17 februari 2022 
2 min. leestijd

8 simpele manieren om wat vriendelijkheid te verspreiden

8 simpele manieren om wat vriendelijkheid te verspreiden

Het is vandaag Random Acts of Kindness Day! Aardig zijn voor een ander, het klinkt zo vanzelfsprekend en normaal. Het lijkt echter alsof we tegenwoordig meer negativiteit zien dan iets anders en dat is natuurlijk eeuwig zonde. Er is zoveel om dankbaar voor te zijn en om te omarmen! Deze wereld kan wel een extra dosis kindness gebruiken. Hoe krijgen we dat voor elkaar? Simpel: het begint al bij jezelf. Sta jij wel eens stil bij wat je zegt of doet? Wanneer gaf je voor het laatst iemand op straat een compliment, of deed je iets voor een ander zonder iets terug te verwachten? Er zijn allerlei manieren om aardiger te zijn en vriendelijkheid te verspreiden. Probeer ze vandaag eens uit!

1. Bak iets lekkers voor je vriendin, ouders of buurvrouw

Heb je nog een bakmix liggen of zijn je bananen al erg rijp? Bak dan eens een cake of iets anders lekkers voor iemand. Bonus: jouw huis ruikt ook nog eens erg lekker!

2. Geef iemand een oprecht compliment

Een compliment krijgen kan je een instant mood boost geven. Hoe leuk is het dat iemand iets aardigs zegt over jouw outfit, je glimlach of je haar? Daar wordt toch iedereen blij van! Ik herinner mij nog steeds dat een caissière tijdens het afrekenen tegen mij zei dat ze mijn haar heel mooi vond zitten. Het was zo spontaan en lief dat ik het al die tijd heb onthouden. Een complimentje kan iemand helemaal opfleuren en kan meer impact hebben dan je misschien denkt.

3. Begroet mensen vaker

Het is misschien iets heel Nederlands, maar toch: mensen op straat begroeten is aardig om te doen. Je laat iemand merken dat je diegene ziet staan, al is het maar met een simpel knikje. Vergeet ook niet even je hand op te steken naar iemand die je voorlaat in het verkeer. Klein gebaar, maar het wordt altijd gewaardeerd.

4. Zet iets positiefs op social media

Al die online platformen zijn heel leuk, maar helaas worden er ook veel negatieve en nare dingen gedeeld. Be the change you want to see en post zelf eens iets aardigs. Het maakt niet uit hoeveel volgers je hebt. Een positieve quote kan al één persoon helpen. Een heel goed doel, als je het mij vraagt. Duik in de wijde wereld van Pinterest, ga op zoek naar mooie quotes en spread that positivity!

5. Laat een goede beoordeling achter

Heb je net een hele lekkere lunch achter de kiezen? Deel het online! Ik check zelf altijd de reviews voor ik ergens naar toe ga, zodat ik een beeld krijg van een restaurant, kapsalon of wat dan ook. Laat achteraf online een review achter. Daar help je niet alleen anderen mee, maar ook de ondernemers.

6. Meld je aan om bloed te doneren

Wist je dat je met één donatie al meerdere mensen kunt helpen? Je zult niet direct vandaag kunnen doneren, want na je aanmelding volgt eerst een intake en wordt je bloed getest. Wel zo prettig natuurlijk! Als je geen problemen hebt met naalden en toch iets goeds wilt doen voor anderen, dan is dit (naar mijn mening) een hele goede optie. Vandaag aanmelden is toch al een stapje extra.

7. Betaal voor degene achter je

We kennen allemaal wel het principe pay it forward. Oefen dat eens letterlijk uit. Sta je in de rij van je favoriete koffietentje? Vraag of je de koffie van degene achter je kan betalen. Je kunt dit ook ergens anders doen, maar wees er natuurlijk wel zeker van dat je je eigen portemonnee niet leeg trekt.

8. Zet je in voor een goed doel

Niet iedereen kan geld doneren en dat is helemaal oké. Je kunt ook tijd doneren om een ander te helpen. Kijk en vraag rond of je ergens kunt helpen. Er zijn veel Facebookgroepen waarbij je je kunt aansluiten. Help bijvoorbeeld met afval prikken of sluit je aan bij een goed doel. Zie je dat iemand dakloos is? Vraag of je iets voor diegene kunt halen, zoals een broodje of een warme drank. Wees respectvol en zet je echt in voor een ander.

Reactie plaatsen