08 maart 2022 
4 min. leestijd

Lang leve de vrouw! Dit is waarom Internationale Vrouwendag zo belangrijk is

Lang leve de vrouw! Dit is waarom Internationale Vrouwendag zo belangrijk is

Het is weer 8 maart en dat betekent maar één ding: het is vandaag Internationale Vrouwendag! Deze dag staat helemaal in het teken van de power van onze vrouwen. Nou zijn wij bij Fitgirls natuurlijk all for celebrating women, maar deze speciale dag bestaat niet zomaar. Je zou je haast afvragen of we het vandaag de dag nog wel nodig hebben, toch?

Internationale Vrouwendag

Als we ons leven vergelijken met vrouwen van een paar decennia geleden, dan weten we allemaal dat er een hoop is veranderd. Van het stemrecht tot steeds meer worden gezien als een gelijke: we zijn van ver gekomen, en hoe! Deze speciale dag ontstond destijds niet voor niks.

Jaren geleden zette Clara Zetkin zich, samen met andere socialistische vrouwen, in voor meer vrouwenrechten. Zo maakten ze zich onder andere hard voor het vrouwenstemrecht. In 1907 organiseerden ze een Internationale Vrouwenconferentie in Stuttgart, waarbij ze een motie in wilden dienen die politieke partijen moest verplichten om zich ook voor het vrouwenkiesrecht hard te maken. Hoewel deze motie werd aangenomen, veranderde er weinig. In 1910 werd daarom opnieuw een vrouwenconferentie gehouden, ditmaal in Kopenhagen. Omdat er weinig terug te zien was van het vrouwenkiesrecht, maakte Zetkin er een jaarlijks terugkerende dag van. Meer dan honderd jaar later hebben we al behoorlijke stappen vooruit gezet - maar we zijn er nog niet.

Spreken vanuit eigen ervaring

De opmerkingen die vrouwen naar hun hoofd geslingerd krijgen over Internationale Vrouwendag zijn vaak niet mis. Als ik mijn ervaringen even over één kam mag scheren: het zijn over het algemeen mannen die het nut en de noodzaak van deze dag niet begrijpen (en ja, ik weet het, not all men - je snapt me). We zouden blij moeten zijn met ons stemrecht, niet moeten zeuren ‘want we hebben het zo goed’ en regelmatig komt er ook een ‘wat hebben jullie nú nog te klagen?’ voorbij. Dan houden we het nog mild, want de toon die er meestal bij komt kijken, zegt genoeg. Oh, en vergeet natuurlijk niet de klassieker: ‘Is er dan ook een Internationale Mannendag?’ Ja! Die is er wel degelijk. Begrijp me niet verkeerd, want ik ben echt geen mannenhater. Ik spreek puur vanuit eigen ervaring als ik het heb over bepaalde opmerkingen die ik te horen krijg, over de manier waarop ik mezelf ‘s avonds laat bescherm of de dingen die ik tegenkom. Die ervaring wordt nou eenmaal door veel vrouwen gedeeld.

Waarom is het zo belangrijk?

We moeten het ook even hebben over die hele ‘wees blij want vroeger hadden jullie nog minder’-mentaliteit. Dankbaar zijn en weten waar je vandaan komt is heel belangrijk, dat weten we maar al te goed. Echter betekent dat niet dat je stil moet staan en niet mag strijden voor meer, dat je niet kritisch mag zijn en niet mag inzien dat er nog een hoop te winnen valt. We hebben inderdaad heel veel bereikt en dat is fantastisch, maar een gelijke balans is er nog niet. 

Zo bestaat er nog altijd een loonkloof in Nederland, zijn vrouwen ondervertegenwoordigd in onder andere de Tweede Kamer en worden bepaalde medische klachten niet altijd serieus genomen of gebagatelliseerd. In medische onderzoeken werd decennialang `gefocust op de klachten en symptomen van mannen, waarop ook de behandeling werd ontwikkeld. We komen daar gelukkig steeds vaker achter, maar het is wel degelijk een probleem. Een hartaanval ziet er bij vrouwen bijvoorbeeld vaak anders uit dan bij mannen. We denken direct aan pijn op de borst, terwijl een hartaanval zich bij vrouwen vaak uit als pijn in de armen, kaak en nek, vermoeidheid en kortademigheid.

Het gaat verder. Neem bijvoorbeeld het abortusrecht in bijvoorbeeld Polen of Amerika, of de meisjes die nog altijd niet naar school mogen of op jonge leeftijd zelfs verkocht worden. Het is te verschrikkelijk voor woorden en helaas gebeurt het nog steeds. 

Opmerkingen en kleding

Het zit ‘m ook in de ‘kleinere’ dingen. Aannames, opmerkingen, vooroordelen en diepgewortelde problemen, zoals lagere lonen, komen overal nog wel voor. Representatie in de media op verschillende vlakken, zoals een politica of experts, is er niet altijd. Nagefloten worden alsof je een hond bent, om vervolgens voor hoer uitgemaakt te worden omdat je niet met Jan en alleman praat op straat. Vrouwen horen thuis in de keuken, kunnen niet inparkeren, houden alleen maar van knalroze en shiny dingen, kunnen geen fysiek zwaar werk doen en zijn egoïstisch als ze geen kinderen willen. En wat dacht je van de kleren voor kinderen? Bij meisjeskleding draait het vaak om lieve of motiverende teksten, zoals ‘prinses’ of ‘be strong, be brave, be kind’. Op jongenskleding vind je vaak woorden als ‘superhero’ of ‘brave & curious’ terug. Kijk maar eens goed om je heen, want het begint al heel vroeg.

Vrouwen zouden meer voor zichzelf op moeten komen, maar tegelijkertijd moeten ze vooral ook niet te veel willen of te veel hun mond opentrekken. Bij grensoverschrijdend gedrag wordt vooral de vrouw erop aangekeken, want waarom trok ze niet eerder haar mond open? Dat zagen we maar al te goed bij het schandaal van The Voice of Holland. Het was weer eens een klassiek voorbeeld van victim blaming. Vrouwen moeten het vooral zelf maar oplossen, terwijl het werkelijke probleem niet wordt aangepakt. Het is toch te bizar voor woorden.

Het is niet oké

We horen maar al te vaak dat we ‘gewoon nee moeten zeggen’, terwijl dit vervolgens te vaak niet wordt gerespecteerd. In plaats daarvan liegen we dat we een vriend hebben, want simpelweg geen interesse hebben is niet belangrijk genoeg. Het zijn allemaal kleine en grote dingen die opstapelen, die bewijzen dat er echt nog werk aan de winkel is. Het is niet normaal dat liegen over een hypothetische vriend meer effect heeft dan simpelweg ‘nee’ zeggen. Het is ook niet normaal om ‘s avonds met een krachtige mini-deo in je ene hand geklemd te lopen, en met je sleutels tussen de vingers van je andere hand. ‘App me als je thuis bent’, altijd opmerkingen krijgen over je lichaam en wat je ermee doet: het is de realiteit voor heel veel vrouwen en het is niet oké. Genoeg is genoeg. Dát en alles tezamen is waarom Internationale Vrouwendag nog altijd heel belangrijk is.

Laat je vandaag inspireren, zoek informatie op, kijk waar je kunt helpen en educate. Laten we samen de wereld, dag na dag, een mooiere plek maken waar iedereen gelijk wordt behandeld. Daarin hebben we sowieso nog een lange weg te gaan, maar alle beetjes helpen. Praat erover met vrienden en vriendinnen en laat je stem horen. Juist vandaag is jouw stem zó belangrijk. Het voelt misschien een beetje hopeloos, maar kijk wat we al voor elkaar hebben gekregen. 

Meedoen

In de ene stad organiseren ze demonstraties, in de andere stad vinden evenementen plaats: Internationale Vrouwendag wordt over de hele wereld gevierd. Ook in Nederland worden verschillende bijeenkomsten georganiseerd. Wil je deze dag vieren met gelijkgestemden en ben je benieuwd of er iets in jouw buurt wordt georganiseerd? Check dan snel de website van Internationale Vrouwendag.

Reactie plaatsen