18 februari 2018 
4 min. leestijd

Zo betrek jij je dierbaren bij het behalen van je doelen

Zo betrek jij je dierbaren bij het behalen van je doelen
Ik vind persoonlijke ontwikkeling heel erg belangrijk en daarom ben ik daar ook veel mee bezig. Elke maand koop ik minimaal één nieuw boek en lees veel onderzoeken. Ik vind het enorm interessant hoe ons brein werkt, waarom we doen wat we doen, wat voor invloed een positieve mindset heeft, mindfullness en ga zo maar door. Ik merk dat veel mensen om mij heen bezig zijn met hun ontwikkeling. Of dat nu, net als ik, op mentaal vlak is, of op fysiek vlak door bijvoorbeeld het nastreven van een gezonde(re) lifestyle of het verbreken van een persoonlijk record in de sportschool. We zijn onszelf continue aan het uitdagen om een betere versie van onszelf te worden. Ik was laatst het boek van Stephen Cofey weer aan het lezen. Wellicht kennen jullie hem wel. Hij is een wereldberoemde management goeroe en auteur van het boek 'de zeven eigenschappen van effectief leiderschap', welke ik dus aan het lezen ben. Met dit boek heeft hij al meer dan 25 jaar, miljoenen mensen geinspireerd om de regie over je eigen leven te nemen, in zowel je werk, maar ook je persoonlijke leven en je relaties. Hij werkte tijdens zijn carierre met heel veel mensen die van buitenaf gezien heel veel succes hadden, maar die vanbinnen heel erg op zoek waren naar een zinvolle relatie met anderen. Mensen die hun priveleven hadden opgeofferd voor hun carriere of hun persoonlijke doelen.

Pijnlijk, maar herkenbaar

En AU, ik vind het een enorm goed boek, maar dit stukje vond ik pijnlijk. Ik herkende mezelf er namelijk in. Als je zoveel bezig bent met je persoonlijke ontwikkeling en zo hard werkt aan jouw doel, dan vergeet je soms de mensen om je heen. Terwijl deze mensen heel erg belangrijk voor je zijn en je ze misschien juist wel nodig hebt. Ik heb mij een paar jaar geleden volledig, met hart en ziel, op dit bedrijf gestort. Alles wat ik doe, doe ik met FITGIRLS in mijn hoofd. Elk boek of artikel wat ik lees, elk onderzoek wat ik doe, alles waarmee ik mezelf probeer te verrijken is óf in teken van mijn persoonlijke groei, óf dat van ons bedrijf, dit platform. Dat is ook niet zo gek, het is mijn levensmissie. We willen met dit platform écht een verschil maken. Maar hoe zorg je er dan voor dat je jezelf blijft ontwikkelen, je dromen en doelen nastreeft zonder de mensen kwijt te raken die je dierbaar zijn? Laat ik vooropstellen dat het jouw leven is, en dat jij vooral moet doen waar jij gelukkig van wordt. Je moet ook absoluut je dromen en doelen na blijven streven en je blijven ontwikkelen. De mensen die je dierbaar zijn zullen hier uiteindelijk begrip voor hebben, maar... dat gaat misschien niet zomaar. En daarom schrijf ik dit artikel. Mijn hunkering naar persoonlijke ontwikkeling en succesvol zijn in het ondernemerschap gaan niet zonder slag of stoot. Het gaat met vallen en opstaan, zoals alles in het leven. Ik wil het zo graag goed doen, meer leren, harder groeien. En dat gebeurd ook. Ik leer mezelf steeds beter kennen, ik kan steeds beter doelen voor mezelf bepalen en deze halen. En ik weet dat ik dit het beste kan als ik alleen ben, zonder afleiding, als ik me van iedereen afsluit en afzonder, toch? De mensen om mij heen zouden toch niet begrijpen waar ik mee bezig ben, het uitleggen zou me extra tijd kosten en wat zou het me opleveren...

Je hoeft het niet alleen te doen

Mijn eerste woordjes waren 'zelf doen', en dat is eigenlijk nooit veranderd ;). Ik vraag niet graag om hulp, en probeer alles zelf op te lossen. Toch heb je in je leven soms hulp nodig van anderen. De ene keer is dit in de vorm van wijze raad van je moeder en de andere keer is dit een dikke knuffel van je partner of van een vriendin. Omdat ik zo druk bezig was met mijn dromen en doelen, vergat ik een beetje hoe belangrijk deze mensen eigenlijk voor mij zijn en hoe fijn het is om je gevoelens en ontwikkelingen te kunnen delen. In het boek van Stephen Cofey staat ook hoe je je relaties kan optimaliseren en hoe je de mensen die belangrijk voor je zijn kan betrekken bij jouw dromen en doelen. Dit wil ik graag met je delen, want je hoeft het echt niet allemaal alleen te doen. Sterker nog, juist niet! Ik neem als voorbeeld even de relatie met je partner, maar het is in elke relatie toe te passen.

Eerst begrijpen dan begrepen worden

Wat betreft communicatie is luisteren belangrijker dan praten. Het is heel erg belangrijk dat je de beweegredenen van anderen begrijpt. Waarom doet hij/zij wat hij doet? Stel je open voor zijn/haar inzichten en meningen. Geef iemand ook de tijd en de ruimte om te wennen aan jouw ontwikkelingen. Neem ze mee in jouw proces. Iets wat voor jou misschien heel logisch is, hoeft voor een ander helemaal niet logisch te zijn. Leg uit waarom jij doet wat jij doet, en wat je wil en waarom dit belangrijk voor je is.

Denk zoveel mogelijk in win-win

Wees je er bewust van dat je partner ook persoonlijke doelen heeft die hij/zij wilt behalen. Vraag je af hoe je hier beide beter van kan worden. Jouw succes (het behalen van jouw doel) hoeft niet ten koste te gaan van een ander. Dit betekent dat je in sommige gevallen tot een compromis zal moeten komen, maar dit betekent niet dat je je doel op hoeft te geven. Wees bereid om voor zijn/haar doel evenveel te doen, of te laten, als dat je van hen verlangt.

Synergie

Wanneer je elkaars kracht, of sterke punten kent dan kun je dit juist gebruiken om je doel te halen. Dit werkt natuurlijk aan beide kanten, het is de kracht van samenwerken. Wat zijn haar sterke punten, en wat zijn die van jou? Wat kunnen jullie voor elkaar betekenen? Misschien kan je jouw doel wel eerder behalen dankzij je partner, omdat er zich nieuwe mogelijkheden voordoen die je eerder nog niet kende. De mensen om je heen bij je dromen en doelen betrekken kost in het begin misschien wat meer tijd. Je zal echt moeten leren luisteren en de tijd moeten nemen om uit te leggen wat je doet, wat je wil en waarom. Ook ik ben er inmiddels achter dat 'samen doen', veel leuker is dan 'zelf doen'. Ik ben enorm dankbaar voor alle dierbare mensen om mij heen, die mij steunen, positief zijn en hun best doen om mij te begrijpen. Want ik weet, dat is niet altijd makkelijk ;-).    
Reactie plaatsen