10 oktober 2017 
2 min. leestijd

Zo geef jij je zelfvertrouwen een boost

Zo geef jij je zelfvertrouwen een boost
Zelfvertrouwen, je hebt het of je hebt het niet. Klinkt heel simpel, maar is dit ook echt zo in het dagelijkse leven? Is zelfvertrouwen je met de paplepel ingegoten of kun je dit zelf ontwikkelen? Ik denk dat het een combinatie is van beide. Kan jij wel wat extra zelfvertrouwen gebruiken? Probeer de onderstaande punten dan eens toe te passen in je leven. Wanneer je door hebt dat je zelfvertrouwen wel een boost kan gebruiken ben je eigenlijk al te laat. Maar waarom twijfel jij aan jezelf? Komt dit doordat je jezelf teveel vergelijkt met anderen of bijvoorbeeld omdat je vroeger bent gepest? Het is nergens voor nodig, want jij mag zijn wie je bent. Dit maakt je uniek!

Het start bij je houding

Een eerste indruk doet erg veel. Als jij met gebogen schouders en je “staart” tussen je benen binnen komt lopen, geeft het aan dat je niet zeker bent van je zaak. Wanneer iemand met een lachend gezicht binnenkomt, lijkt deze persoon een stuk zelfverzekerder dan iemand die bang uit haar/zijn ogen kijkt. Probeer hiernaast ook te voorkomen dat je twijfelachtig overkomt. Wanneer je een leuk idee hebt en dit met anderen deelt, sta er dan achter en probeer het zo goed mogelijk over te brengen. Conclusie hiervan: sta rechtop, schouders naar achter, gooi een glimlach op je gezicht en 'sta je mannetje'.

Met wie ga jij om?

Misschien ken je deze uitspraak wel: “Waar je mee omgaat, word je mee besmet." Dit geldt ook als het gaat om positiviteit en zelfverzekerdheid. Wanneer jij je omringt met zeurende mensen die niet zeker zijn over zichzelf, ga je dit automatisch overnemen. Geldt dit voor jou? Misschien is het dan een goed idee om je sociale contacten te veranderen of uit te breiden. Je vrienden moeten er juist voor zorgen dat je jezelf kan ontwikkelen en verbeteren, en jou hierbij steunen.

Zet een punt achter je oude ik

Ben jij iemand die alleen ziet wat je niet goed doet of wat je niet hebt? Stop daar dan vanaf nu mee! Zeg eens wat vaker tegen jezelf wat je goed hebt gedaan en wat je goede eigenschappen zijn. Hier word je toch veel gelukkiger van? Wanneer je dan iets hebt waar je niet zo blij over bent, zet dan je schouders eronder en verander het. We know, dit klinkt veel makkelijker dan het is. Tock kun je de uitdaging beter aangaan dan dat je in die sleur blijft hangen.

Leer complimentjes te geven en krijgen

Voelt het voor jou altijd alsof iedereen om je heen complimentjes krijgt, behalve jij? Vraag je dan eens af wanneer jij zelf voor het laatst een complimentje aan iemand anders hebt gegeven. Kan je je dit niet meer herinneren? Dan is het hoog tijd om het vaker te gaan doen! Natuurlijk niet zó vaak dat het niet gemeend meer overkomt, want dan is de bedoeling erachter een beetje weg. Net zoals dat jij het leuk vindt om een complimentje te ontvangen vinden anderen dat ook. Wat je geeft krijg je meestal ook weer terug. Complimentjes accepteren is voor veel mensen moeilijk. Sommigen zien het als een kans om er meteen een complimentje over de ander tegenaan te gooien, te vertellen waar het leuke shirtje vandaan komt of hoeveel iets gekost heeft. Zeg in plaats daarvan gewoon eens 'Dankjewel, wat lief van je.' Dat is toch ook veel makkelijker?

Onthoud dit goed!

Iedereen heeft dingen waar hij over twijfelt of die hij minder leuk vindt aan zichzelf. Hier ben je echt niet de enige in. Zelfs de in jouw ogen succesvolste mensen maken ook gewoon fouten en zijn niet perfect. Wees niet te hard voor jezelf en accepteer jezelf zoals je bent. Je bent prachtig.
Reactie plaatsen