22 augustus 2017 
2 min. leestijd

Word flexibeler met deze handige stretch oefeningen!

Word flexibeler met deze handige stretch oefeningen!

Stretchen is belangrijker dan je misschien denkt, zeker in het dagelijkse leven. Het helpt je vooral bij het losmaken van de gewrichten die je elke dag gebruikt. Wij hebben hieronder een top vier samengesteld van de beste stretch oefeningen die je altijd en overal kan uitvoeren!

Waarom stretchen?

Bij stretchen streven we ernaar om onze spieren te verlengen zodat ze uiteindelijk flexibeler worden. Dit is goed voor je gewrichten, want die kan je dan beter bewegen. Het stretchen voordat je gaat sporten helpt je om risico's op blessures tegen te gaan, na het sporten helpt het dan weer om sneller te herstellen. Zo voorkomen we onder andere stijve spieren. Maar ook stretchen op zich, zonder dat je er bij sport, kan heel erg nuttig zijn! Stretchen helpt je ook bij andere dingen, zoals het verbeteren van de bloedcirculatie, het verminderen van stress en het helpt je om een betere houding aan te houden.

Stretch oefeningen

De hieronder genoemde oefeningen houd je in totaal 30 seconden vast. Focus vooral op je ademhaling en je zal waarschijnlijk ook wat mentale stressverlichting ervaren. Altijd mooi meegenomen!

1. Cat

Heb je een stijve rug? Deze houding is perfect om dat te verlichten, het stimuleert de bloedstroom én zorgt voor meer mobiliteit in je ruggengraat. Stap 1: Zet je handen en knieën op een oefenmat of op de grond, met je polsen, schouders en knieën in één lijn met de heupen. Stap 2: Maak je rug bol, duw je bekken wat omlaag en kijk naar de vloer.

Maak het dynamisch: Adem in als je de cat uitvoert en adem uit als je terugkomt in je startpositie.

2. Single Leg Stretch

Flexibiliteit hebben in je hamstrings is nooit verkeerd. Bonusvoordeel: je traint tegelijkertijd je buikspieren mee. Stap 1: Ga op je rug op de grond of op een oefenmat liggen. Leg één been gestrekt op de vloer en strek één been omhoog richting het plafond. Stap 2: Pak je been bij je scheenbeen of enkel vast en til je schouders van de grond. Stap 3: Houd je benen zo recht mogelijk en je tenen richting het plafond.

Maak het dynamisch: Wissel van been en probeer next level te gaan door je been volledig uit te strekken en vervolgens je enkel vast te pakken.

3. Child’s Pose

Deze stretch is waarschijnlijk één van de meest kalmerende stretches ooit én werkt ook goed voor je herstel. Stap 1: Ga op de grond zitten en buig je lichaam naar voren. Leg je handen gestrekt voor je uit en laat je borst op of tussen je bovenbenen rusten. Stap 2: Houd je armen recht voor je uit en kijk naar de vloer.

4. Downward Dog

Een yogi-favoriet without a doubt! Deze houding richt zich vooral op de heup- en schoudermobiliteit, terwijl je je hamstrings, lats (spieren in je middenrug) en deltoïden (spieren in je schouders) uitrekt. Stap 1: Begin in een plankpositie met je schouders over je polsen heen. Duw je heupen naar het plafond toe zodat je lichaam een driehoek vormt. Houd je hoofd tussen je armen en strek je benen goed uit. Geen gebogen knieën, maar een volledige Downward Dog. Stap 2: Reik met je hakken naar de grond. Houd je balans zodat je lichaamsgewicht gelijkmatig verdeeld wordt over je handen en voeten (op de foto wordt de Bended Knee Downward Dog gedemonstreerd, dit is eventueel een makkelijkere variant). Maak het dynamisch: Beweeg regelmatig tussen de plankpositie en de Downward Dog.
Reactie plaatsen