Vermoeid opstaan? Vanaf nu is dat verleden tijd
Lekker fit je bed uit springen als de wekker gaat: dat kennen de meesten van ons waarschijnlijk niet. Kunnen we hier iets aan doen of moeten we vermoeid opstaan maar gewoon accepteren? Goed nieuws! We kunnen zeker invloed uitoefenen op ons energielevel. We hebben zeven tips voor jullie om vermoeid opstaan verleden tijd te maken en om fitter op te kunnen staan.
Als je iedere dag vermoeid opstaat, wordt het tijd om je herstel eens onder de loep te nemen. Wanneer je chronisch het gevoel hebt dat je niet uitgerust wakker wordt, kan dit namelijk verschillende oorzaken hebben.
1. Werk aan je slaap- en waakritme
Voldoende slapen is essentieel voor een uitgerust gevoel en voor een goede gezondheid. Tijdens onze slaap herstellen we niet alleen van fysieke, maar ook van mentale inspanning. Hoeveel slaap heb je eigenlijk echt nodig? Dat is voor iedere persoon anders. Leeftijd en geslacht zijn bepalend, maar ook de diepte van de slaap. Wanneer we de 21 gepasseerd zijn, hebben we ongeveer 7,5 uur slaap nodig per dag. Volwassenen slapen minder lang en ook minder diep dan kinderen. Ze zijn eerder moe, maar ook weer eerder uitgerust. Als jij het gevoel hebt dat je langer zou willen slapen, moet je eens je slaap- en waakritme onder de loep nemen. Ons lichaam heeft baat bij een ritme. Het is belangrijk dat je elke dag rond dezelfde tijd opstaat. Hierdoor raak je rond dezelfde tijd vermoeid en kun je daardoor lekker slapen.
2. Bouw genoeg slaapschuld op
Om rond dezelfde tijd elke avond moe te worden, moeten we overdag zorgen voor genoeg slaapschuld. Dit wil zeggen: vermoei je lichaam gedurende de dag voldoende, zodat je op tijd in slaap kunt vallen.
3. Stem je wekker af op je slaapcyclus
Gemiddeld duurt een slaapcyclus negentig minuten. Binnen een slaapcyclus gaan we van lichte naar diepe slaap en weer terug naar lichte slaap. Deze cyclus wordt een aantal keer herhaald. Als jij tijdens een diepe slaap door je wekker wakker wordt gemaakt, word je vermoeider wakker. Je kan ongeveer berekenen wanneer jij je wekker zou kunnen zetten: Stel: je hebt behoefte aan acht uur slaap en binnen een half uur val je in slaap. Dan herhaalt de slaapcyclus zich vijf keer per nacht. Dan kun je berekenen wanneer jij je wekker zou moeten zetten én wanneer jij naar bed zou moeten gaan.
4. Zorg voor daglicht
Daglicht zorgt er voor dat ons lichaam weet dat het ochtend is en daardoor ervaar je een wakker gevoel. In de winter is dit wat lastiger. Je kunt wel kiezen voor daglicht simulatie door een wake up light te kopen. Je stelt het alarm in en de wekker zal je 's ochtends langzaam wakker worden met daglicht.
5. Start je dag met een ritueel
Start je dag lekker sportief met een training in de sportschool, een rondje in de buitenlucht met je hond of met een rustige ademhalingsoefening. Ritme is heel goed voor onze geest. Vind je dit al gauw saai worden? Kijk dan of je een beetje kunt variëren in je routine. 's Ochtends bewegen betekent niet dat je altijd hetzelfde rondje moet hardlopen.
6. Neem je tijd
Sommige mensen slapen zo lang mogelijk en gaan dan halsoverkop naar hun werk. Door iets meer tijd te nemen in de ochtend, geef jij jezelf de kans om wakker te worden en rustig op te starten. Je zult zien dat je daardoor meer uit je dag kunt halen. Een frisse ochtend toegewenst!