30 september 2015 
2 min. leestijd

Word Ik Ooit Zen? – week 5 van Eva's 'Zen-Challenge'

Word Ik Ooit Zen? – week 5 van Eva's 'Zen-Challenge'
Hola lovers! Esta fitgirl es muy zen. Por que? Ik ben 5 dagen naar het heerlijke Barcelona geweest. Natuurlijk ben ik daar ook doorgegaan met mijn zen-challenge. Een vakantie + yoga = een mega ontspannen Eva. Dominique kon ik helaas niet meenemen. We hebben het natuurlijk wel geprobeerd en Dominique is erg lenig maar niet zo lenig dat ze zich kan opvouwen in mijn handbagage. Dus er zat niks anders op dan mijn sportkleding mee te nemen en de oefeningen van te voren te oefenen met Dominique. Deze week ben ik aan de slag gegaan met het laatste yoga-element: ruimte. Zonder dit element zijn we star, kunnen we niet ademen, bewegen of ruimte bieden aan nieuwe ervaringen. Dit element gaat over dingen in perspectief kunnen zien. Vaak maken we ons druk over kleine dingen terwijl we ons moeten focussen op het grote geheel. Ik vind dit een mooi element om mijn yoga-challenge mee af te sluiten omdat ik nogal vaak kan piekeren. Deze week ga ik dus proberen om dingen los te laten en te genieten van nieuwe ervaringen. Hoe kan dat nou beter dan in het bruisende Barcelona?

Ademhaling is everything

Op vakantie wil je natuurlijk het liefst zo lang mogelijk in je bed blijven ronken. Bij mij ging de wekker echter al om 08:00 uur. Rise and yoga baby! Mijn zusje had geen zin in deze vroege escapades dus die bleef lekker liggen. Ik hees me in mijn sportkloffie en al met 15 minuten hardlopen, kwam ik aan bij het strand van Barcelona. Bizar hoe vredig het strand van Barcelona in de ochtend is! Natuurlijk ideaal om even helemaal zen te worden. Ik herinnerde me wat Dominique had verteld bij de yogaoefeningen. Bij het ruimte-element staan veel poses in het teken van je ademhaling. Door uit te ademen laat je dingen los, als je inademt word je groter en laat je de ruimte (zuurstof) je opvullen. Door middel van je ademhaling kan je grenzen verleggen. Denk maar eens na, als je tijdens een moeilijke yogaoefening je concentreert op je ademhaling, kan je vaak nog net iets dieper in de houding gaan. Zo helemaal alleen op het strand van Barcelona, met het geluid van de zee op de achtergrond, werd ik een beetje emotioneel. Het was een geweldige ervaring en ik was zo blij dat ik die heb mogen meemaken! We nemen vaak alles maar voor lief (tenminste ik) maar niet voor iedereen is het zo vanzelfsprekend om even een paar dagen naar Barcelona te vliegen. Met waterige oogjes ben ik weer terug gerend naar het appartement. Helemaal vergeten om een fotootje te maken van mij, zen op het strand van Barcelona.

Ben ik zen?

Yep, het is niet te geloven maar ik ben wel iets rustiger geworden door deze challenge! Het doel was om meer dingen te doen die ik wilde, en niet zoals vanouds altijd maar door te gaan en dingen te doen voor anderen. Voor mijn omgeving was het denk ik wel even wennen. Zij kregen vaker ‘’nee’’ te horen. Maar door niet elke dag helemaal vol gepland te zijn, had ik meer tijd over voor spontane koffiedates, feestjes en etentjes. Muy bien! Wat ik ook door deze challenge heb geleerd, is dat je ademhaling super belangrijk is. Niet alleen met yoga maar ook met andere sporten of werk is je ademhaling altijd de basis. Doe je bijvoorbeeld een zware krachtoefening? Concentreer je op je ademhaling en laat de zuurstof naar de pijn gaan. Je merkt dat het dan al iets makkelijker wordt. Moet je een presentatie doen op werk? Zorg dan dat je stevig met beide voeten op de grond staat om te aarden en concentreer je ook dan weer op je ademhaling. Echt alles gaat een stuk makkelijker als je je ademhaling onder controle hebt. Yep, deze fitgirl is nu muy zen en ik ga dan ook zeker door met yoga en meditatie. Helaas wel in mindere mate omdat ik weer iets meer wil hardlopen. Wil jij ook zen worden? Neem dan contact op met Dominique! Dit was Eva’s laatste week in haar zoektocht naar ontspanning. Wil jij ook Zen worden? Lees dan vooral ook Eva’s blogs over het element Aarde, Water, Vuur en lucht. foto-4
Reactie plaatsen