07 juli 2020 
3 min. leestijd

Dit is de makkelijkste manier om mediteren te leren

Dit is de makkelijkste manier om mediteren te leren
Ik ben een groot voorstander van mediteren en doe dit dan ook dagelijks. De ene keer doe ik een geleide meditatie, de andere keer een ademsessie. Soms 10 minuten, soms een uur. Ik merk dat het voor mij heel veel voordelen heeft. Elke, met wie wij ons ‘’Grow in Your Flow’’ retreat in Marokko organiseerden, schreef eerder al een artikel over hoe meditatie je kan helpen om gezonder en gelukkiger te leven. Hoewel je misschien de laatste tijd steeds meer hoort over mediteren is het iets wat al duizenden jaren bestaat. Mediteren kan je helpen om creatiever te zijn, tot rust te brengen of om inzichten te geven. Het is enorm makkelijk toe te passen in je lifestyle, want je bepaalt zelf wanneer en hoe lang je het doet. De meest gehoorde uitspraak die ik hoor van mensen die nog niet mediteren is ‘’ik kan het niet’’... Ze hebben het misschien wel geprobeerd maar zeggen dat hun gedachtes steeds afdwalen of ze niet weten waar ze aan moeten denken tijdens de meditatie. Ik geef je hierbij wat tips waarmee iedereen kan leren mediteren!

Focus je op de geluiden om je heen

Ga zitten en doe je ogen dicht. Wees je bewust van waar je zit en luister naar alle geluiden om je heen. Wat hoor je? Laat elk geluid even doordringen en focus je dan op een ander geluid. Hoor het aan en laat het los.

Doe een bodyscan

Nu je zit met je ogen dicht en je alle geluiden hebt waargenomen ga je je focussen op je lichaam. Begin bij je voeten, wat voel je? Zijn ze gespannen of ontspannen? Raken ze de vloer? Je hoeft ze niet te bewegen of aan te spannen. Je hoeft het alleen maar waar te nemen. Ga daarna naar je enkel, kuiten, schenen, knieën, bovenbenen et cetera. Er is geen haast bij dus neem hiervoor de tijd. Eindig bij je nek, je achterhoofd, voorhoofd, gezicht, mond, neus, ogen en eindig bij je lippen.

Volg je ademhaling

Vanaf het focussen op je lippen is het makkelijk om je aandacht te brengen naar je ademhaling. Voel hoe je lichaam zich vult met adem en hoe het voelt als je uitademt. Probeer het ritme van je ademhaling niet te veranderen. Adem rustig in en uit,op jouw natuurlijke ritme.

Blokkeer je gedachten niet

Er gaan gedachten bij je opkomen en dat is helemaal niet erg. Een veel voorkomende ‘’fout’’ is dat men denkt dat je deze moet blokkeren, maar dat hoeft dus helemaal niet. Wanneer er gedachten opkomen, het maakt niet uit wat het is, dan kun je hier heel kort aandacht aan geven, het is eigenlijk observeren alsof het iemand anders zijn gedachten zijn. Het is geen onderdeel van je. Je oordeelt niet en laat ze aan je voorbij gaan. Vervolgens focus je je weer op je ademhaling.

Ga jezelf niet forceren

Wat er ook vaak wordt gedacht is dat je bepaalde gedachten op moet roepen, ook dit is niet waar. Wacht geduldig af wat er op je afkomt. Laat je gedachten vrij, probeer de controle los te laten en wees vrij van verwachtingen. Ga niet nadenken over hetgeen wat je zou moeten denken. Het gaat allemaal vanzelf. Wanneer er een spontane gedachte opkomt, geef die gedachte dan even aandacht door het waar te nemen, zonder oordeel, en merk hoe die gedachte langzaam over gaat in een andere. Het is een doorlopend proces van gedachten die komen en gaan. Probeer niet in een gedachten vast te blijven zitten.

Voel wat er van binnen gebeurt

Wat gebeurt er vanbinnen als je geen oordeel meer hangt aan hoe je je voelt? Als je je eigen gedachten niet meer bekritiseert, maar gewoon laat ‘’zijn’’? Voel je dan wat er gebeurt? Misschien denk je wel even aan niets, voel je je rustig of juist onrustig of leeg. Wat het ook is, het is allemaal oké.

Kracht van herhaling

Na een tijdje zal je merken dat je gedachten blijven afdwalen. Elke keer wanneer dit gebeurt neem je deze gedachten waar, laat je hem los en focus je je weer op je ademhaling. Dit blijf je continue herhalen. Wanneer je loskomt van deze dagelijkse gedachten maak je ruimte vrij om emoties of belangrijke gedachten of gevoelens op te laten komen. Het kan zijn dat je heel erg vaak afdwaalt, dit is niet erg, zolang je maar weer terugkeert naar je ademhaling. Oefening baart kunst. Na ongeveer 10 minuten begin je langzaam je aandacht weer naar buiten te brengen. Wat hoor je, hoe voel je je? Open langzaam je ogen en beweeg je voeten, handen, benen en armen. Probeer de rust die je net voelde vast te houden en in de flow verder de dag door te gaan. Het is goed om elke dag te mediteren, maar luister goed naar je lichaam waar je behoefte aan hebt. Soms is het twee of drie keer per dag en soms vier keer per week. Ook kan je het zo lang doen als je zelf wilt, maar 10 minuten is wel een beetje een minimum om in een lekkere flow te komen. Meditatie is de tool om uit je hoofd komen en in je lichaam te landen zodat je gaat voelen wat je nodig hebt om je goed te voelen. Uiteindelijk gaat het erom dat je juist meer momenten creëert waar jij energie van krijgt, plezier hebt en vol overgave geniet van de dingen die jij doet. Vanuit een basis van innerlijke rust. Wil je meer innerlijke rust? Download GRATIS ons e-book: Vind je innerlijke rust in onzekere tijden met ons meeste waardevolste inzichten!
Reactie plaatsen