14 december 2021 
2 min. leestijd

Dit zijn de 5 positieve effecten van yoga

Dit zijn de 5 positieve effecten van yoga

Als je wel eens een yogales hebt gevolgd, dan herken je waarschijnlijk het heerlijke gevoel van rust achteraf. Het maakt niet uit welke yogastijl je volgt, het eindresultaat is doorgaans een ontspannen gevoel. Van oorsprong is yoga zelfs zo ingestoken dat je door het uitvoeren van de houdingen in een meditatieve staat terechtkomt. Vandaag de dag bestaan er honderden stijlen, waarbij de vormen van statisch tot dynamisch uiteenlopen. Bij iedere vorm worden er houdingen uitgevoerd, maar het aantal en het tempo verschilt enorm. Zo duik je bij rustige vormen sneller de ontspanning in, want je hebt meer tijd om op de ademhaling te letten. Bij dynamische vormen creëer je door inspanning achteraf een ontspannen staat.

1. Minder stress

Dat yoga tot meer ontspanning leidt en stress kan verminderen, is de meeste mensen wel bekend. Maar hoe kan het dat je met yoga opgebouwde spanning kunt verminderen? Allereerst geef je tijdens een yogales je lichaam en geest de kans om stress los te laten. Door fysiek bezig te zijn, beweeg je de stress eruit. Daarnaast concentreer je op de oefening, waardoor je gefocust bent. Je hebt weinig tot geen tijd om aan andere dingen te denken en je begeeft je in het hier en nu. Je denkt minder over dingen na, krijgt misschien een andere kijk op bepaalde zaken en er ontstaat meer ruimte voor nieuwe, positieve energie.

2. Herken signalen beter

Doordat je op de yogamat de tijd neemt voor jezelf, kun je even in tunen. Je kunt naar binnen keren, verbinden met je hart en luisteren naar wat je lichaam je vertelt. Je lichaam geeft namelijk de hele dag signalen af. Het enige wat we hoeven te doen, is tijd maken om er naar te luisteren, zodat we weten waar we behoefte aan hebben. De balans tussen in- en ontspanning is binnen handbereik als je naar je lichaam weet te luisteren. Je weet wanneer je gas kunt geven, maar ook wanneer je behoefte hebt aan uitrusten en opladen.  

3. Goed humeur

Neurotransmitters, zoals serotonine en dopamine, worden aangemaakt door beweging. Dit noemen we ook wel geluksstofjes. Wanneer je de mat opstapt en beweegt, wordt dit proces in gang gezet. Dopamine zorgt ervoor dat we ons tevreden en beloond voelen, terwijl serotonine je gemoedstoestand reguleert.

4. Meer focus

Yoga leidt niet alleen tot een goed humeur, maar ook tot meer focus. Hier speelt onder andere dopamine weer een rol bij. Dit stofje heeft invloed op je leervermogen en geheugen. Ook zorgt het regelmatig beoefenen van yoga ervoor dat je leert te concentreren op één onderwerp. Meer focus tijdens yoga vertaalt zich in meer focus gedurende de dag. Tijdens een yogapractice is het raadzaam om zoveel mogelijk afleidingen uit te sluiten, zodat je makkelijker kunt focussen. Zorg voor een juiste yogamat en wees niet bang om accessoires erbij te pakken die voor jou goed werken. Zo kan een dikke yogamat voor een comfortabele ondergrond zorgen en voorkomt het dat je last hebt van kou en tocht. Een yogablok, yogariem en een warme deken zorgen voor minder afleiding en juiste ondersteuning, en ze voorkomen blessures. 

5. Beter slapen

Het parasympatisch zenuwstelsel wordt geactiveerd door je ademhaling te vertragen. Door rustiger adem te halen, geef je je lichaam een seintje dat het mag ontspannen. Een yogales kan je dus helpen om makkelijker in slaap te vallen en een diepere nachtrust te vinden. De serotonine zorgt bovendien voor betere slaap. Kortom: op allerlei gebieden haal je voordelen uit yoga!

Reactie plaatsen