01 februari 2022 
3 min. leestijd

Gestrest? Met deze 5 tips word je direct meer mindful

Gestrest? Met deze 5 tips word je direct meer mindful

Laten we eerlijk zijn: soms is het leven gewoon shit. Rekeningen die je moet betalen, nieuws dat je overvalt of een collega die het bloed onder je nagels vandaan haalt. Mindful blijven is in dat soort situaties niet altijd even makkelijk, maar guess what? Dat is precies wat je op dat moment kan helpen! Loop je vast en merk je dat je hoofd niet meewerkt? Dan kun je wel een dosis mindfulness gebruiken. We’ve got your back. 

1. Mediteren en juist ademen

Oké, heel verrassend is  deze tip misschien niet. Toch blijf ik erbij dat mediteren je tijdens stressvolle of vervelende momenten direct een stuk meer mindful kan maken. Sowieso kan het helpen om meer op je ademhaling te letten. Door stress kan je ademhaling ontregeld raken, waardoor je verkeerd gaat ademen. Dat kan zorgen voor allerlei lichamelijke klachten. Je kunt bijvoorbeeld last krijgen van hartkloppingen, je voelt je benauwd of gaat overmatig zweten (1). Het is dus sowieso goed om je wat bewuster te worden van je state of mind en hoe je erbij zit. Maak je je druk, merk je dat je gestrest bent of voel je je gewoon ruk? Ga er dan eens rustig voor zitten en adem een paar keer diep in en uit. Focus je even op niets anders dan je adem om deze weer onder controle te krijgen. Als je het lastig vindt om dit zelf te doen, kun je een meditatie aanzetten die je begeleidt. Een korte meditatie kan al helpen om even tot jezelf te komen.

2. Opgeruimde omgeving = opgeruimd hoofd

Een opgeruimde omgeving is vaak het laatste waar we mee bezig willen zijn. De vrije tijd die we hebben, besteden we liever aan welverdiende me-time. Toch draait self care niet alleen om gezichtsmaskers, een boek lezen op de bank of een weekendje weg. Het zijn ook de dingen die bijdragen aan jouw welzijn, zoals een opgeruimde omgeving. Dit zorgt namelijk ook voor een opgeruimd hoofd. Als je thuis aan het werk bent, raak je misschien afgeleid door rondslingerende spullen. Een rommelig bureau kan enorm afleiden en thuiskomen in een opgeruimde omgeving is toch een stuk prettiger. Even alles aan kant maken kan in dit geval heel mindful zijn. Weg met alle onnodige prullaria! Het neemt niet alleen ruimte in beslag in je omgeving, maar ook in je hoofd. Het is ook nog eens vrij ‘simpel’ werk waarbij je even niet na hoeft te denken. Je slaat dus eigenlijk twee vliegen in één klap: je omgeving is opgeruimd én je maakt je hoofd lekker leeg door even mindless te focussen op het opruimen. Da’s pas efficiënt.

3. Krop het niet op

Soms nemen onze emoties of gedachten de overhand. Je hoofd loopt over, je gedachten gaan honderd kilometer per uur en de gevoelens razen door je lichaam. Heel normaal, maar fijn is anders. Houd jij je gevoelens vaak voor je omdat je er (op dat moment) niet mee om wilt gaan? Dat is precies wat je niet wilt doen. Het erkennen en toelaten van je gevoelens is juist heel goed voor je. Zo merk je beter op wat er in je lichaam en je hoofd gebeurt, waardoor je er op een gezonde manier mee kunt dealen. Krop het dus niet op, maar laat je gedachten en emoties toe. Schrijf ze op zodat het alleen in je hoofd zit. Soms zitten we zo erg vast in een emotie dat het groter en groter wordt. Door het van je af te schrijven, kun je er een nieuwe blik op werpen. Het kan soms zelfs helpen om een beslissing te maken, omdat alles opeens een stuk helderder wordt. Pak dus pen en papier erbij en laat het allemaal even los. Dat lucht op, toch?

4. Focus op één taak

We denken allemaal zo goed te kunnen multitasken, maar laat ik je even uit die droom helpen: dat is meestal niet zo. Je probeert je aandacht te verdelen over meerdere taken, maar daardoor geef je over het algemeen niet je volledige honderd procent. Helaas kunnen we onszelf nog steeds niet in tweeën splitsen. Bummer, I know. Je kunt veel beter je aandacht op een taak tegelijkertijd richten, zodat je je daar volledig op kunt storten. Je zult merken dat die ene taak of dat gesprek een stuk soepeler verloopt. Lukt het alsnog niet? Loop er dan gewoon even van weg. Jezelf blijven pushen helpt namelijk echt niet.

5. Doe alles langzamer en met meer bewustzijn

Heb je je aandacht gericht op één ding? Goed bezig! Het kan ook nog helpen om alles wat langzamer aan te pakken. Hoe vaak werk jij je ontbijt even snel weg of probeer je alles zo snel mogelijk te doen? Gehaast leven is niet bepaald mindful. Slow living is where it’s at! Probeer je meer bewust te worden van wat je op dat moment doet. Dat heeft ook weer te maken met die concentratie, dus zoals je ziet staat alles in verbinding. Neem dus even een momentje voor jezelf vandaag. Probeer het wat langzamer aan te doen, ook al heb je het misschien druk of heb je veel op de planning staan. Je zult merken dat je er op een gegeven moment een stuk kalmer van wordt, want je geeft je hoofd de ruimte om even tot rust te komen.

(1) https://vabs.nl/stress-en-burn-out/verkeerde-ademhaling-door-stress

Reactie plaatsen