06 januari 2022 
2 min. leestijd

Thuis sporten: 5 basis tools om elke work-out te knallen

Thuis sporten: 5 basis tools om elke work-out te knallen

De sportscholen mogen dan gesloten zijn, maar dat betekent niet dat je je work-out over hoeft te slaan. Je kunt namelijk prima thuis sporten. Het is nog handig ook, want je kunt lekker binnen blijven, je hoeft niet na te denken over welke outfit je aan doet en je kunt op elk moment van de dag even knallen. Ben je van plan om vaker thuis te sporten? Dan is het wel handig om een aantal basis tools aan te schaffen. Met de volgende vijf tools in huis wordt het sporten al een stuk makkelijker en leuker.

1. Yoga matje

Een stevig matje mag niet ontbreken in je home gym. Je kunt 'm namelijk voor allerlei soorten work-outs gebruiken. Hij komt niet alleen goed van pas tijdens een yogasessie, maar je kunt hem ook goed gebruiken tijdens bijvoorbeeld vloeroefeningen. Pilates sessies of rekoefeningen worden zo een stuk comfortabeler. Een buikspierkwartiertje is al vrij pittig, maar het is fijner om te doen op een zachte mat dan op de harde grond. Een beetje comfort tijdens je work-out mag best! Een matje is ook ideaal als je even tot jezelf wilt komen tijdens het mediteren.

2. Setje gewichten

Als je een complete work-out wilt doen in je woonkamer, dan kun je het beste cardio- en krachttraining combineren. Je kunt heel goed trainen met je eigen lichaamsgewicht, maar als je zwaarder wilt trainen is een setje gewichten een goede keuze. Denk hierbij aan een kettlebell of een setje dumbbells van verschillende gewichten. Kies in ieder geval een gewicht dat je sowieso aan kunt en een gewicht daarboven. Dan kun je tijdens je work-out afwisselen en het wat zwaarder maken. Je kunt natuurlijk ook een combinatieset kopen, dan ben je in één keer klaar. Het aantal herhalingen dat je doet tijdens een work-out verschilt wel als je met gewichten traint. Train je normaal gesproken zonder gewichten en herhaal je de oefening dan vijftien keer? Ga met gewichten dan voor acht tot tien herhalingen per set. Geloof ons, dat is genoeg en ga je sowieso voelen!

3. Weerstandsbanden

Weerstandsbanden worden steeds vaker gebruikt bij verschillende oefeningen. Ze wegen niets, maar zijn ideaal om je oefeningen intensiever te maken. Weerstandsbanden zijn ook erg handig om mee te stretchen. De banden die je in een setje krijgt, variëren van lichte weerstand tot zware weerstand. Afhankelijk van de oefening die je doet, kun je de weerstand aanpassen. Wil je langzaam opbouwen, dan zijn weerstandsbanden een erg handige tool.

4. Trainingsbankje

No worries, je hebt echt niet zo'n professionele bank nodig zoals in de sportschool. Een eenvoudig trainingsbankje is wel heel handig om thuis te hebben, want je kunt 'm voor van alles gebruiken. Doe je in de sportschool vaak box jumps en wil je thuis iets soortgelijks doen? Stap dan met één voet op het trainingsbankje, zet je andere voet erbij en stap er weer af. Of ga voor een intensere variant en spring met beide voeten tegelijkertijd op het bankje. Ook voor krachttraining is het bankje eigenlijk onmisbaar. Bij zittende oefeningen heb je een goede rugsteun en voorkom je dat je in je rug gaat hangen en er last van krijgt.

5. Enkelgewichten

Wanneer oefeningen te makkelijk worden, kun je heel gemakkelijk de oefening verzwaren door wat extra gewicht aan jezelf te hangen. Je kunt bijvoorbeeld enkelgewichtjes gebruiken om een oefening zwaarder en daardoor effectiever te maken. Die gewichtjes kun je trouwens vaak ook voor je polsen gebruiken. Ben je nog op zoek naar een goede work-out die je thuis kunt doen? Op YouTube staan honderden work-outs voor je klaar. Check bijvoorbeeld eens het account van FitnessType. Daar staan al meer dan 400 gratis work-outs voor elk niveau op, die je gewoon thuis kunt volgen. Makkelijker kunnen we het niet maken!

Reactie plaatsen