17 december 2016 
3 min. leestijd

Zo maak je de moeilijkste keuzes van je leven

Zo maak je de moeilijkste keuzes van je leven
Het einde van het jaar nadert en ik loop door de gezellige en mooi verlichte straatjes die december je altijd geven. In gedachten sta ik stil bij wat er het afgelopen jaar is gebeurd en ik merk dat de tranen achter mijn ogen prikken. Niet omdat ik verdrietig ben, maar omdat ik me realiseer wat voor achtbaan het is geweest. Ik heb veel nieuwe dingen gedaan, plezier beleefd, geluk gevoeld, maar ik ben ook gekwetst, bedrogen en gebroken... Ik heb zowel zakelijk als privé voor moeilijke keuzes gestaan. Zo moest ik bijvoorbeeld mijn samenwerking stopzetten met iemand waar ik erg gesteld op was. Moeilijke keuzes zijn soms killing, maar ik realiseerde me ineens zo lopend, misschien zijn ze zo slecht nog niet...

So you've reached your crossroad. Welcome.

Daar sta je dan op je crossroad. Je staat in het midden en je hebt echt geen idee wat de juiste weg is. Het zijn de moeilijke momenten die iedereen liever wil vermijden, maar je weet; er moeten dingen gaan veranderen. Je voelt het in je onderbuik. Paniek, pijn, verdriet hebben de overmacht. Ze verlammen je ziel. Hoe de hell ga je hiermee om? Of het nu gaat om je relatie, je carrière, wat dan ook, er moeten soms knopen doorgehakt worden. Haal allereerst diep adem, blaas rustig uit en ontspan. Laat je schouders zakken voordat je verder leest. Even in de juiste (mind)set.

Zorg goed voor jezelf

Als je op dat punt staat dat je keuzes moet gaan maken, dan ben je geneigd om dingen te doen die je nog verder van je pad afbrengen om even niet te voelen. Ontspanning is belangrijk ofcourse, maar laat het je energie geven en geen energie ontnemen. Korte nachten en alcohol zullen je niet verder helpen maar slechts meer gaan 'verlammen'. Zowel lichamelijk als mentaal is het nu belangrijker dan ooit om goed voor jezelf te zorgen! Eet en drink goed, ga sporten en ontspan je mind door leuke dingen te doen. Rust goed uit en wees juist NU extra zuinig op jezelf.

Zet jezelf in helicopter view

Naast goed voor jezelf blijven zorgen heb je meer overzicht nodig. Je moet de zaken gaan afwegen. Dat doe je door voor jezelf op te schrijven wat het maken van deze keuze je kost en wat het je oplevert. Zodra jij kunt bepalen of de mogelijke kosten opwegen tegen de mogelijke opbrengsten kun je de knoop gaan doorhakken. Bekijk van een afstand waar je nu staat en waar je heen wilt zonder met anderen rekening te houden.

Onthoud! Jouw geluk staat voorop

Als je van een afstand de situatie gaat bekijken, wees je dan extra bewust van je eigenwaarde. Weten wat je waard bent is misschien wel het belangrijkste in alle keuzes die je ooit gaat maken. In hoeverre staat jouw geluk voorop? Je kunt niet alleen rekening blijven houden met anderen. Laat je eigen dromen en wensen spreken. Vraag jezelf af: hoe ziet jouw ideale leven eruit? Roep je diepste verlangens en je stoutste dromen op. Denk het in en voel het. Ga daar naar leven en laat dat het zwaarste wegen in de keuzes die je gaat maken.

Laat je intuïtie spreken

Het gevoel dat er iets knaagt komt niet zomaar. Het is er voor een reden. Nu moet je sterk zijn en dichtbij jezelf blijven. Ik zeg altijd dat je diep in je hart de antwoorden altijd weet, maar eerlijk gezegd, gaat dat niet altijd op. Ze zitten wel diep vanbinnen, maar je bent nog in de war. Soms moeten de antwoorden je nog tegemoet gaan komen en weet je het echt even niet. Accepteer dat dan ook gewoon en weet dat het oké is. Hoe meer rust je nu neemt, hoe meer ruimte er weer komt voor je intuïtie. Own de gedachte dat de antwoorden je tegemoet gaan komen.

Zet je 'Fuck it' modus aan

Ondanks dat je basis belangrijk is en je goed voor jezelf moet zorgen, is het ook niet verkeerd om je 'Fuck it' modus aan te zetten. Ik las het boek van John Parkin met de titel 'Fuck it'. Dit boek inspireerde me meteen en is echt een aanrader. Zeg soms ook 'Fuck it' bij het maken van keuzes. 'Fuck it' wat mensen van je zullen denken! 'Fuck it' dat je dan even iets minder geld hebt, 'Fuck it' dat je single bent! 'Fuck it!' Sommige keuzes leveren je uiteindelijk tien keer meer op, dan wat het je ooit gaat brengen als je niets verandert! Hoe je het het ook wendt of keert, welk pad je ook kiest en hoe moeilijk je leven nu ook lijkt: geloof me, het wordt weer beter! Soms lijkt het alsof je, door een keuze te maken, nog meer ellende op je hals gaat halen, maar dat is echt niet zo. Overal is uiteindelijk een antwoord of een oplossing voor. Een keuze maken brengt je naar een ander nieuw avontuur en juist dat nieuwe avontuur laat je weer leven, laat je bloed sneller stromen en geeft je kracht om nieuwe uitdagingen aan te gaan! Moeilijke keuzes stoppen je niet, ze brengen je verder... Liefs, Dani _q1b2723

foto's gemaakt door Jaimie Peeters

   
Simone
Door

Simone

op 19 Dec 2016

Fijn om te lezen, liefs en veel goede keuzes voor het nieuwe jaar!

Sharona
Door

Sharona

op 19 Dec 2016

Wat een inspirerend stuk. Vooral als jezelf voor moeilijke keuzes staat. Ik begrijp het gevoel helemaal dat deze je kunnen verlammen. Het gevoel dat je geen keuze hebt. Terwijl er altijd een keuze is. Bedankt voor je artikel. Liefs Sharona

Lisanne
Door

Lisanne

op 19 Dec 2016

Prachtig geschreven! Heel inspirerend.

Reactie plaatsen