04 februari 2022 
4 min. leestijd

Knallen maar! Zo begin je de dag vol energie en goede moed

Knallen maar! Zo begin je de dag vol energie en goede moed

Ah, ochtenden: you gotta love them. Althans, dat hoor ik meestal van mensen. Zelf ben ik niet bepaald een ochtendpersoon, hoe graag ik dat ook zou willen zijn. Het lijkt me heerlijk om vroeg op te staan en om in alle rust je dag te beginnen voordat de rest van de wereld wakker is. Helaas, aan mij is dat tot nu toe nog niet besteed! Ik heb dan ook regelmatig het idee alsof ik met een 1-0 achterstand opsta. Moe, futloos, geen zin en vaak begin ik de dag laag in mijn energie. Herkenbaar? Je bent gelukkig (of helaas) niet de enige. Met deze tips begin jij je dag goed!

Genoeg tijd

Ben jij zo iemand die tot het laatste moment snoozed en alles gehaast doet? Dat is precies wat je ‘s ochtends wilt voorkomen. Ik snap heel goed dat je bed lekker warm is en dat je er niet uit wilt komen - zeker op zulke gure, donkere ochtenden. Je hoeft echt niet direct uit bed te springen, maar geef jezelf ‘s ochtends genoeg tijd om wakker te worden zodat je niet hoeft te haasten. Zet je wekker iets eerder en laat social media even voor wat het is. Geef je hoofd de ruimte om zelf na te denken, voordat je de levensverhalen van anderen op je in laat werken. Het nieuws en alle Instagram posts wachten wel.

Maak het jezelf makkelijk

Als ik een week heb waarin self care op een laag pitje staat, maak ik het mezelf zo makkelijk mogelijk. Het maakt niet uit of ik de volgende dag allerlei afspraken heb staan of niet zoveel hoef te doen: ik zorg ervoor dat ik mezelf niet kan vergeten. Ik zet de avond ervoor m’n skin care en make-up vast klaar, kies een outfit uit en ik zorg ervoor dat mijn lunch alvast in de koelkast staat. Afhankelijk van m’n ontbijt zet ik ook alvast het nodige klaar: een bord met een mes voor een simpel broodje of nieuw bakpapier in de oven voor een uitgebreider ontbijt. Ga ik voor yoghurt, dan laat ik meestal wat diepvriesfruit in de koelkast ontdooien en doe ik alvast wat havermoutvlokken en noten in een schaaltje. Het zijn misschien hele simpele dingen, maar het scheelt écht als je ‘s ochtends alleen maar alles bij elkaar hoeft te gooien. Je kent jezelf het beste, dus zoek iets dat voor jou werkt!

Tijd voor jezelf

Als je ‘s ochtends moet haasten, heb je waarschijnlijk ook geen momentje voor jezelf. Ik vind het zelf dus he-le-maal niks om mijn dag te beginnen 'voor een ander'. Als ik een afspraak heb of naar mijn werk ga, wil ik niet dat dat het eerste is wat ik doe. Ik wil tijd hebben om van mijn cappuccino te genieten, om mijn make-up fatsoenlijk aan te brengen en om eventueel een rondje te lopen. Don’t get me wrong: dit soort ochtenden heb ik ook niet altijd hoor. Was het maar zo! Maar dat is oké, want ik weet inmiddels wat voor mij werkt en hoe ik hiermee om kan gaan. Zorg er dus voor dat je hier ook genoeg tijd voor hebt, zodat je echt even rustig op kunt starten.

Gebruik je ochtenden goed

Besteed jij de eerste uurtjes van je werk het liefst aan gedachteloos mails beantwoorden en je dag inplannen? Dat is heel verleidelijk, want het vereist meestal niet té veel inspanning en je kunt rustig beginnen. Toch kun je de ochtend beter gebruiken om productief te zijn. Veel mensen kunnen zich in de vroege uurtjes beter concentreren dan later op de dag. Bewaar (als het even kan) het beantwoorden van mailtjes en dergelijke voor de latere uurtjes. Zo gebruik je het laatste beetje focus dat je hebt toch nog nuttig.

Een to-do-list kan goed helpen om wat structuur aan te brengen in je dag. Hij hoeft niet lang te zijn: je kunt ook een paar algemene doelen opschrijven waar je je die dag aan wilt houden. Ik vind het zelf altijd heel fijn om een to-do-list te maken, omdat ik dan precies weet waar ik aan toe ben. En laten we eerlijk zijn: ik voel me er ook gewoon productiever door, ook al krijg ik misschien niet alles af. Ik weet echter ook dat ik ‘s ochtends veel te veel tijd besteed aan het zorgvuldig uitdenken van al m’n taken, want dat is lekker mindless werk. Schrijf je to-do-list daarom de dag of avond ervoor vast op, zodat je geen kostbare tijd verspilt. Wees realistisch wat betreft je tijd en vergeet niet om momenten van ontspanning in te plannen. Zo sta je de volgende dag ook niet voor verrassingen.

Blijf bewegen

We weten allemaal dat we meer moeten bewegen, maar doen we dat ook? We zitten steeds vaker en dat is niet per se goed voor ons lichaam. Begin je dag eens met een wandeling of een work-out. Zet je lichaam aan het werk en voel je bloed stromen. Het is zo goed voor je en je bent direct helemaal wakker. Probeer gedurende de dag dan ook in beweging te blijven. Sta wat vaker op van je werkplek en maak een wandeling tijdens je lunchpauze. Zo blijf je gefocust en kun je weer even helemaal opladen. We zijn allemaal druk, maar vijf á tien minuutjes heb je wel voor die extra dosis energie over, toch?

Wees dankbaar

Sta jij wel eens stil bij wat je hebt? Een dak over je hoofd, eten in huis, mensen op wie je terug kunt vallen, je benen die je overal naartoe brengen: het zijn allemaal dingen waar we dankbaar voor kunnen zijn. Zoek dit eens op en sta er bij stil. Probeer het mooie van het leven in te zien. Dit zorgt namelijk ook weer voor positieve energie. Begin de dag met het opschrijven van minimaal drie dingen waar je dankbaar voor bent. Door te beginnen met dankbaarheid en goede intenties, sta je ook al meer open voor alles wat het jou die dag kan brengen. Je kunt ook ‘s ochtends even journallen, waarbij je alles opschrijft waar je op dat moment mee zit. Laat al je gevoelens, gedachten en ideeën stromen. Keer naar binnen en besteed aandacht aan jezelf, aan hoe je erbij zit en wat je voelt. Je zult merken dat het leven zoveel mooier is dan je nu misschien beseft!

Reactie plaatsen