10 september 2015 
2 min. leestijd

Hoe word ik zen? - Week 2

Hoe word ik zen? - Week 2
Met trillende handen en bonkende koppijn zit ik achter mijn bureau op het werk. I need coffee, denk ik. Mijn gedachten dwalen af… Wat als ik nu in de Starbucks zou staan, wat zou ik dan nemen? Een Flat White of een Caramel Macchiato? Ik krijg een dikke vette grijns op mijn gezicht, gheghe, ik zou gaan voor een mega dikke Frappuchino! "Zo waar zit jij met je gedachten jongedame?", zegt mijn baas. Mijn koffie-dagdromen worden bruut verstoord en met rode koontjes ga ik weer aan de slag. Waarom ik alleen nog maar aan koffie kan denken? Met deze zen challenge mag ik geen koffie meer drinken, heb ik Dominique beloofd. Koffie geeft een grote aanslag op de nieren terwijl je nieren je juist energie horen te geven. Als je koffie drinkt, zijn je nieren hard aan het werk om cafeïne te verwerken. Volgens Dominique een beetje tegenstrijdig. Je drinkt dus koffie om energie te krijgen, maar de natuurlijke werking van de nieren-energie verslechterd hierdoor. Dat wordt dus even cold turkey afkicken voor mij, van 4 cafeïne shots per dag naar 0. Ik heb mega afkickverschijnselen. Ik ben aan het shaken, ik kan me niet concentreren en ik heb onwijze hoofdpijn. Ik had niet verwacht dat het zo zwaar zou zijn!

Element water

Voor alle stresskippies en slaapgekkies is het water element super belangrijk. Als je vaak moe of geïrriteerd bent of moeite hebt met inslapen, dan kan het zomaar zijn dat je water element niet in balans is. Je (bij) nieren kunnen dan uitgeput zijn, dus dan wordt het tijd om deze weer een beetje op te kalefateren. Dominique weet wel hoe dat moet. Het water element staat voor balans, stilheid (denk maar eens aan hoe stil het is als je met je hoofd onder water zit), verfrissing en energie. Om dit element weer in balans te krijgen is het heerlijk om te zwemmen, naar de sauna te gaan of te mediteren bij een meertje of de zee. Helaas had ik daar geen tijd voor deze week, dus kwam Dominique met andere tips. Ook door je voeding aan te passen, kan het water element weer in balans komen. Zo min mogelijk cafeïne nuttigen is er eentje, maar ook door het eten van zoute smaken, kunnen de (bij) nieren herstellen. Voorbeelden van zoute smaken zijn quinoa, tofu en zeewier. Of door het gebruik van verwarmende kruiden zoals kaneel, anijszaad en gedroogde gember. Deze week heb ik dan ook een overheerlijk prakkie gemaakt van quinoa, champignons, tomaatjes en geitenkaas! Tijdens mijn yogasessies met Dominique hebben we ook stilgestaan bij het water element. We hebben voornamelijk oefeningen gedaan die goed zijn voor de nieren. Voorbeelden hiervan zijn de kathouding waarbij je je rug hol en bol maakt. Maar ook de cobrahouding geeft je niertjes een heerlijke massage. Mijn nieren zijn deze week weer helemaal heppiedepeppie. Dat resulteert in een boost energie!

Mediteren moet je leren

In mijn vorige blog gaf ik al aan dat ik mediteren erg lastig vind en dat is deze week helaas niet veranderd. Ik moet me er echt toe zetten om even een kwartiertje voor mezelf te nemen en te mediteren. Als ik veel dingen moet doen op een dag, is het mediteren wat er bij in schiet. Vreemd eigenlijk dat alles belangrijker is dan een momentje voor jezelf nemen. Volgende week ga ik zeker proberen om iedere dag even te mediteren! Wat wel een positief effect is van deze challenge: ik durf vaker nee te zeggen. Eerst ging ik altijd maar door op de automatische piloot en nu probeer ik meer na te denken over wat ik wel en niet wil. Zal ik dan toch ooit helemaal zen worden? ;-) Eva is een echte sportfreak en vindt het vooral leuk om mee te doen aan wedstrijden. Of dat nou marathons, triatlons of obstacle runs zijn, Eva is altijd in voor een challenge. Vanaf haar eerste challenge ‘ik wil spieren zien’ gaat ze naar haar volgende uitdaging: ‘Hoe word ik zen’. Haar ultieme droom is om ooit een Iron Man te gaan doen!
Reactie plaatsen