27 december 2017 
4 min. leestijd

Zelfreflectie tips: waarom stilstaan voor mij vooruitgang is

Zelfreflectie tips: waarom stilstaan voor mij vooruitgang is
Ben jij al bezig met je doelen voor 2018? Doe dan eerst even een stapje terug en sta stil bij wat er het afgelopen jaar is gebeurd. Wat heeft dit jaar je gebracht? Wat heb je geleerd? Wat wil je anders doen en waarom? Reflecteren naar jezelf is zo waardevol want je hebt het nodig om jezelf next level te brengen en dichtbij jezelf te blijven. December is hét moment om even te reflecteren en jezelf de ruimte te geven om te voelen of je nog op het juiste pad zit. Even stil staan en afstand nemen kan namelijk onverwachte inzichten opleveren.

Reflecteren brengt je next level

Zelfreflectie betekent dat je jezelf een spiegel voorhoudt om zo stil te staan bij wie je bent, welke keuzes je maakt en hoe dat voelt. Het helpt je ontdekken hoe jij in het leven staat en draagt bij aan je persoonlijke ontwikkeling, het is je innerlijk kompas die je verder brengt. Stilstaan betekent daarom voor mij vooruitgang en is het zelfs essentieel om beslissingen te maken, los te laten en sterk te blijven streven naar je eigen succes en geluk.

Zelfreflectie lessen

Mijn grootste les in 2016 was dat iets alleen duurzaam, dus langdurig, voor je kan werken als het waarde voor je heeft. Geloof je er niet in met je hele hart en ziel, dan zal het ook nooit voor je gaan werken. Op het moment dat je dat wel vindt vormt dat de basis van je lifestyle en heb je een fundament waarop je kan gaan bouwen. Alleen dan zal iets een succes kunnen worden. Een voorbeeld hiervan is als je denkt dat glutenvrij voedsel goed voor je is, maar je hebt dat nog nooit in je lichaam gevoeld, dan ga je het nooit lang volhouden. Maar zodra bijvoorbeeld je chronische buikpijn overgaat van het laten staan van rauw vlees, en je voelt dat, dan kan je dat makkelijk laten staan want je gelooft dat het werkt.

Terugblik

Als ik stilsta en terugblik bij wat er in 2017 is gebeurd, dan vallen me er aantal dingen op en dit was mijn dieptepunt en hoogtepunt tegelijk: Na een meditatie retreat kwam ik erachter wat mijn grootste angst is namelijk: om niet te kunnen voelen. Ik heb mezelf aangeleerd om niet te voelen op de momenten dat ik sterk moest zijn en ik vond dat ik altijd sterk moest zijn. Maar ik heb geleerd dat juist in het voelen je kracht ligt! Toen ik dit besefte en me meer ging openstellen, kon ik niet meer terug en moest ik voor mezelf gaan kiezen. Ik volgde mijn hart zonder de antwoorden te weten, maar het bracht me wel dichter bij mezelf. Ik moest alles achterlaten om verder te komen en offerde daarvoor al mijn zekerheden op. Ik stond ineens veel dichter bij mezelf, wie ik echt was en in alle vrijheid kan ik nu kiezen voor de dingen me echt gelukkig gaan maken.. [caption id="attachment_34495" align="aligncenter" width="600"] Hier besefte ik met de zon in mijn gezicht dat mijn leven nooit meer hetzelfde zou zijn. Ik had voor het eerst in mijn leven voor mijzelf gekozen. Hoewel ik erg verdrietig was omdat ik mijn oude leven en de mensen erin los moest laten, en doodsbang was (nog steeds) om het alleen te doen zonder vangnet, wist ik dat ik voor het eerst echt mijn hart ging volgen.. Ik besef hier dat de wereld letterlijk en figuurlijk aan mijn voeten ligt. Vanaf dat moment besloot ik alleen nog maar vanuit mijn hart te leven..[/caption]

Nieuwe inzichten, nieuwe doelen

In 2017 deed ik veel leuke dingen, maar ik miste focus. Mijn belangrijkste doel is om zowel privé en als girlboss een onafhankelijke basis te creëren. Dat ik bewust vanuit deze basis en mijn hart kan leven. In alle rust, ruimte, vrijheid en regelmaat. 2018 wordt voor mij een jaar waar ik ga leven vanuit de intentie om minder te willen, maar daardoor meer te krijgen. Ontfocussen om beter te focussen. Less is more..

Are you ready?

Hoe moet je reflecteren? Korthagen (1993) heeft een schema ontwikkeld voor reflectie waarbij er verschillende fases worden doorlopen, maar ik maak het je iets eenvoudiger met de onderstaande vragen zodat je het direct toe kunt passen. Door alleen al bewust over deze vragen na te denken zul je al snel inzichten krijgen. Het hoeft niet zo ingewikkeld en uitgebreid te zijn. Hierboven heb ik ze voor mijzelf al uitgewerkt als inspiratie. Gebruik eventueel foto's van de belangrijkste gebeurtenissen van het afgelopen jaar om ze visueel maken. Stel jezelf de volgende vragen: Wat is er het afgelopen jaar gebeurd? Hoe voelde ik me toen? Wat heeft dit jaar me gebracht? Wat heb ik geleerd? Wat wil ik anders doen en waarom? Schrijf de antwoorden op om meer inzicht en overzicht te krijgen. Wil je meer aandacht besteden aan het reflecteren? Stel jezelf dan deze 25 vragen.

Onthoud tijdens het reflecteren

  • Houd het positief, wees lief voor jezelf.
  • Denk in mogelijkheden, niet in beperkingen.
  • Ga uit van je eigen kracht en niet die van een ander.
  • Jij alleen bent verantwoordelijk en geeft vorm aan je eigen keuzes en geluk.
  • Neem je gevoelens en emoties altijd serieus.
  [caption id="attachment_34387" align="aligncenter" width="433"] Reflectie model van Korthagen[/caption] Wees dankbaar voor alle lessen die je meekrijgt vanuit het vallen en opstaan. Alles is groei. Omarm dat proces en always #countyourblessings Happy New Year X

Ik reflecteer graag samen met jou op 31 december tijdens de live uitzending van Body, Mind & Guilty Pleasures op Ziggo Sport kanaal 14. Daar vertel ik je meer over dit onderwerp. Kijk je ook?

Reactie plaatsen