22 april 2020 
2 min. leestijd

5 life changing hacks die een foodcoma voorkomen

5 life changing hacks die een foodcoma voorkomen
We kennen het allemaal: je weet dat je vol zit maar toch ga je door met eten, omdat het zo lekker en gezellig is. Je blijft maar eten en eten en voor je het weet voel jij je gewoon niet meer lekker, zo vol zit je, ben je misselijk en vraag jij je voor de duizendste keer af... waar ging het mis? We know, het is soms moeilijk om al dat lekkers te weerstaan. Toch is het voor je eigen bestwil om op het juiste moment op de rem te trappen. Dat betekent niet dat je niks meer mag genieten, maar wel op een andere manier en met mate waarvoor je jezelf na de feestdagen heel erg dankbaar voor zult zijn.

1. Begin niet met intense honger

Als jij al aan tafel gaat zitten met extreem veel honger zul jij je waarschijnlijk zo voelen dat je de hele tafel op kunt. Je zult dan al snel meer eten dan jouw maag eigenlijk aan kan. Neem bijvoorbeeld eerst een snack voordat je aan de eerste maaltijd begint. Volgens diëtist en voedingsmanager Meeging Svenson, is volkoren toast met pindakaas en aardbeien een ideale snack om mee te beginnen. De koolhydraten en proteïnen zullen er voor zorgen dat jij wat minder hongerig aan tafel schuift en zo ook minder de neiging krijgt om extreem veel te eten.

2. Slow down girl

Begin niet gelijk al het stokbrood naar binnen te werken, omdat het oh-zo-gezellig is om alvast te starten met iets te knabbelen. Ja, nu mag het toch? Laat dat even helemaal los en slow down! Als er zoveel lekkers voor je ligt wil je natuurlijk van alles wat proberen, maar snel en veel eten kan er voor zorgen dat jouw lichaam denkt dat hij nog niet vol is. Het kost jouw lichaam ongeveer vijftien tot twintig minuten om aan je brein door te geven dat je voldoende eten hebt gehad. Doe dus rustig aan! Probeer echt te genieten van iedere hap en je avond is nog steeds even fantastisch!

3. Water, water en nog eens water

Als je ongeveer een half uur voor het diner een groot glas water naar binnen werkt, zal het al een stukje van je maag innemen en zul jij je ook minder hongerig voelen. Hierdoor zul je ook minder zin hebben om meer te eten dan jij eigenlijk aankan. Daarnaast is water ook goed voor een opgeblazen buik die ontstaat door de grote hoeveelheden zout en suiker die je binnenkrijgt tijdens de kerstdagen. Drink echt dagelijks minstens twee liter water. Dani heeft hiervoor een goede tip: drink zodra je opstaat gelijk één of twee glazen water en elke keer als je naar de w.c. bent geweest en je wast je handen, drink je weer een glas. ;)

4. Cheers!

Een lekker wijntje is niet te missen op feestdagen en dat hoeft ook niet. Het is wel slimmer om de drank uit te stellen tot na de maaltijden. Drink in ieder geval niet gelijk te veel maar probeer met mate te drinken. Je kent het vast wel, na een paar drankjes denk je zowat een hele kip op te kunnen eten, en als je aangeschoten bent, ben je minder bewust van wat je eet. Stel het dus gewoon even uit tot het dessert.

5. Kleine porties

Als je een groot bord hebt, wil je het bord natuurlijk zo goed mogelijk vullen (lees: volume eter). Dat is natuurlijk hartstikke logisch, maar met een kleiner bord is er minder plek om op te scheppen. Op die manier heb je iets meer controle over de hoeveelheid en eet je minder snel te veel. Als je echt nog trek hebt kun je altijd voor een tweede ronde gaan... Heb jij ook zoveel zin gekregen in een lekkere maaltijd? Nu zul je in ieder geval voorbereid er tegenaan gaan. Vergeet vooral niet te genieten, maar better safe than sorry, toch? Bronnen: Willis, D.P. (2017, 14 november) 10 ways to avoid overeating during the holidays, van https://www.usatoday.com/story/news/nation-now/2017/11/14/tips-how-not-to-overeat/858494001/ Zelman, K.M. (z.d.) Slow down, you eat to fast, van https://www.webmd.com/diet/obesity/features/slow-down-you-eat-too-fast#1
Reactie plaatsen