16 juni 2016 
2 min. leestijd

Zitten is dodelijk voor je kont

Zitten is dodelijk voor je kont
“Zitten is het nieuwe roken”, “zitten is dodelijk”, “zitten is ongezond”: Dit zijn de eerste drie suggesties die ik van Google krijg wanneer ik ‘zitten is’ intyp. Maar wist je dat op korte termijn zitten ook een booty killer is? Geen killer booty dus. Waarom dat zo is en wat je eraan kan doen? Let’s talk about butts! Met een kantoorbaan, een leven als student of gewoon als fanatiek Netflixer zit je al snel minstens acht uur per dag en dit kan vervelende gevolgen hebben voor je billen. Je hebt misschien al eens gemerkt dat je achterste wat pijnlijk aan kan voelen wanneer je opstaat na een lange tijd zitten. Dit komt doordat je glutes op non-actief worden gezet wanneer je heel de dag zit. Je gluteus maximus is een grote spiergroep die ook veel impact heeft op de werking van andere delen van je lichaam, zoals je heupen, bekken (rotatie en stabiliteit), rug, knieën en hielen. Wanneer je glutes op non-actief staan, kunnen je bekken niet meer roteren en ontstaat er samendrukking in je onderrug, wat kan leiden tot rugpijn. Deze pijn kan chronisch worden wanneer je voor een langere periode (laten we zeggen, vijf jaar) acht uur per dag zit. Doordat de sterke bilspier geen gewicht meer draagt tijdens het zitten, verplaatst dit gewicht zich naar zwakkere plekken in je lichaam, zoals je knieën en enkels. De gevolgen zijn extra sterk wanneer je in een slechte houding zit (en dat is bij zo’n negentig procent van ons het geval).

Bil workout

Misschien heb jij inmiddels een stevige partij billen opgebouwd in de sportschool. Door te lang en te vaak te zitten zullen al deze gainz op den duur echter als sneeuw voor de zon verdwijnen. De spieren zul veel sneller zwakker worden, dan wanneer je een staande of lopende baan hebt. Ook de vorm van je kont kan veranderen door jaren te zitten: je kont gaat er vlakker uitzien en er kan cellulitis ontstaan doordat er niet genoeg bloed door je bilspieren stroomt, wat collageenafbraak in de hand werkt. Dat willen we niet toch? Gelukkig kun je al dat zitten, als het om de sterkte en rondheid van je bilpartij gaat, wel compenseren. Als jij je glutes buiten werktijden wel flink aanspant en traint, zullen de spieren niet zo snel zwakker worden, al moet je dan dus wel harder trainen voor dezelfde gainz, dan wanneer je minder tijd zittend zou doorbrengen. Goede trainingen zijn bijvoorbeeld pilates en een barre-workout, naast natuurlijk de bekende butt exercises.

'Butt what can I do?'

Gelukkig is het nooit te laat en kunnen die extra uurtjes in de sportschool ook gewoon voorkomen worden! Met dit stappenplan keer je de putjes in je achterste om, zodat je kont weer rond wordt in plaats van hol (haha, hol).
  1. Houding: als je veel zit, is een goede houding is heel erg belangrijk, dit kan de schade minimaliseren. Stel je stoel zo af dat je heupen zich boven kniehoogte bevinden en laat je voeten plat op de grond rusten. Ondersteun en ontlast je onderrug met bijvoorbeeld een kussentje. Ontspan je schouders en houd je hoofd direct boven je schouders. Je computer zou op ooghoogte moeten staan, of iets daaronder (wanneer je computer te laag staat zal je naar voren gaan leunen, waardoor je hoofd niet meer boven je schouders zit). Je schouders moeten zich boven de tafel bevinden en zorg ervoor dat je dichtbij je bureau zit, zodat je niet te ver hoeft te reiken naar je toetsenbord (je maakt dus als het ware een hoek van negentig graden met je armen).houding fitgirls
  2. Aanspannen: je glutes trainen in de gym is niet de enige manier waarop je deze spiergroep kan activeren. Terwijl je zit kun je ook gewoon je kont af en toe een paar keer aanspannen.
  3. Staan: misschien een open deur, maar probeer toch wat extra beweging op je werkdag te creëren door bijvoorbeeld staand te bellen, koffie te halen voor je collega’s, de trap te nemen of eens een wandelende meeting te houden met je collega’s. Sommige bedrijven hebben zelfs fancy bureaus, waarachter je staand kan werken!
Reactie plaatsen