27 maart 2016 
1 min. leestijd

Video #18: "You don't look like you have an eating disorder"

Video #18:
Een eetstoornis zonder anorectisch gewicht komt vaker voor dan je misschien denkt. Vaak vergeet men dat een eetstoornis een psychische aandoening is; het zit van binnen, niet van buiten. Net zoals je niet kunt zien of iemand ADHD of autisme heeft, kan je ook niet altijd zien of iemand lijdt aan een eetstoornis. 'Nou, je ziet er niet uit alsof je een eetstoornis hebt,' kan behoorlijk kwetsend overkomen als iemand net al zijn schaamte aan de kant heeft gezet en zijn eetproblemen opbiecht. In deze video wordt dit probleem besproken. Je kunt niet altijd aan iemands lichaam zien of diegene problemen heeft. Gedachtes staan niet in je gezicht gekerfd, worden niet op je schouders geschreven en komen niet tot uiting op je benen. Tussen morbide obesitas en anorexia bestaat ook nog een grijs gebied waar Sylvia in deze blog over geschreven heeft en waar meer aandacht voor zou moeten komen. Wanneer iemand zijn gedachtes uitspreekt is het belangrijk dat je luistert naar diegene, je ogen sluit en niet naar het lichaam kijkt. Natuurlijk voel je je hulpeloos en kan het lastig zijn als een close friend je vertelt dat hij of zij een eetstoornis heeft, maar zeggen dat diegene er niet uitziet alsof hij/zij een probleem heeft en dat het daarom niet zo erg kan zijn, helpt niet.

Never judge someone without knowing the whole story. Don't criticize what you can't understand!

"Insecurity lies in shadows" is de uitspraak van een van de meiden uit dit filmpje. In de schaduw is het donker, koud, zwart, maar wanneer je er eenmaal in zit, wil je niet meer terug naar die brandende zon. Voor velen die een eetstoornis hebben, is het moeilijk om weer in de zon te stappen en toe te geven dat ze een probleem hebben en wanneer ze dat doen, wordt er soms hartstikke verkeerd op gereageerd. In het filmpje worden er ook een paar mannen met een eetstoornis in beeld gebracht. 'Alleen vrouwen kunnen een eetstoornis ontwikkelen' is ook een voorbeeld van het stereotype beeld van een eetstoornis. Deze taboes moeten doorbroken worden! Het is zo belangrijk dat er geluisterd wordt naar deze mensen, ze hebben immers al lang genoeg in de schaduw gezeten. Stuur ze niet terug naar die donkere plek, maar trek ze ook niet volledig in de brandende zon. Bied ze een luisterend oor, een helpende hand en oordeel niet te snel!
....
Door

....

op 28 Mar 2016

Goed artikel! Heel herkenbaar! Ik heb zelf een eetstoornis gehad en dit was een tijdlang ook goed te zien (ondergewicht). De periode dat ik aankwam en er dus steeds gezonder uit ging zien, vond ik de meest moeilijke periode uit mijn leven en juist toen had ik heel veel behoefte aan steun/hulp, terwijl iedereen toen dacht dat het juist enorm goed ging.

diane
Door

diane

op 28 Mar 2016

het filmpje linkt naar een campina website... ???

Maaike
Door

Maaike

op 28 Mar 2016

Oh wat vervelend Diane! Hier doet hij het wel gewoon. Bij deze de link naar de video:

Reactie plaatsen