11 februari 2019 
2 min. leestijd

Mediteren: Zoveel meer dan alleen een moment van rust + gratis audio meditatie

Mediteren: Zoveel meer dan alleen een moment van rust + gratis audio meditatie
Dat meditatie goed voor ons is, dat is inmiddels bekend. Maar waarom schatten we meditatie nog steeds niet helemaal op waarde? Waarom vinden we het zo moeilijk om er tijd voor in te plannen terwijl we weten dat het zo goed is voor onze mentale gezondheid? Wellicht kun je je nu nog niet voorstellen dat het nemen van rust, zowel mentaal als het verkrijgen van innerlijke rust door middel van meditatie, de toekomst gaat worden. Er zal een moment komen waarop je een verschil gaat merken tussen mensen die mediteren en mensen die dit niet doen. Nu vraag je je wellicht af wat dit verschil zal zijn en dat lichten wij graag toe in onderstaand artikel!

ACTIE MAATSCHAPPIJ

Denk eens goed na over onze maatschappij en sta eens stil bij de hoeveelheid informatie die wij mensen dagelijks moeten verwerken. We leven in een tijd waarin er veel van ons gevraagd wordt zowel op persoonlijk als op beroepsmatige vlak. Actie en snelheid zijn sleutelwoorden in onze maatschappij. In principe is hier niks mis mee, mits er tegenover een goede portie actie, een goede portie innerlijke rust staat. Zonder het te beseffen raken we uit balans als we niet genoeg tijd aan onze rust momenten besteden. Het is goed om te gaan beseffen dat als je uit balans bent, je last begint te krijgen van stress, afwezigheid en vermoeidheid. Als je last hebt van deze dingen dan is er dus sprake van een disbalans en als jij dit bij jezelf constateert dan is het goed om te gaan onderzoeken hoe jij je lichaam en geest kunt laten herstellen.

GEBRUIK MEDITATIE OM TE HERSTELLEN

Mediteren is een manier om los te komen van alledaagse bezigheden. Middels meditatie kun je jouw lichaam en geest laten herstellen. Je zou kunnen zeggen dat het een manier is om even ‘UIT’ te staan om zo weer op te kunnen laden zodat je de volgende dag weer volledig ‘AAN’ kunt staan. Fysiologisch en hormonaal gezien gebeurt er vanalles met je op het moment dat je aan het mediteren bent.

HOE WEET JE OF JE AAN HET MEDITEREN BENT?

Vanuit een wetenschappelijk benadering ben je aan het mediteren als je jouw hersengolven kunt verlagen naar Alfa of Theta niveau. Dit zijn de bewustzijnsniveaus waarop je los komt van het waakbewustzijn. Het bewustzijnsniveau van ons waakbewustzijn wordt Beta niveau genoemd. Zodra je loskomt van dit bewustzijnsniveau beginnen je hersenen meteen andere hormonen en neurotransmitters aan te maken. Volgens de wetenschap bewijst dit dat mediteren, met name het verlagen van je hersengolven naar een Theta niveau, ideaal is om rust en herstel te creëren. Het waakbewustzijn, oftewel Beta niveau, stimuleert adrenaline en cortisol. Deze hormonen zijn goed voor momenten waarop je moet ondernemen, als je aan het werk bent, actief bezig moet zijn en snelheid nodig hebt. Optimaal meditatief bewustzijn maakt Theta hersengolven aan en deze stimuleren de aanmaak van serotonine, dopamine, DHEA en Endorfine. Deze hormonen helpen je lichaam en mind om rustig te worden en te herstellen. Doordat het wetenschappelijk is bewezen dat mensen die mediteren beter tegen stress kunnen, een beter immuunsysteem krijgen en minder snel ziek worden, is een meditatiecursus steeds vaker vergoed door het ziekenfonds. We gaan steeds meer bewijs zien dat meditatie een effectieve methode is! Er schuilt een grote kracht in het leren beheren en richten van onze emoties en gedachten tijdens een meditatieve staat. Meditatie kan er echt voor zorgen dat je meer energie en creativiteit hebt om datgene te bereiken wat je voor ogen hebt. Wij hopen jou door dit artikel te inspireren om eens echt te gaan kijken naar wat meditatie voor jou kan betekenen. Dit is het eerste gedeelte van dit artikel, in ons volgende blog lees je het vervolg. Tijdens de retreats die wij organiseren delen wij graag onze kennis met jou en werken we samen naar jouw doelen toe. Geloof ons, echt iedereen kan dit leren!

Ontvang een gratis audio meditatie!

Om alvast kort kennis te maken met ons doen wij jou graag een meditatie cadeau. Christiano heeft een meditatie over het onderwerp Innerpeace ingesproken. Wil je deze ontvangen? Laat ons dit dan weten door een mailtje te sturen naar elke@innerdoorway.nl Wil je meer weten over de retreats die wij organiseren? Kijk dan op www.innerdoorway.nl
Reactie plaatsen