14 april 2020 
3 min. leestijd

Reality check: luister jij naar je hart of naar je ego?

Reality check: luister jij naar je hart of naar je ego?
Ik wil graag iets met je delen en vooral vragen... Luister jij wel genoeg naar je eigen intuïtie? Een aantal jaar geleden kwam ik erachter dat ik toch best ver van mijn gevoel afstond en keuzes deels vanuit mijn hart, maar vooral vanuit mijn verstand en mijn ego maakte. Ik voelde wel wanneer ik de juiste richting op ging, maar kon mezelf nog niet helemaal lezen, waardoor ik niet altijd vanuit mezelf en bewust voor mezelf leefde... In deze tijd staan we meer in verbinding met ons verstand dan met onze ziel. Hierdoor luisteren we te weinig naar onze intuïtie, maar wat betekent dat nou eigenlijk, luisteren naar je intuïtie? En wat levert het je op?

Ego of intuïtie? Wat is het verschil?

Ik wilde het verschil weten tussen vanuit je ego leven, en vanuit je ziel (je hart) en intuïtie leven. Ik wil mij bewuster worden van de 'why' achter de keuzes die ik maak. Je intuïtie is je ziel, dat stemmetje dat zegt of iets wel of niet klopt. 'Achteraf gezien wist ik het wel' en 'Ik had het al zien aankomen' herken je vast wel. Je ego is een ander verhaal. Je ego is de persoonlijkheid die je graag wilt zijn. Het is jouw 'Image' die je nastreeft en vooral vanuit je mentale geloof bestaat. Je doelen en keuzes worden gevormd door de ideaalbeelden die je om je heen ziet. Als je vanuit je ego leeft dan maak je in je leven dus, doorgaans onbewust, keuzes op basis van je eigen patronen en ervaringen. Je graadmeter is vaak het succes om je heen en je zoekt erkenning, liefde en bevestiging van de buitenwereld. Je ego belemmert mede daardoor de verbinding met jezelf waardoor je niet altijd op jezelf en je eigen keuzes vertrouwt. Dat zorgt voor angst en onzekerheid. Leven alleen vanuit je ego brengt je daarom uiteindelijk geen innerlijk geluk. Als je vanuit je ziel leeft, vanuit je ware zelf, dan leef je vanuit compassie voor jezelf en anderen, leef je op goede energie, positiviteit en sta je in verbinding met je ziel. Hierdoor maak je keuzes die jou uiteindelijk het meeste gaan opleveren, die duurzaam zijn en je innerlijk geluk brengen. Je vertrouwt meer op de keuzes die je maakt. En liefde en erkenning vind je juist in jezelf. Maar wanneer weet je het verschil tussen het 'intuïtie stemmetje' en je 'ego stemmetje'? Want vanuit je ziel leven is ook eng en vaak niet het makkelijkste om te doen. Je hebt ook mensen om je heen waarmee je rekening 'moet' houden. Of door status en je levenssituatie stel je jezelf vaak minder open voor wat er vanbinnen gebeurt. Ook al zegt je hart dat het niet de beste keuzes zijn, soms is het makkelijker om de situatie te accepteren zoals het is. Maar gaat je dat op lange termijn echt geluk vol overgave brengen, zoals je daar diep van binnen naar verlangt?

Follow your intuition

Ik vind mijn intuïtie iets magisch. Het is er gewoon, als een sprookjesachtige gave die je helpt als niemand anders dat kan en er altijd voor je is. Het zijn de momenten wanneer je ziel, je echte (en onderbewuste) ik, contact maakt met je bewustzijn. Het gaat verder dan woorden, gevoelens en verbeelding. Het moet niet in een hokje geplaatst worden, maar moet door je heen blijven stromen. Het luisteren ernaar is een bijzondere ervaring en sinds ik mij er bewuster van ben en mij er voor openstel, voel ik die energie. Het is mijn kompas voor het leven geworden waarmee ik kan navigeren door alle veranderingen om me heen.

InnSaei

Ik zag de serie InnSaei op Netflix. Beroemde denkers en spiritualisten bespreken het IJslandse concept Innsæi, dat mensen in staat stelt contact met elkaar te maken via empathie en intuïtie. Wat daaruit de meeste indruk op mij maakte was de betekenis ervan: 'To see from the inside out'. Je leert te luisteren naar het onbewuste. Wat we echt bewust voelen en denken te weten is niets vergeleken met wat er onbewust gezegd en gevoeld wordt. Er schuilt in onszelf nog een grotere wereld met antwoorden die we 'nog' niet bewust weten. Hoe bijzonder is dat!

Grow in your flow

Luisteren naar je eigen intuïtie doe je door goed voor jezelf te zorgen. Het verlangt alleen maar dat je aandacht geeft aan jezelf op wat er vanbinnen gebeurt. Dit doe je door bijvoorbeeld meditatie en door simpelweg rust en stilte in jezelf te creëren. Dan leer je om te luisteren en gaat je ziel spreken. Wil je ook leren om je hart te volgen en patronen te doorbreken die je belemmeren? Start dan met ons persoonlijke groei traject: FITMIND PREMIUM waar je ook onderdeel wordt van een besloten community waar je alles kan delen om te leren, groeien en gelijkgestemde vrouwen ontmoet. Reactie van deelnemer Karin: ‘’Even twijfelde ik of dit traject wel iets voor mij was, qua leeftijd. Hier kwam ik al snel op terug; dit is voor iedere leeftijd! Er is voor mij een degelijke onuitwisbare basis neergelegd, dat LIFE CHANGING is. Heb binnen een paar maanden inzicht gekregen in beperkende overtuigingen en patronen, dat ik tijdens jarenlange therapie nooit heb ontdekt en geleerd.’’
Reactie plaatsen