06 december 2021 
2 min. leestijd

Recept: heerlijke herfstige hutspot met pittig rundvlees en kokoscrème

Recept: heerlijke herfstige hutspot met pittig rundvlees en kokoscrème

Hutspot is eigenlijk nooit mijn favoriete stamppot geweest, omdat ik de smaak altijd vrij saai vond. Dat veranderde toen ik deze variant probeerde: hutspot met pittig rundvlees en een vleugje kokos. Door de kokoscrème krijg je een heerlijke zachte smaak en in combinatie met het pittige rundvlees is dit een zalige, voedzame maaltijd vol verrassende smaken. Houd je van veel groenten? Gebruik dan wat meer wortels en uien. Eet je met kleine kinderen? Dan kun je de sambal weglaten, of per persoon toevoegen. Voor ieder wat wils!

What do you need? (3 á 4 porties)

Voor de hutspot:

  • 1/2 tl kurkuma
  • 1 tl kerriepoeder
  • 1 á 2 tl zure room
  • 50 ml dikke kokoscrème
  • 500 gr hutspot
  • 500 gr aardappels
  • Zout en peper naar smaak

Voor het vlees:

  • 500 gr sukadelappen
  • 500 ml kokend water
  • 1 bouillonblokje rund
  • 1 strengel citroengras
  • 1 stukje gember, geschild
  • 1 stukje laos, geschild of poeder
  • 1 chilipeper
  • 1 tl sambal badjak
  • 2 sjalotten
  • 2 tl bruine suiker
  • 4 tenen knoflook
  • 4 el ketjap en nog wat extra

Make & Shake

  1. Begin met het stoofvlees. Snijd de sjalotjes en knoflook fijn en de chilipeper in ringetjes, zonder de zaadjes. Fruit de sjalot glazig in een beetje zonnebloemolie in een pan met een dikke bodem. Doe de knoflook en de chilipeper erbij en voeg de sukadelappen toe. Laat zachtjes aanbraden.
  2. Doe nu de bruine suiker en het bouillonblokje in de pan. Voeg zoveel kokend water toe dat het vlees onder water staat.
  3. Doe de stengel citroengras, gember en laos (allemaal in hun geheel) erbij. Breng dit aan de kook, leg het deksel op de pan en zet het vuur laag. Let er wel op dat het niet te hard kookt.
  4. Laat het stoofvlees ongeveer drie uur zachtjes stoven. Controleer steeds na een uurtje of er nog genoeg vocht in de pan zit. Voeg indien nodig nog wat water toe en draai halverwege het vlees voorzichtig om.
  5. Voeg de laatste tien minuten van de kooktijd de ketjap toe aan de pan. Let op: de ene ketjap is wat zoeter dan de andere. Gebruik je ketjap manis? Gebruik dan iets minder en proef eerst voordat je er meer bij doet. Je kunt altijd nog een extra thee- of eetlepel toevoegen.
  6. Houd het stoofvlees warm. Kook ondertussen de aardappels in een grote pan met water en een snufje zout tot ze bijna gaar zijn.
  7. Leg daarna de wortels en sjalotten bovenop de aardappels en laat nog acht minuten koken.
  8. Giet het water daarna af en meng de kokoscrème erdoorheen, samen met de kurkuma, kerriepoeder en wat zout en peper. Voeg naar smaak zure room toe. Doe ook een paar lepels van de vleesjus bij de hutspot.
  9. Is het vlees helemaal gaar? Dan haal je alles uit de pan. Haal met een vork het vlees uit elkaar. Dat mag redelijk grof; het hoeven geen kleine stukken te zijn.
  10. Schep twee sauslepels van de jus in een koekenpan en roer het vlees erdoorheen. Doe een theelepeltje sambal badjak en een flinke scheut ketjap door het vlees. Roer het voorzichtig door elkaar heen en proef of je de smaak pittig genoeg vindt.
  11. Serveer de hutspot met een flinke schep van het stoofvlees erbovenop. Smullen maar!

Twee keer per maand maakt Heleen voor ons de lekkerste gerechten. Wil je meer van haar heerlijke kookkunsten zien? Neem dan eens een kijkje op haar Instagram account!

Reactie plaatsen