Deze 4 soorten hoofdpijn zijn er (en hierdoor ontstaan ze)

Hoofdpijn: de ene keer ervaar je het wat heftiger dan de andere keer. De hoofdpijn kan dagen blijven hangen, zomaar opspelen en ook zo weer verdwijnen. Misschien kan je zelfs je dagelijkse activiteiten niet meer naar behoren uitvoeren. Prettig is hoofdpijn zeker niet. Wist je al dat er verschillende soorten zijn? En wil je weten welk soort jij hebt en wat je ertegen kunt doen? Lees dan snel verder.

Spanningshoofdpijn

Spanningshoofdpijn is de meest voorkomende hoofdpijn. De pijn wordt vaak gevoeld bij de slapen, aan de zijkanten van het hoofd, en kan drukkend of zeurend voelen. Sommige mensen beschrijven het ook wel als een soort knellende band om hun hoofd. Daarnaast kun je last hebben van je nek en schouders. Zijn de spieren daar erg gespannen? Dan kan dat je hoofdpijn aanwakkeren en in stand houden. Het kan ontstaan door je genetische aanleg, maar ook door interne of externe factoren. Als je bijvoorbeeld veel last hebt van stress, kan dit uitstralen naar je hoofd. De pijn houdt soms uren tot enkele dagen aan. 

Wanneer je deze soort hoofdpijn ervaart, kun je (indien gewenst) een pijnstiller nemen, zoals paracetamol. Daarnaast is het belangrijk om voldoende te bewegen, te eten en te drinken. Stress en spanning kunnen ervoor zorgen dat je hoofdpijn aanhoudt of erger wordt. Heb je daar veel last van? Dan is het goed om hier met een professional over te praten, zoals je huisarts. Als de spieren in je nek en schouders regelmatig stijf zijn, kun je ze proberen te stretchen met wat oefeningen. Zo houd je ze soepel en voorkom je dat ze vast komen te zitten.

Migraine

Migraine is een aanval van erge hoofdpijn. Normale pijnstilling helpt vaak niet en een episode van deze hoofdpijn duurt soms enkele dagen. Vaak ben je misselijk en kun je je dagelijkse activiteiten niet meer uitvoeren. Op bed liggen met de gordijnen dicht is alles wat je op dat moment aan kunt. Sommige mensen zien ook flitsen of sterretjes en zijn overgevoelig voor (geluids-)prikkels. Migraine kan erfelijk zijn en een aanval kan door sommige factoren getriggerd worden, zoals menstruatie, stress of alcohol. Neem migraine serieus en ga naar de huisarts wanneer je hier last van denkt te hebben. Hij of zij kan je verder helpen en eventuele medicatie voorschrijven om de migraine dragelijker te maken. 

Hormonale hoofdpijn/migraine

Je herkent het vast wel. Tijdens je menstruatie ervaar je fysieke klachten, zoals buikpijn, rugpijn en stemmingswisselingen. Maar hoofdpijn komt ook vaak om de hoek kijken wanneer je menstrueert. Dit heeft alles te maken met je hormoonhuishouding. Je kunt de klok er vaak op gelijk zetten wanneer de hormonale hoofdpijn komt opspelen.

Menstrueer je en heb je rond de eerste dag van je menstruatie veel hoofdpijn? Zo erg dat je niet meer kunt functioneren? Misschien heb je dan wel te maken met hormonale migraine. Deze vorm van hoofdpijn lijkt op normale migraine, maar kan soms nog heftiger aanvoelen.

Heb je dus last van je hoofd rond je menstruatie en denk je dat dit hormonale hoofdpijn of migraine kan zijn? Breng dan eens een bezoekje aan de huisarts.

Clusterhoofdpijn 

Dit soort hoofdpijn komt gelukkig weinig voor. Clusterhoofdpijn is ook een aanval van erge hoofdpijn en komt vaker voor bij mannen dan bij vrouwen. Het wordt vaak omschreven als een snijdende pijn aan de zijkant van het hoofd en rondom het oog. Het kan ook uitstralen naar andere delen van je hoofd. Deze soort hoofdpijn uit zich in aanvallen en heeft daar zijn naam dan ook aan te danken. Deze aanvallen kunnen soms dagen tot maanden aanhouden. Ze kunnen meerdere keren opspelen en duren maximaal drie uur per aanval. Daarna heb je een periode geen last van aanvallen en is de hoofdpijn dus (tijdelijk) weg. Vervolgens kunnen de aanvallen weer een tijd lang opspelen.

Helaas werken normale pijnstillers vaak niet bij clusterhoofdpijn. Heb je regelmatig last hiervan en denk je dat het clusterhoofdpijn kan zijn? Dan kun je het beste contact opnemen met je huisarts. Hij of zij kan je doorverwijzen naar het ziekenhuis voor verdere behandeling. 

Vervelend

Conclusie: hoofdpijn in welke vorm dan ook is erg vervelend. Gezond eten, voldoende slapen, genoeg drinken en voldoende bewegen is heel belangrijk en kan hierbij helpen. Houd je hoofdpijn opvallend lang aan? Of vertrouw je je klachten niet helemaal? Ook dan kun je het beste even je huisarts om advies vragen. Hij of zij kan verder onderzoek verrichten om de oorzaak van je hoofdpijn achterhalen.