In het vorige artikel over intuïtief eten heb je kunnen lezen wat het precies betekent. Het is géén dieet, maar een natuurlijke manier van eten. Je gaat op een andere manier met voeding om, luistert naar de signalen die je lichaam aangeeft en handelt hiernaar, zonder oordeel of schuldgevoelens. Er zijn geen dieetregels, geen restricties en er is geen goed of fout. Maar hoe leer je dit dan? Waar begin je mee? En hoe pas je dit toe in het dagelijks leven? Na het lezen van dit artikel kan jij zelfstandig aan de slag.
Met deze vijf beginstappen kom je al een heel eind. In principe kun je de stappen door elkaar volgen. Het ligt er een beetje aan waar jij op dit moment staat en in hoeverre jij nog door een dieetbril kijkt. Binnen het intuïtief eten zijn er nog veel meer stappen die je kunt volgen, maar deze bespreek ik niet allemaal. Het is namelijk verstandig om daarbij hulp te zoeken. Mocht je meer willen weten of ben je benieuwd naar de andere stappen, stuur dan gerust een mailtje naar lifestylecoaching@maevitae.nl.
Stap 1: Krijg inzicht in jouw regels/restricties
Doe alle dieetboeken en -tijdschriften weg en neem je social media eens kritisch door. Verwijder mensen die een negatieve invloed op jou hebben of diëten aanprijzen. Ze geven je valse hoop en houden, vaak onbewust, bepaalde regels en restricties in stand. Schrijf eens voor jezelf op welke overtuigingen jij hebt omtrent eten, welke regels jij voor jezelf hanteert en welk gedrag daaraan is gekoppeld.
Bedenk wat jouw ideale situatie is en hoe dit zal zijn. Vervolgens maak je hier kleine doelen van en ga je hiermee stap voor stap aan de slag. Het zal niet zo zijn dat je na twee dagen geen restricties meer hebt of dat je niet zal terugvallen. Deze gedachten en gewoontes zijn er de afgelopen jaren ingeslopen, dus geef jezelf de tijd om het aan te passen en om te ontdekken wat het voor je zal betekenen.
Een voorbeeld kan zijn:
Restrictie: na 20:00 uur mag ik niets meer eten/snoepen mag ik alleen in het weekend.
Ideale situatie: Ik mag eten wanneer ik daar zin in heb en wat ik wil, ongeacht het tijdstip.
Doel: Als ik in de avond nog honger of trek heb, pak ik een stuk fruit.
Stap 2: Leer je innerlijke signalen voor honger, verzadiging en voldoening kennen
Voed je lichaam met voldoende voeding. Dit is namelijk onze brandstof. Wanneer je continu je innerlijke signalen negeert, uit zich dit vaak in een ongecontroleerde eetbui. Je gaat extreem veel eten met als gevolg een schuldgevoel. Je wordt weer strenger voor jezelf en gaat compenseren. Zo blijf je in die negatieve, vicieuze cirkel zitten. Het opnieuw leren vertrouwen op je innerlijke signalen zal je meer vertrouwen geven in jezelf en eten.
Respecteer je hongergevoel door ernaar te luisteren en deze te herkennen. Het kan zijn dat je hier in het begin veel moeite mee hebt en dat je alleen de extreme hongergevoelens opmerkt. Je kunt jezelf elke keer dat je eet een aantal vragen stellen: Heb ik honger? Wat is mijn hongerniveau? Wanneer heb ik voor het laatst honger gevoeld? Hoe voelde mijn maag toen aan? Hoe voelde mijn mond toen aan?
Onderstaande gevoelens of combinaties kunnen helpen jouw hongergevoel te bepalen:
- Licht gerommel of licht knagend gevoel in de maag
- Rommelende geluiden
- Duizeligheid
- Concentratieproblemen
- Buikpijn of een onprettig gevoel in de maag
- Prikkelbaarheid
- Flauw gevoel
- Hoofdpijn
Het is belangrijk om zowel je hongergevoel te respecteren als de verzadiging en voldoening. Eet met meer bewustzijn. Leg eens wat vaker tijdens het eten je bestek neer en vraag jezelf af: Heb ik al voldoende gehad? Hoe smaakt het eten? Vind ik het lekker en wat vind ik van de textuur? Hoe vaak kauw ik op een hap? Door bewuster te eten, merk je ook veel eerder op wanneer je verzadigd bent en voorkom je overeten.
Stap 3: Ga aan de slag met je mindset
Hoe jij over eten denkt en hoe je daarnaar handelt, heeft alles te maken met je mindset. Hier komen ook jouw restricties en eetregels vandaan. Ik noem het ook wel de dieet-mindset. Door alles wat we ons ons heen horen en zien, vormen we bepaalde gedachten over eten. We hangen waarde aan wat anderen vinden dat we moeten eten. Ook bestempelen we producten al gauw als ‘goed’ of ‘slecht’, en ‘gezond’ of ‘ongezond. Daar mag je vanaf nu echt mee stoppen. Voeding is niet goed of fout. Het zorgt voor energie, voedingsstoffen, plezier en een vullend gevoel.
Door eerst stap 1 uit te werken en hier vervolgens gezonde en positieve gedachten tegenover te zetten, kan jij werken aan je dieet-mindset en alles wat daarbij komt kijken. Je leert op een andere manier naar voeding kijken. Je mag tegen jezelf zeggen dat jij je niet langer aan de dieetregels hoeft te houden, maar alles mag eten wat je wilt en waar en wanneer je maar wilt.
Je hoeft niet te compenseren als je voor jouw gevoel teveel hebt gegeten, of als je hebt genoten van een lekker stuk taart of een heerlijke cocktail op het terras. Het schuldgevoel is nergens voor nodig. Wanneer jij dit stap voor stap los durft te laten, jezelf meer leert omarmen zoals je nu bent en steeds meer kunt genieten, zal je merken dat het makkelijker wordt. De dieetregels zullen langzaam naar de achtergrond verplaatsen en ruimte maken voor andere positieve dingen in je leven. Je moet wel blijven oefenen, want het gaat allemaal niet in één keer.
Stap 4: Creëer rust en balans rondom eten
Maak eetkeuzes die goed zijn voor je gezondheid en een goed gevoel geven. Wanneer je eet wat je lekker vindt en kiest voor voeding die jouw lichaam de benodigde voedingsstoffen geeft, zit je ook lekkerder in je vel. Je zult je energieker voelen, kunt bewuste keuzes maken en ervaart minder stress rond eetmomenten.
Je hoeft echt niet alleen maar groenten, fruit en volkoren producten te eten. Je mag ook echt wel genieten van een stuk chocolade, een pizza of die zak met winegums als je daar behoefte aan hebt. Je hoeft je ook niet schuldig te voelen of bang te zijn dat je tekorten oploopt. Je bent niet meteen ongezond als je een kant-en-klaar maaltijd eet, en je bent ook niet meteen gezond wanneer je een salade meeneemt naar je werk.
Hoe maak ik een bewuste keuze?
Kijk naar de voedingswaarde van een product. Kies je normaal altijd wit brood? Vervang dit dan voor volkoren brood. Daar zitten meer vezels en voedingsstoffen in, en die heeft je lichaam nodig. Houd bij het maken van een eetkeuze rekening met jouw voorkeur voor de smaak, kleur, geur en textuur van een product. Bedenk hoe jij je bij het eten van dat product lichamelijk voelt. Kun je ook een product kiezen dat laag is in voedingswaarde, maar waar je wel van geniet, zonder schuldgevoelens te ervaren?
Alles draait om balans en het gaat erom wat je consequent eet gedurende een langere periode. Dus geniet, maak vooruitgang, streef niet naar perfectie en laat de dieetregels los. Als je dit nastreeft, dan mag je jezelf een schouderklopje geven. Je kunt ervan uitgaan dat je goed op weg bent om een intuïtief eter te worden!
Stap 5: Leer je lichaam te waarderen
Over het algemeen zijn vrouwen heel kritisch over hun eigen lichaam. Er wordt vaak gekeken naar wat niet mooi is, we hebben een onrealistisch ideaalbeeld in ons hoofd en proberen ons lichaam continu te veranderen.
Uit eigen ervaring kan ik je vertellen dat het zinloos is om te willen voldoen aan dat perfecte plaatje in je hoofd. Je kunt hier nooit op een gezonde en verantwoorde manier aan voldoen. Je haalt er geen voldoening uit door voor altijd maar te blijven lijnen. Je bevestigt op deze manier continu jouw eigen negatieve overtuigingen en gedachten. Daarnaast heb je een ongezonde relatie met voeding en een negatief zelfbeeld. Stop met het bekritiseren van jouw lichaam en leer je lichaam te waarderen zoals het nu is. Leer te kijken naar wat jouw lichaam allemaal voor jou doet.
Hoe kijk jij naar jouw lichaam? Met respect, waardering en/of liefde? Of kijk jij er naar met kritiek, een oordeel of ontevredenheid? Deel jouw reactie onder het artikel!
Liefs, Marieke