20 februari 2017 
3 min. leestijd

Zelftwijfel? 7 tekenen dat het tijd is voor verandering!

Zelftwijfel? 7 tekenen dat het tijd is voor verandering!
Merk je dat je jezelf aan anderen spiegelt en ben je eigenlijk veel te vaak jaloers op andermans leven? Je zou je niet beschaamd moeten voelen over je eigen leven, maar als je ontevreden ermee bent wordt het tijd om iets te veranderen. Onzekerheid en zelftwijfel moeten je leven namelijk niet beheersen. We twijfelen allemaal weleens aan onszelf en menig mens is weleens onzeker. Heel normaal dus, maar als je merkt dat het langzaamaan je leven begint over te nemen wordt het tijd om actie te ondernemen. Kom je jezelf tegen in deze acht tekenen? Ga dan bij jezelf na of je misschien iets aan je leven wilt veranderen. Je verdient het namelijk echt om goed in je vel te zitten!
  1. Je wordt onzeker van andermans succes

Je gunt het je vrienden, familie of collega’s écht wel, dat is het punt niet. Je wilt hen graag zien slagen en van hun succes word jij ook weer blij, maar dat betekent niet dat je niet aan jezelf begint te twijfelen. Waarom bereik jij al die doelen niet in je leven en waarom ben je niet net zo succesvol als je vrienden? Geen reden voor twijfel: jouw leven is namelijk niet dat van je lieve collega of van je neef. Je leeft jouw leven op je eigen manier. Als het even tegenzit betekent dat niet dat je niet succesvol of ambitieus bent. Je komt er wel, echt!
  1. Je leven is niet zoals het 'had moeten zijn'

Je bent niet op het punt in je leven waar je gedacht had te zijn en dit maakt je onzeker. Heb je vroegere doelen niet behaald en voldoe je eigenlijk niet aan je eigen verwachtingen? Ga dan eens bij jezelf na of je doelen nog wel realistisch en up-to-date zijn. Is het een doel waar je al sinds jaren aan vasthoudt omdat het vertrouwd voelt? Weet dat iets loslaten niet gelijk staat aan falen. Vraag jezelf af of je wel gelukkig bent en realiseer je dat het met vallen en opstaan gaat. Doe wat goed voelt. Het draait namelijk uiteindelijk allemaal om jouw geluk en jouw eigen leven. Use it wisely.
  1. Je bent altijd op zoek naar bevestiging

Ook hier zie je maar weer dat die zelftwijfel eigenlijk allesvernietigend is. Je zoekt altijd en overal naar bevestiging en durft niets zomaar aan te nemen. Van graag willen weten of je nieuwe kapsel wel een goed idee was tot van anderen willen horen of je dit en dat wel zou moeten doen. Als je zoveel aan jezelf twijfelt weet je diep vanbinnen wel dat er iets niet goed zit. Denk vooral eens aan jezelf en maak een happiness list. Zet op een rijtje waar jij geluk uithaalt en focus hierop, in plaats van je altijd zorgen te maken en te focussen op het negatieve. Word je ook direct een stuk blijer van.
  1. Take a break!

Wij pleiten er echt voor: jezelf een pauze geven, al zijn het maar een paar minuutjes. Aan één stuk door werken kan een keer lekker zijn omdat je net in die flow zit, maar op een gegeven moment word je er echt wel gaar van. Wanneer heb jij jezelf voor het laatst op nummer een gezet? Te lang geleden zeker? Breng hier dan verandering in en maak wat tijd vrij voor jezelf. Probeer eindelijk eens die nieuwe wandelroute uit of ga juist actief bezig. Stap in ieder geval even weg van je drukke leventje. Je werk en klusjes verdwijnen niet, maar jouw zin erin wel. ;)
  1. Je wilt niemand teleurstellen

We willen dat onze familie en vrienden trots op ons kunnen zijn. Best logisch, helemaal in deze prestatiegerichte maatschappij. Vergeet alleen niet dat je je omgeving iet continue tevreden hoeft te houden. Helemaal niet als dit betekent dat jij de hele tijd gestrest bent en onder druk staat. Jouw behoeftes en belangen horen voorop te staan, niet die van anderen. Je vrienden en familie kunnen er echt wel mee leven als je jezelf eens op de eerste plek zet (zoals het hoort!). Een keer niet afspreken of toegeven dat het wat minder gaat betekent niet dat je ze teleurstelt. Want geloof ons: ook dan houden ze van je. Ze willen juist dat je gelukkig en tevreden bent.
  1. Complimenten aannemen vind je heel moeilijk

We willen ze eigenlijk allemaal wel wat vaker krijgen: complimentjes. Over je kleding, je persoonlijkheid, noem het maar op. Toch kunnen we ze niet altijd even goed accepteren. Betrap jij jezelf erop dat je vindt dat mensen overdrijven of twijfel je eraan of ze wel oprecht zijn? Probeer die gedachten dan direct uit je hoofd te bannen, want het is echt een killer voor je eigenwaarde. Waarom zouden mensen vanuit het niets liegen over je outfit? Precies, dat doen ze niet. We zitten niet in de Mean Girls films namelijk. Complimentjes accepteren blijft moeilijk, maar probeer er wel in te geloven. Ze worden niet voor niets gegeven.
  1. Je blijft twijfelen

Er zijn denk ik maar heel weinig mensen die niet onzeker zijn over zichzelf. Het kan iets kleins of iets groots zijn en we kunnen ons hoofd erover breken hoe we dit het beste kunnen verbergen of aanpassen. Weet je wat het gekke is? Vaak hebben anderen het niet eens door dat je ergens aan twijfelt. Dat wij iets als 'flaw' zien betekent niet dat anderen dit ook zo zien. Jouw sproetjes maken je misschien onzeker terwijl heel veel mensen dit mooi vinden. Je twijfelt misschien over je bredere heupen of dunne benen, maar anderen doen daar weer een moord voor. Twijfel dus niet aan jezelf maar leer je lichaam lief te hebben. Every single bit of it!
msp
Door

msp

op 20 Feb 2017

hoi ik kom er net achter dat ik op alles kan zeggen dat ik dat doe. oeps! weet niet zo goed hoe ik het moet veranderen.

Reactie plaatsen