08 juni 2020 
2 min. leestijd

Luisteren naar je lichaam, hoe dan?

Luisteren naar je lichaam, hoe dan?
Ben jij iemand die aangespoord moet worden of iemand die moet worden afgeremd? Die vraag moet jij jezelf eens heel eerlijk stellen. Echt heel eerlijk. Ben jij iemand die signalen vanuit je lichaam serieus neemt? Of ga je eerder af op je gedachten en laat jij je liever leiden door je ratio? Tijdens mijn burn-out was ik zover verwijderd van mijn gevoel dat luisteren naar mijn lichaam echt onmogelijk was. Ik leefde zo in mijn hoofd dat ik vergat dat het ook anders kon. Mijn lichaam sprak een taal die ik niet verstond en dus denderde ik gewoon door: ik sliep twee uur per nacht, stond om 07:00 uur in de gym en werkte de overige tijd. Mijn lichaam voelde als een machine. Op dit moment is dat eerder het tegenovergestelde en geeft het maar al te duidelijk aan waar de grenzen liggen. Dit heb ik moeten leren. Weer terug gaan naar de basis. Hoe luister jij naar je lichaam?

Niet sporten: excuus of verstand

Excuses of smoesjes om niet te gaan sporten. Je kent ze vast wel, maar is het echt een excuus of is het misschien je verstand? Als je lichaam erg vermoeid is door bijvoorbeeld stress, slaaptekort of misschien doordat je al (te)veel getraind hebt, is het echt verstandiger om een keer niet te gaan. Jij hebt die schop van jezelf onder je hol dan niet nodig. Sterker nog: tóch gaan werkt zelfs averechts. Je bijnieren, die het hormoon adrenaline produceren (dat voor energie zorgt), moeten steeds harder werken. Als dit te lang duurt kunnen ze uitgeput raken, met als gevolg dat ze niet meer goed functioneren en geen of weinig adrenaline produceren. Met als gevolg minder energie. Je lichaam gaat in tijden van langdurige stress ook steeds meer cortisol (stresshormoon) produceren. Meer cortisol staat uiteindelijk de opbouw van spiermassa in de weg. Minder energie en minder spieropbouw? Dat wil je niet. Rem jezelf dus af indien nodig.

Leer te voelen

Dat klinkt gek, LEER te voelen. Trust me, als je zover van je gevoel verwijderd bent als ik destijds, zul je dit echt weer stap voor stap moeten leren. Dat doe je vooral door gedurende de dag verschillende momenten stil te staan en te ontspannen. Doe je ogen maar eens dicht en neem even de tijd om te voelen. Voel je ergens pijn of onrust? Heb je energie en zit je lekker in je vel? Of ben je moe, heb je ergens pijn en heeft je lichaam iets nodig? Als je fysieke of mentale pijn voelt, ga dan niet harder door. Pak voldoende rust zodat je lichaam kan herstellen. Hetzelfde geldt voor emoties. Voel eens waar een bepaalde emotie vandaan komt en laat het vervolgens los. Als je emoties opkropt of onderdrukt, komen ze later terug.

Negeer niet de signalen

Je lichaam is een wijs systeem dat signalen geeft om jou iets te vertellen. Vaak geeft je lichaam zo’n signaal af om je te vertellen dat je lichaam uit balans is. Handel hiernaar, want er moet iets gebeuren om terug in balans te komen. Als je langdurig signalen negeert, kunnen bepaalde klachten verergeren.

Migraine of overgeven

Mijn lichaam geeft, sinds ik weer geleerd heb om te voelen, ZO duidelijk aan wat het nodig heeft of dat een grens is bereikt, dat ik dat onmogelijk kan negeren. Ik moet dan soms echt gewoon letterlijk overgeven van een situatie of ik krijg een migraine-aanval. Hoe duidelijk wil je het hebben. Buikpijn? Hoofdpijn? Kramp in je nek? Bij iedereen zijn de signalen natuurlijk anders en vaak weet je wel waar onderdrukte emoties of weggedrukte signalen zich bij jou in je lichaam manifesteren. Probeer het niet te negeren!

Conclusie

Loop niet weg voor dat wat er gaande is in je lichaam. Luister ernaar en geef je lichaam wat het nodig heeft om de balans te herstellen. Wil je meer innerlijke rust en meer in verbinding staan met je lichaam? Download GRATIS ons e-book: Vind je innerlijke rust in onzekere tijden met ons meeste waardevolste inzichten!
Reactie plaatsen