26 mei 2016 
2 min. leestijd

Zet jezelf op de eerste plaats!

Zet jezelf op de eerste plaats!
We zijn tegenwoordig niet meer zo lief voor onszelf en doen meer vanuit 'moeten', dan vanuit 'willen'. Toch is het essentieel dat jij respectvol met jezelf omgaat, want een opgebrande jij kan ook niets doen voor anderen. Zet jezelf op de eerste plaats en schaam je er niet voor als je een afspraak waar je geen zin in hebt afzegt.

Zo jammer, maar ik ben ziek

Het is vrijdagavond en ik heb een ontzettend drukke week gehad. Nu staat er ook nog een verjaardag op het avondprogramma. Eigenlijk wil ik gewoon op de bank ploffen in mijn huispak, maar ik voel de sociale verplichting vanbinnen knagen. Wanneer ik écht geen zin heb, stuur ik toch maar een app’je naar mijn jarige vriendin. ‘Zo jammer, maar ik ben ziek. Heel veel plezier in ieder geval en we zien elkaar snel weer! xxx’ Eigenlijk is het heel gek dat we niet gewoon durven te zeggen dat we er geen zin in hebben, dat we gewoon even niet gezellig willen doen, maar tijd voor onszelf willen. We zijn eigenlijk aan niemand een verantwoording schuldig, alleen aan onszelf.

Als een kip zonder kop

We zijn tegenwoordig niet meer zo lief voor onszelf. We leggen onszelf van alles op en ontlenen onze eigenwaarde uit dingen als hoeveel geld we verdienen, hoeveel we wegen, hoeveel we eten, hoeveel we bewegen, hoeveel afspraken we in onze agenda hebben staan, you name it. We doen van alles en rennen als een kip zonder kop rond, om zo productief mogelijk te zijn, totdat we instorten en kennismaken met meneer depressie of mevrouw burn-out. Waarom we het precies doen, weet niemand, maar negen van de tien keer vergeten we naar onszelf te luisteren. Voor wie doe ik dit? Wil ik dit zelf wel echt?

Ze kunnen je beter een klootzak vinden, dan dat jij jezelf een klootzak vindt

Waarom zou je continu over je eigen grens heengaan? Op een gegeven moment zal dit je opbreken en dan heeft niemand meer iets aan je. Mijn opa zei vroeger al tegen mij;‘ze kunnen je beter een klootzak vinden, dan dat jij jezelf een klootzak vindt.’ Mijn opa mag dan niet de standaard wijze, oude, schattige man zijn (lees: hardop grove poep- en sekspraatjes en schaamteloos scheten en boeren laten), hierin had hij toch wel gelijk. Natuurlijk moeten we respect hebben voor de mensen om ons heen, maar je moet toch vooral respect hebben voor jezelf. Zelfrespect betekent dat je dichtbij jezelf blijft en altijd even de tijd neemt om te luisteren naar wat je lichaam je vertelt, zodat je niet over je eigen grenzen heengaat en goede keuzes maakt waar je achter staat.

You are number one

Zet jezelf op nummer één. Doe (bijna) alleen maar dingen waar jij echt achter staat en waar jij energie van krijgt. Natuurlijk moeten we allemaal wel eens iets doen waar we geen zin in hebben, maar veel dingen die we zien als ‘moeten’, moeten eigenlijk helemaal niet. Sommigen zullen zelfrespect verwarren met egoïsme, maar dit klopt niet. Mensen hebben namelijk helemaal niets aan een opgebrande kaars. Het cliché ‘jij kan pas van anderen houden, wanneer je van jezelf houdt’, geldt hier wederom voor. Ik geloof dat dit echt waar is. Jij kan jouw kwaliteiten alleen optimaal benutten, wanneer je respectvol en liefdevol met jezelf omgaat, door jezelf altijd op de eerste plek te zetten.
Sandra
Door

Sandra

op 27 May 2016

Geweldig stuk en helemaal waar ! Soms alleen niet makkelijk maar goed om bij stil te staan

Reactie plaatsen