Het knakken van je vingers, tenen of misschien wel je nek: over dit onderwerp zijn de meningen vaak verdeeld. Sommige mensen hebben er een gewoonte van gemaakt en voor hen voelt het knakken van hun vingers als een soort van opluchting. Anderen gruwelen al van het ‘plop’ geluid als iemand zijn of haar vingers knakt. Er gaan verschillende verhalen rond of het knakken van je gewrichten slecht voor je zou zijn of niet. Hoe zit dat nou eigenlijk?
Laten we eerst beginnen met wat informatie over het knakken van bijvoorbeeld je vingers. Aan je botten zitten gewrichten. Een gewricht is bijvoorbeeld je pols, een elleboog, een knie en ga zo maar door. In je gewrichten zit vloeistof, een soort van gewrichtssmeer. Dit is erg belangrijk, omdat dit ervoor zorgt dat je je gewrichten soepel kunt bewegen. Wanneer je aan je vinger trekt, komt er meer ruimte vrij tussen een gewricht. Je verandert dus de druk in het gewricht. Dit zorgt ervoor dat deze ruimte opgevuld moet worden. Uit het gewrichtssmeer komt 'gas' vrij, waardoor je een knak hoort.
Lastig te volgen? Snappen we heel goed, dus misschien helpt een voorbeeld. In een fles frisdrank zit koolzuur. Als je in de supermarkt zo’n fles uit het schap pakt, zie je dat hij niet helemaal tot aan de rand toe gevuld is. Er is altijd wat ruimte over. Als je deze fles een beetje schudt en vervolgens openmaakt, zal de drank eruit spuiten. Wanneer je dan ook nog eens goed luistert, zal je opmerken dat dit een geluid maakt. Er komt namelijk gas vrij. Dit is vergelijkbaar met wat er gebeurt bij het knakken van je vingers.
Kan het knakken kwaad?
Maar kan het nou echt kwaad, dat knakken van je vingers? Er zijn verschillende wetenschappelijke onderzoeken gedaan naar deze vraag. De meeste wetenschappers zijn het erover eens: het knakken van je vingers kan geen kwaad. Het is misschien niet per se gezond voor je, maar het zorgt ook niet voor schade aan je gewrichten. Maar waarom doen mensen het dan? Voor de meeste mensen is het een gewoonte oftewel een tic geworden. Ze voelen opluchting wanneer ze een gewricht hebben geknakt. Eigenlijk gebeurt er niet zoveel in het gewricht, behalve dat je de druk in het gewricht kort verandert, wat voor sommige mensen prettig voelt. Je gewrichten worden er bijvoorbeeld niet losser van. Kort samengevat: er is dus geen wetenschappelijk onderzoek dat het knakken van je vingers zorgt voor schade aan je botten, gewrichten of je kraakbeen.
Knak je graag je nek? Daar moet je wel iets voorzichtiger mee zijn. Hier lopen namelijk veel zenuwen en bloedvaten. Merk je dat dit echt verlichting geeft, dan wordt het aangeraden om naar een manueel fysiotherapeut of een chiropractor te gaan die dit op een veilige manier voor je kan doen.
Knakkende of krakende gewrichten
Let wel op: er is ook een verschil tussen knakkende of krakende gewrichten. Wat we hierboven beschrijven, gaat echt om het knakken. Er bestaat ook nog zoiets als het kraken van gewrichten. Wanneer je gewrichten kraken en hier pijn bij komt kijken, is het verstandig om dit te laten controleren door een professional, zoals een fysiotherapeut of een huisarts. Krakende gewrichten kunnen namelijk een andere oorzaak hebben. Er kan bijvoorbeeld sprake zijn van artrose, oftewel slijtage van het kraakbeen. Misschien heb je wel last van spieren die langs een botpunt schuren. Heb je dus het idee dat je gewrichten kraken en doet dit zeer? Dan raden we een bezoekje aan de professionals zeker aan. Better safe than sorry!