te werken aan de best mogelijke versie van onszelf, maar tegelijkertijd leert het ons om tijdens het proces ruimdenkend en openhartig te blijven.

5. Doel

Ik sta door yoga meer in verbinding met mezelf, wat mij het gevoel geeft dat ik deel uitmaak van iets groters. Dit voelt voor mij niet 'zweverig', maar geeft mij juist sturing in waar ik naartoe wil. Het geeft mij een enorme drive om mijn innerlijke rust en geluk na te streven. Ik sta continu in verbinding met wat er nu speelt en waar ik naartoe ga. Onderweg word ik herinnerd aan de elementen van dankbaarheid en levendigheid. Spiritueel zijn betekent voor mij 'slechts' in verbinding staan met wat er vanbinnen gebeurt en door yoga kan ik de ruimte creëren om er goed naar te luisteren. Oftewel: het is mijn innerlijke kompas.  

  1. Bron: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/16740317, https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4784068
Reactie plaatsen