Hoe leuk zijn deze mini cheesecakes? Nu de decembermaand is aangebroken, staan de feestdagen weer voor de deur. Het is alweer bijna Sinterklaasavond en dat betekent: het perfecte moment aan het bakken te slaan!
Tijdens Sinterklaas mogen de pepernoten natuurlijk niet ontbreken. Wil jij iets speciaals op tafel zetten? Duik dan snel de keuken in, want deze mini cheesecakes zijn net zo heerlijk als ze eruitzien. Door de pepernoten zijn ze helemaal in Sinterklaasstijl. Dat wordt genieten!
What do you need? (6 á 8 stuks)
Voor de basis:
- 0,5 tot 1 mandarijn voor mandarijnrasp
- 1 tl vanille aroma
- 2 eieren op kamertemperatuur
- 30 gr boter
- 50 gr rietsuiker
- 100 gr pepernoten
- 300 gr roomkaas naturel
- Siliconen of aluminium muffinvorm of cheesecakevorm met losse bodem
Toppings:
- 50 gr smeltchocola
- Pepernoten
- Blauwe bessen en frambozen
- Poedersuiker
Tips:
- De cheesecakes zijn het lekkerst als je ze dezelfde dag opeet. De pepernoten worden anders zacht. Maak je ze een dag van tevoren? Doe stap 9 dan op de dag dat je ze wilt serveren.
- Heb je nog chocolade over? Maak je cheesecakes dan helemaal af door wat gesmolten chocolade eroverheen te druppelen.
Make, Shake & Bake
- Verwarm de oven voor op 170 graden.
- Begin eerst met het verkruimelen van de pepernoten in een keukenmachine. Je kunt ze ook in een zakje doen en vervolgens op een plank fijnstampen met een deegroller. Doe de kruimels daarna in een kom.
- Rasp een halve tot hele mandarijn. Roer de mandarijnrasp door de kruimels.
- Smelt de boter in een pannetje en meng dit door de verkruimelde pepernoten en mandarijnrasp. Roer goed door zodat de boter mixt met de kruimels. Verdeel dit over muffinvormpjes en druk de kruimels goed aan. Dit kan je doen met een klein glaasje of ander stomp voorwerp.
- Zet de vormpjes voor tien minuten in de oven.
- Voeg in een mengkom de roomkaas, eieren, suiker en vanille aroma bij elkaar. Mix dit goed door elkaar tot een dunner en luchtig mengsel ontstaat. Verdeel dit over de bodem van de muffinvorm.
- Bak de cheesecakes in ongeveer twintig minuten af. Is de vulling stijf? Dan zijn ze goed. Worden ze te donker, leg er dan even aluminiumfolie over heen. Zet de oven uit en laat ze, met de ovendeur open, er nog een klein uurtje in staan.
- Laat de cheesecakes op het aanrecht afkoelen. Zet ze vervolgens in de koelkast en laat de cheesecakes verder opstijven.
- Smelt in een pannetje de chocolade au bain-marie en smeer een dun laagje over de bovenkant van de cheesecakes.
- Verdeel de pepernoten of pepernotenkruimels over de cheesecakes en druk voorzichtig maar stevig aan. Leg er ook een paar blauwe bessen en/of frambozen op. Zet ze daarna weer kort in de koelkast, zodat de chocolade op kan stijven.
- Strooi voor het serveren wat poedersuiker over de cheesecakes heen.
Smikkelplank
Ben je geen bakwonder of kom je echt in tijdsnood? Sprint dan naar de supermarkt, gooi alles in je karretje wat met Sinterklaas te maken heeft en maak deze leuke Sinterklaasplank vol met lekkers. Voor ieder wat wils en succes verzekerd!