31 december 2021 
3 min. leestijd

Mindful het jaar uit: met deze 5 tips sluit jij 2021 goed af

Mindful het jaar uit: met deze 5 tips sluit jij 2021 goed af

Wauw! Nog maar een paar uurtjes en dan is 2021 alweer voorbij. Ben jij al helemaal ready voor het nieuwe jaar? Of ben je nog aan het bijkomen van de feestdagen? Er komt behoorlijk wat stress en drukte bij kijken, dus het is niet zo gek als je wel wat rust kunt gebruiken. Met deze tips kun jij 2021 goed afsluiten!

1. Ruim je digitale leven op

Alles wordt steeds moderner en technologischer. Da’s natuurlijk best fijn, maar daar komt ook een hoop rompslomp bij kijken. Een mailbox die overloopt, screenshots die je bureaublad overnemen, oude documenten en apps die je nooit opent. Een volle telefoon of computer kan ook zorgen voor een vol hoofd. Een grote schoonmaak van je online leven is dan ook geen overbodige luxe.

  1. Neem je apps, foto’s en documenten eens onder handen. Verwijder wat je niet meer nodig hebt en zet wat je nog wel wilt houden op een harde schijf. 
  2. Check vervolgens je social-media-accounts. Welke accounts hebben voor jou echt toegevoegde waarde? En wat wekt juist een negatief gevoel op? Ontvolg en ontvriend mensen, zodat je het jaar met een clean slate begint.
  3. Neem tenslotte ook je mailbox door. Wanneer je ergens iets bestelt, word je al gauw toegevoegd aan een mailinglijst. Voor je het weet, zit je aan tientallen nieuwsbrieven vast. Tijd om dat eens uit te pluizen en je uit te schrijven. Dat scheelt ook in het aantal mails dat je elke dag krijgt.

2. Reflecteer op het afgelopen jaar

Zoals je inmiddels wel weet, zijn wij all about mindfulness. Reflecteren hoort daar voor een groot deel bij. Wat waren je doelen en welke heb je daarvan bereikt? Waar ben je dankbaar voor en wat wil je volgend jaar anders aanpakken? Werp een kritische blik op je leven en hoe je dingen hebt aangepakt. Blijf daarbij niet hangen bij negatieve gebeurtenissen. We zijn al snel geneigd te focussen op wat er allemaal misging, terwijl er ook zoveel mooie dingen gebeuren. Schrijf het allemaal op, dan wordt het direct helder.

3. Ontspannen

Misschien vanzelfsprekend, maar probeer te ontspannen. Moet je per se die takenlijst afvinken, of kan het eigenlijk ook wel even wachten? De laatste periode van het jaar is altijd erg druk en daardoor raak je soms het overzicht kwijt. Je voelt je al snel opgejaagd en je hebt het idee dat alles nu af moet. Is dat ook echt zo? Kijk of je al die dingen per se vandaag moet doen. Oud en Nieuw is ook bedoeld om even lekker te genieten! Daarnaast valt het dit keer in het weekend, waardoor je na Nieuwjaarsdag nog een dagje vrij bent. Neem het ervan! Doe een extra lange yogasessie, bingewatch je lievelingsserie op de bank of besteed je vrije dag eens aan je favoriete hobby. Deze dag staat in het teken van jou, dus doe waar jij je goed bij voelt. 

4. Zeg niet overal 'ja' tegen

Sociaal contact is voor veel mensen belangrijk. Appjes beantwoorden, wekelijks borrelen via Zoom, ‘s avonds een wijntje doen: het zijn allemaal contactmomenten waar we veel behoefte aan hebben. Toch kan dat op een gegeven moment te veel worden, zeker na alle feestdagen. Het kan zelfs aanvoelen als een sociale verplichting en dat willen we natuurlijk niet. Waarschijnlijk heb je het al vaak genoeg gehoord, maar het blijft goed advies: durf wat vaker ‘nee’ te zeggen, want daarmee zeg je ‘ja’ tegen jezelf. Die drie (online) borrels en duizend-en-een appjes in de eerste week van januari kunnen écht wel even wachten. Een stapje terugdoen om jezelf wat rust te gunnen is daarentegen een stuk belangrijker.

5. Sluit je even af

De laatste tip gaat eigenlijk hand in hand met nummer vier. Als je het jaar mindful wilt afsluiten, is het belangrijk om voor jezelf te kiezen en op jezelf te focussen. Na alle drukte en stress vergeet je jezelf al gauw. Pak daarom vandaag even een moment voor jezelf. Sluit je af voor de wereld en focus je op je ademhaling. Wees bewust van hoe je erbij zit, hoe je lichaam voelt en wat er door je heen gaat. Een meditatie of bodyscan kan hier heel goed bij helpen. Je kunt dit moment ook gebruiken om te reflecteren op het afgelopen jaar, zoals aangegeven bij het tweede punt. Door je bewust te worden van je lichaam, ontdek je ook waar je misschien behoefte aan hebt.

Het was opnieuw een bewogen jaar waarin een hoop is gebeurd. Dat doet veel met een mens en dat mag je ook voelen. Luister goed naar je lichaam en doe vooral waar jij behoefte aan hebt. Dat is toch wel de key om een jaar fijn af te afsluiten. Vergeet ook niet om vanavond lekker te genieten. Wij wensen je een hele fijne jaarwisseling!

Reactie plaatsen