14 december 2017 
1 min. leestijd

What the hack is Namasté? (Nah-mah-stay)

What the hack is Namasté? (Nah-mah-stay)
Na veel strugglen zit je eindelijk in je yoga pose, nu kun je ultiem ontspannen en de wereld even vergeten. Bij yoga gaan we op zoek naar de verbinding tussen de geest en het lichaam, wat niet altijd even makkelijk is. Ben je heerlijk je hoofd aan het leeg maken, eindigt je yogi opeens met Namasté. Na-ma-wat? Namasté hier, Namasté daar. Hartstikke leuk elke keer, maar wat betekent het nou eigenlijk en wat is de reden dat dit wordt gezegd? Wij zijn zelf gek op yoga en hebben het natuurlijk voor jullie uitgezocht.

Namasté babes

Namasté heeft verschillende betekenissen, maar de letterlijke vertaling van Namasté, ook wel bekend als Namaskar of Namaskaram, is: ‘ik buig voor jou’ en komt oorspronkelijk van het hindoeïsme. Een buiging maken wordt gezien als oprechtheid en het zeggen van Namasté wordt gezien als een respectvolle groet. Veel yogi's vinden het dan ook respectvol om de les af te sluiten met Namasté zodat de les ook écht is afgesloten voor het lichaam en de geest. De yogi kan ook zo zijn dankbaarheid en respect tonen aan de anderen. De positieve energie die we creëren tijdens het zeggen van Namasté kan bepaalde spanningen weg drijven. Yoga helpt ons om innerlijke rust te vinden en veel yogi’s geloven dat het zeggen van Namasté ons helpt om meer geconcentreerd en aanwezig te zijn in het leven. Hierdoor kun je bijvoorbeeld beter je prioriteiten stellen en kun je beter waarde hechten aan wat jij echt belangrijk vindt in het leven. Daarnaast verbind Namasté ons met andere yoga-lovers wat weer voor meer contacten, vrienden of vriendinnen kan zorgen. So keep the namasté in mind babes ;).

Goddelijke ik

Voor sommige mensen heeft het zeggen van Namasté een geloof. Het geloof vertegenwoordigt dat er in ieder individu een goddelijke vonk in het hart verstopt zit. Wij vinden dit een krachtige betekenis want iedereen is ook speciaal op zijn eigen manier, en sommige moeten die vonk nog vinden in zichzelf. Het gebaar reinigt volgens hen ook de ziel. Andere mensen zeggen het ook wel eens direct tegen anderen om hen speciaal te laten voelen. Zij zien het als een teken dat je als je ware-ik door het leven gaat. Het zeggen van Namasté geeft ons ook de mogelijkheid om onszelf te kunnen reflecteren. Denk bijvoorbeeld eerst eens na waar je dankbaar voor bent, hoe jij je voelt en wat je graag zou willen bereiken. Nadat je dit op een rijtje hebt gezet, sluit jij je yogales peaceful af door Namasté te zeggen. Het zeggen van Namasté geeft je de mogelijkheid om je meer zen te voelen op, maar ook naast de yogamat. Dus dames, plaats je handen op elkaar, sluit je ogen, buig je hoofd en ga als peaceful yoga-lover door het leven. Namasté.
Reactie plaatsen