23 april 2020 
4 min. leestijd

Stop met geleefd worden: 9 tips voor meer rust in je leven

Stop met geleefd worden: 9 tips voor meer rust in je leven

Meer rust, meer ontspanning, hoe fijn lijkt je dat? Waarschijnlijk antwoord je nu heel enthousiast: ‘heel fijn!’. Hoe vaak krijg je niet als antwoord op de vraag ´Hoe is het?’ ‘Ja het gaat goed, maar druk!’. Ik betrap me er zelf ook op, en ik probeer dan te achterhalen of ik het dan misschien te druk heb. Want wanneer ik het te druk heb, slaap ik slechter door de onrust in mijn hoofd en ben ik prikkelbaar. Niet altijd fijn voor je omgeving. Wil jij ook meer rust? Lees dan vooral verder!

De sociale norm

Af en toe lijkt het ook alsof we het druk moeten hebben. Een druk leven lijkt misschien interessant, maar het kan uitputtend zijn. Ook al doe je veel leuke dingen. Want ook leuke dingen kunnen soms too much worden. Ik weet nog goed dat ik een aantal jaren geleden bij de huisarts kwam met burn-out klachten. Hij vroeg me om mijn week te beschrijven.  Dus ik vertelde vol trots dat ik een HBO studie deed (40 uur per week), en dat ik een toffe bijbaan had door lessen te geven op verschillende sportscholen. Die lessen bereidde ik (onbetaald) in mijn vrije tijd voor, maar dit deed ik met liefde! Daarnaast probeerde ik in het weekend mijn sociale afspraken te plannen, want doordeweeks werkte ik bijna elke avond. ‘En hoe ziet het weekend er dan uit?’ vroeg de huisarts? Ik antwoordde: ‘nou, ik probeer iedereen die dicht bij me staat wel vaak te zien. Dus ik sport in de ochtend met een vriendin, lunch met die.. en in de avond borrel ik dan weer met iemand anders.‘ En toen liet de huisarts mij weten dat ook leuke afspraken ‘te veel’ kunnen worden. Ai. Dat had ik niet verwacht. Het was voor mij toen wel een echte wake up call en ik ben meteen minder gaan plannen. Tegenwoordig wil ik het liefst één weekenddag helemaal niks gepland hebben. Dan kan ik zelf bepalen wat ik ga doen en óf ik überhaupt iets ga doen. Zo lekker vind ik dat nu! Back to business..

9 tips om gelijk toe te passen voor meer rust !

  1. Plan één doordeweekse avond voor jezelf in. Misschien heb je een hobby die je graag uitvoert, of misschien wil je je lievelingsserie verslinden, knoeterhard je favo zangeres door je speakers beluisteren? Echte me-time geeft je de mogelijkheid om op te laden, door te doen wat jij graag wilt!

  2. Zeg eens nee! Wees eerlijk... wanneer iemand je vraagt, durf je dan wel eens een uitnodiging af te slaan? We zijn vaak geneigd om altijd alleen maar om een reden ‘nee’ te mogen zeggen, maar dat is natuurlijk onzin!

  3. Laat het los. Je moet echt stofzuigen, want dat heb je al een dag niet gedaan. Daarnaast moet je ook echt het blad waar je lid van bent uitlezen, want de volgende ligt maandag alweer op de mat. En die ene vriendin moet je vandaag echt bellen, want…. Wat moeten we toch veel van ons zelf! Ik hoor het vaak in coaching sessies. We hebben het hier over reële en irreële druk. Het verschil tussen die twee is als volgt: reële druk is feitelijk  en je kunt er dus vrij weinig aan veranderen (bijvoorbeeld als je een avond moet overwerken), irreële druk leg jij je zelf op (bijvoorbeeld dat je echt moet stofzuigen). Uiteindelijk is het belangrijker dat jij je goed voelt en blijft voelen, dan dat er geen haar op je laminaat ligt. Accepteer dat bijvoorbeeld je huis er niet altijd perfect uit ziet. Door iets te accepteren kan je het los laten, en loslaten zal je veel rust geven.

  4. Stop met multitasken! Heb je eindelijk tijd voor de lunch? Pak dan niet gelijk je telefoon erbij om je Facebook tijdlijn door te scrollen. Even opladen houdt ook in dat je hersenen even geen informatie hoeven te verwerken. Ga gewoon lekker zitten, geniet van je maaltijd en ga even lekker staren.. O, en als je dit toch gaat doen, zet dan ook even je telefoon op stil. Je hoeft niet altijd bereikbaar te zijn.

  5. Verminder de notificaties op je telefoon. Whatsapp, verschillende social media kanalen, mail, sms, gemiste oproepen, alle notificaties komen in beeld te staan. En alles wat we zien moet verwerkt worden (en dat kost energie). Verminder notificaties, zodat je niet de hele dag wordt afgeleid en hoeft te schakelen tussen de meldingen op je telefoon en je werkzaamheden. Zo zonde van je energielevel...

  6. Neem,  voor dat je op bed gaat, even een moment om bij te komen van de dag, Evalueer met jezelf of je partner hoe je dag was. Wanneer je dit doet, zul je gaan ervaren dat je dit niet pas in bed hoeft te doen, waardoor je langer wakker blijft.

  7. Take 5 ! Micro breaks zijn kleine pauzes waardoor jij en je brein kunnen opladen. We kunnen namelijk niet de hele dag door informatie verwerken en opslaan. Er moet ergens een rustmoment zijn. Loop na een taak van 20 minuten even van je bureau weg of gun jezelf even vijf minuten om te staren. Het zorgt er niet alleen voor dat je kan opladen, maar het zorgt er uiteindelijk ook voor dat je productiever bent. Met micro breaks kun je dus meer werk verzetten!

  8. Vermijd energievreters. Hoe lullig en egoïstisch het misschien ook klinkt: verbreek relaties met energievreters (mensen of taken). Zuigt een jeugdvriendin de energie uit je lijf als je afspreekt? Verbreek dan de vriendschap, ook al bestaat die al zo lang. Je bent op deze wereld om voor jezelf te zorgen en om dat te doen moet je voor jezelf kiezen.

  9. Accepteer wat je niet kunt veranderen en verander wat je niet kunt accepteren. Is je baas altijd vervelend, of vind je je werk echt geen bal meer aan? Stop er dan mee! Ga opzoek naar iets wat je energie brengt in plaats van kost. Denk niet in belemmeringen, maar in mogelijkheden !

Succes met knopen doorhakken en voor jezelf kiezen. Het is misschien niet altijd even makkelijk, maar neem de regie over je leven (terug) en ervaar meer geluk ! https://prive.gezonder-nederland.nl/gezonde-leefstijl-programmas/

Reactie plaatsen