08 juni 2016 
2 min. leestijd

Zelfwaardering begint met het juiste perspectief

Zelfwaardering begint met het juiste perspectief
Is het je weleens opgevallen dat wanneer je iemand langer kent, je beeld van dat persoon verandert? Je ziet niet meer alleen het uiterlijk, maar ook het innerlijk van die persoon. De bewegingen, mimiek, de persoonlijke trekjes. Deze dingen maken die persoon uniek. Nog een voorbeeld: in het afgelopen jaar ben je 5 kilo aangekomen en ook weer afgevallen. Zelf was je er misschien veel mee bezig, maar als je in gesprek bent met vrienden, blijkt het dat die vrienden al die tijd niks gemerkt hebben. Waarom? Omdat zij niet alleen maar bezig zijn met jouw uiterlijk. Zij zien jou!

Focus op uiterlijk

We leven in een maatschappij waarin uiterlijk een belangrijke rol speelt. Zeker in de afgelopen jaren lijkt dit alleen maar te zijn toegenomen. Je hoeft Instagram maar te openen en de sixpacks vliegen je om de oren. Doe daar een vleugje onzekerheid bij en voor je het weet ben je tot op het obsessieve bezig met het werken aan een (volgens jou) ‘perfect lichaam’.

What is perfect anyway?

Het nastreven van een perfect lichaam is een frustrerend proces. Op deze wereldbol leven meer dan 7 miljard mensen. Elke persoon heeft een ander beeld van ‘perfect’. Veel mensen zijn hier zelfs niet eens mee bezig, omdat ze andere zaken hebben om zich druk over te maken: “Hoe zorg ik dat ik vandaag voldoende te eten kan vinden om te overleven?”. Dat is een compleet ander perspectief. Perfectie bestaat niet. Het ‘perfecte lichaam’ bestaat alleen in jouw hoofd. FCK PERFECT!

Je lichaam leren waarderen

In het verleden heb ik modellenwerk gedaan. Door het vele kunstschaatsen, kreeg ik echter meer spierontwikkeling, waardoor het steeds lastiger werd om aan de maten te voldoen. Voor mij is dit een reden geweest om te stoppen met modellenwerk. Waarom? Omdat het in het kunstschaatsen juist supergoed ging! Mijn sport heeft me geholpen om te beseffen dat je lichaam veel meer is dan alleen je uiterlijk. Ik ben elke dag weer blij en dankbaar dat mijn lichaam zo sterk is, zo goed functioneert en zo behendig is dat ik moeilijke sprongen en pirouettes kan maken! Ik vind zelf dat sport een heel goede manier kan zijn om meer waardering te krijgen voor je lichaam. Belangrijk hierbij is wel om de focus niet te leggen op de uiterlijke veranderingen. Probeer juist de andere veranderingen voor jezelf zichtbaar te maken, bijvoorbeeld je toename in kracht, waardoor je niet meer zo snel geblesseerd raakt, dat je misschien wel 10 kilometer door de duinen kan rennen en hierbij kan genieten van het prachtige landschap of gewoon het feit dat je beter wordt in je sport en hierdoor de oefeningen beter kan uitvoeren. Dit zijn allemaal dingen die niet gebonden zijn aan uiterlijk.

Waardering voor jezelf

Zelfwaardering gaat echter nog veel verder dan alleen het waarderen van je lichaam en sportprestaties. Hier komen we weer terug bij de vrienden die niet hadden opgemerkt dat je 5 kilo was aangekomen en afgevallen. Zij zien jou! Wat ik daarmee bedoel? Iedereen heeft bepaalde kernkwaliteiten. Misschien ben je wel heel zorgzaam, super enthousiast of heb je een goed gevoel voor humor. Wie weet heb je wel net een specialistische opleiding afgerond of ben je erg goed in je werk. De dingen die ik hierboven opnoem, maken dat jij uniek bent. Jij, de persoon! Who cares of je een sixpack hebt als het gewoon heel fijn is om met je om te gaan? Natuurlijk is er niks mis met een verzorgd uiterlijk en het in de gaten houden van je gewicht, maar doe dit uit zelfliefde! Doe dit omdat je jezelf een leuk persoon vindt en om die reden graag goed voor jezelf wil zorgen.

Persoonlijkheid

Heb je moeite om te zien hoe leuk jij wel niet bent? Probeer dan de komende maand iedere dag de volgende opdracht uit te voeren. Beantwoord de volgende vragen:
  1. Wat ging er goed vandaag?
  2. Welk aandeel had ik hierin?
Leuke gebeurtenissen komen tot stand doordat verschillende mensen hier een inbreng in hebben, óók jij! Hier heb je helemaal geen “perfect” lichaam voor nodig. Dit gaat om je persoonlijkheid. Ik hoop dat mijn blog je helpt om te zien dat je meer bent dan alleen je lichaam en uiterlijk. Je hebt zóveel meer te bieden aan deze wereld! Go out there en wees lekker jezelf! :-)  
Marla
Door

Marla

op 09 Jun 2016

Wat ik zo leuk vind aan dit blog is dat je zoveel de nadruk legt op het houden van jezelf. :) Bedankt voor dit artikel. Ik heb jarenlang gekampt met een lage zelfwaardering. En ik ben daar echt verandering aan het brengen door inderdaad mijzelf te accepteren en mijn lichaam te waarderen voor wat het kan. Niet om hoe ik eruit zie.. al ben ik daar nu wel veel meer tevreden mee dan vroeger.

Lotta - Healthy Life LAB
Door

Lotta - Healthy Life LAB

op 10 Jun 2016

Lieve Marla, Jouw berichtje kwam echt binnen, dít is precies de reden waarom ik deze blog schreef en waarom ik het zo belangrijk vind dat vrouwen zich niet alleen op het uiterlijk focussen, maar júist ook op zelfwaardering! Ik vind het gaaf om te lezen dat je hier zo'n groei in hebt doorgemaakt, echt knap! Veel liefs, Lotta

Reactie plaatsen