01 mei 2020 
3 min. leestijd

5 tips om met tegenslagen om te gaan

5 tips om met tegenslagen om te gaan
Iedereen heeft ze en gaat er op een andere manier mee om: tegenslagen. De ene keer wat groter dan de andere keer, maar ze zullen je altijd een beetje aan het wankelen brengen. Ook ik heb regelmatig te maken (gehad) met tegenslagen, maar ik geloof dat alles gebeurt met een reden. Misschien ga jij op dit moment door een zware periode of zie je het even niet meer zitten. Lees deze vijf tips dan door en misschien sta je, net als ik, weer een stukje positiever in het leven! Motiverende quotes als ‘What doesn’t kill you makes you stronger' of 'When life gives you lemons, make lemonade' zijn heel leuk, maar helpen je natuurlijk niet écht. Een positieve houding daarentegen wel. Iets moois kunnen zien in elke situatie vind ik dan ook heel erg belangrijk. Tegenslagen horen nu eenmaal bij het leven, je kan ze niet voorkomen, maar hoe je ermee omgaat is helemaal aan jou.

1. Lucht je hart

Lucht je hart, vertel aan je vriendinnen, vriend of familie hoe het met je gaat, wat er gebeurd is en hoe je je voelt. Of schrijf het op. Doe wat werkt voor jou. Misschien denk je dat niemand je zal begrijpen of je kan helpen, maar je verhaal delen, of dat nu met iemand is die je vertrouwt of in een dagboek, zal al veel opluchten en helpt je misschien ook om te relativeren.

2. Relativeren

Is de situatie echt zó erg? Ik probeer het vaak in een groter geheel te zien en dan valt het meestal best wel mee. Denken in oplossingen en mogelijkheden geeft veel meer positieve energie dan blijven hangen in het negatieve gevoel.

3. Mediteren

Sowieso een grote ‘stress releaser’, maar het zorgt er ook voor dat je even helemaal tot jezelf komt. Alleen op die manier kun je beslissingen maken die van binnenuit komen. Daarbij mag je je emoties gewoon toelaten. Het is helemaal oké om boos, verdrietig of bang te zijn. Voel het, accepteer dat het er is en laat het los. Op het moment dat je loskomt van je emoties kun je veel beter uitzoomen.

4. Own it

Voelen is essentieel, maar je hoeft er niet in de verdrinken door te overdenken. Je komt uit de slachtofferrol als je loskomt van je emoties maar ook als je aan jezelf vraagt: ''wat raakt het bij me?'' In plaats van ''waarom overkomt mij dit''? Zo haal je de les eruit en kom je sneller weer op je pad! Er zit nu misschien een hobbel in de weg, of misschien wel een hele grote heuvel, maar dit blijft niet altijd zo. Geloof erin dat het goedkomt en doe je best om er het beste van te maken. Zoals ik eerder al schreef: denk in mogelijkheden in plaats van problemen. Is er iets wat je kan doen om de situatie te veranderen? Maak een plan, werk eraan en own it.

5. Dankbaar

Dit is een lastige, want hoe kan je nu dankbaar zijn voor een tegenslag? Iets wat je absoluut niet wilde is gebeurd of gaat gebeuren. Toch zal je door deze situatie heen moeten en daar leer je altijd van, hoe moeilijk dat ook is. Misschien ga je bepaalde personen meer waarderen, krijg je een hele leuke andere baan of zie je in dat die jongen jou eigenlijk helemaal niet gelukkig maakte. En dit geldt eigenlijk voor altijd, niet alleen bij tegenslagen; wees dankbaar voor alles wat je wel hebt en wat wel goed gaat. Natuurlijk wens ik niemand tegenslagen toe, maar iedereen krijgt er nu eenmaal mee te maken. Ik hoop dat je, als je door zo'n periode heen gaat, even terugdenkt aan dit blog en dat ik je dan misschien een klein beetje heb kunnen helpen om er op een positievere manier mee om te gaan.

Grow in your flow

Wil je ook leren om te gaan met tegenslagen, je hart te volgen en patronen te doorbreken die je belemmeren? Start dan met onze persoonlijke groei traject: FITMIND PREMIUM waarbij je ook onderdeel wordt van een besloten community waar je alles met ons en gelijkgestemde vrouwen kan delen om te leren, groeien en verbinden. Reactie van deelnemer Karin: ‘’Even twijfelde ik of dit traject wel iets voor mij was, qua leeftijd. Hier kwam ik al snel op terug; dit is voor iedere leeftijd! Er is voor mij een degelijke onuitwisbare basis neergelegd, dat LIFE CHANGING is. Heb binnen een paar maanden inzicht gekregen in beperkende overtuigingen en patronen, dat ik tijdens jarenlange therapie nooit heb ontdekt en geleerd.’’ Liefs, Lizzy
Reactie plaatsen