03 mei 2022 
3 min. leestijd

Ben je niet blij met jezelf? 5 stappen om goed voor jezelf te zorgen

Ben je niet blij met jezelf? 5 stappen om goed voor jezelf te zorgen

Goed voor jezelf zorgen: we weten allemaal hoe belangrijk het is, maar het werkelijk doen is een tweede. Soms keldert je mentale gezondheid, terwijl je fysiek net zo lekker op weg bent. Je moet er een balans in zien te vinden, zodat je zo goed mogelijk voor jezelf zorgt.

Die balans vinden is behoorlijk lastig als je jezelf jarenlang hebt afgekraakt. Je lichaam en prestaties vergelijken met een ander, niet tevreden met jezelf zijn en onmogelijke hoge eisen stellen: op een gegeven moment wordt het te veel. Goed voor jezelf zorgen is een hele opgave als je jezelf jarenlang op een negatieve manier hebt behandeld. Dat verandert ook niet van de ene op de andere dag, maar je kunt wel een begin maken om deze cirkel te doorbreken. Deze 5 stappen helpen je al op weg.

1. Kleed je in de maat die je hebt

‘Dit shirt gaat zó goed staan als ik vijf kilo ben afgevallen!’ Hoe vaak heb jij je hier al schuldig aan gemaakt? Kleding kopen in een maat die je (nog) niet hebt, jezelf pas dingen toestaan wanneer je een bepaald doel hebt bereikt: het is schadelijker dan je denkt. Je zegt eigenlijk tegen jezelf dat je op dit moment niet mag genieten van het leven. Die kleren die je niet aan kunt omdat ze te groot of te klein zijn, herinneren je daar continu aan.

Weg ermee! Neem je kledingkast eens onder de loep. Sorteer de kleren die wachten op ‘dat ene moment’, en die je dus eigenlijk ongelukkig maken met wie je nu bent. Daarnaast is het sowieso niet nodig, want je bent prachtig zoals je bent, in iedere vorm en in elke maat. Zorg dat je weer van je lichaam gaat houden. Koop een prachtig setje of een nieuwe broek die ook écht goed zit. Ga voor de maat die je hebt, en kies niet de maat die je wenst te hebben. Kleding die goed zit, ziet er ook een stuk mooier uit.

2. Wegen is verleden tijd

Laat jij jouw humeur bepalen door het nummer op de weegschaal? Not anymore. Doneer je weegschaal aan de kringloop en knip alle meetlinten die je hebt door.  Zorg dat er geen verleiding is om je lichaam op die manier te meten. Je zult je lichaam meer waarderen als je geen waarde hangt aan de maat of het gewicht dat je hebt.

3. Vergelijken is funest voor je mentale gezondheid

Mensen observeren en waarderen hoe ze eruit zien, daar is in principe niets mis mee. Wanneer je jezelf afkraakt omdat je er niet hetzelfde uitziet - dat is een ander verhaal. Vergelijk jezelf niet continu met een ander en hoe hij of zij eruit ziet, want dan word je nooit gelukkig. Dat mentale gevecht win je namelijk nooit. Vergelijk jezelf alleen maar met jezelf, meet je progressie aan je eigen lichaam en niet aan dat van een ander.

4. Wees dankbaar

Onze lichamen zijn fantastisch. Dag in en dag uit zorgen ze ervoor dat we kunnen sporten, werken, lief kunnen hebben, eten, een sprintje kunnen trekken naar de trein. We stappen zonder erbij na te denken op de fiets om even naar de markt te rijden. Raak je verdwaald? Vervelend, maar voor veel mensen is het geen probleem. Dan maar een paar extra (kilo)meters erbovenop! Onze lichamen werken keihard en daar mogen we dankbaar voor zijn, ook als jouw lichaam misschien niet helemaal werkt zoals je graag zou willen. Bedenk dat je dankzij dit lichaam kunt leven. Merk je dat je jezelf weer bekritiseert? Draai het direct om. 'Ik kon niet eens mijn hardlooprondje afmaken' wordt bijvoorbeeld 'Dankzij mijn benen, longen, spieren en hart heb ik vandaag toch weer een stukje kunnen rennen'. Er is zoveel om dankbaar voor te zijn.

5. Elk lichaam is uniek

Niemand is hetzelfde. Het lichaam van een ander nastreven zal je dan ook heel ongelukkig maken, want dat is een eindeloze strijd. We zijn allemaal uniek en dat is juist prachtig. Hoe mooi is het eigenlijk dat niemand helemaal hetzelfde is? We hebben allemaal iets speciaals. Sta daar eens bij stil en probeer het niet als een negatief punt te zien. Omarm het juist. Accepteer dat jouw lichaam van jou is. Dat betekent niet dat je niet bepaalde doelen kunt nastreven, maar besef dat je goed bent zoals je bent. Wees aardig voor jezelf en besteed zo nu en dan wat extra tijd aan je lijf. Een dagje naar de sauna, een nieuw gezichtsmasker, nieuwe skincare of een uitgebreide wandeling. Er zijn allerlei manieren waarop je jezelf wat extra liefde kunt geven. Je hoeft geen lange, intensieve week achter de rug te hebben om het te verdienen. Zelfliefde verdien je namelijk altijd. Daarmee zorg je pas écht goed voor jezelf.

Reactie plaatsen