22 maart 2016 
2 min. leestijd

Wereld Water Dag: Het werk van Plan Nederland

Wereld Water Dag: Het werk van Plan Nederland
Fitgirls.nl wil vrouwen inspireren en ze ondersteunen om de meest krachtige versie van zichzelf te worden. Wij willen dit niet alleen in Nederland doen: vrouwen van over de hele wereld moeten de kans krijgen uit te groeien tot powervrouwen. Daarom zijn wij ambassadeur van Plan Nederland; een organisatie die strijd voor meisjes in ontwikkelingslanden. Wij zullen regelmatig aandacht besteden aan hun projecten en thema’s die belangrijk zijn voor een betere toekomst voor deze meisjes.

WASH

Vandaag is het Wereld Water Dag. Schoon water is ontzettend belangrijk, maar in veel landen niet vanzelfsprekend. In het kader hiervan heeft Plan Nederland het project Dossier ‘WASH’. WASH staat voor Water, Sanitation & Hygiene.
  • Water: wereldwijd hebben nog steeds 780 miljoen mensen geen toegang tot veilig drinkwater.
  • Sanitation: in veel landen hebben mensen geen normaal eigen toilet. 2,5 miljard mensen moeten het stellen zonder goede sanitaire voorzieningen.
  • Hygiene: mede doordat er geen schoon water beschikbaar is, is er sprake van slechte hygiëne in ontwikkelingslanden. Wist je bijvoorbeeld dat er elk uur 66 kinderen sterven aan diarree? Deze kinderen zouden gered kunnen worden als ze de mogelijkheid hebben om hun handen te wassen met schoon water na een toiletbezoek. In het blog van vorige week hadden we het al uitgebreid over menstruele hygiëne en hoe belangrijk dit is.

Gebrek aan water

Wij gebruiken heel de dag door water: we drinken, we spoelen onze vaat af, we douchen, we spoelen de wc door, we wassen ons gezicht en onze handen, we poetsen onze tanden en we wassen onze kleding. Het lijkt zo vanzelfsprekend, maar dat is het niet voor iedereen. Na één minuut douchen, heb jij al meer water verbruikt dan wat de meeste mensen in ontwikkelingsgebieden in een hele dag (kunnen) verbruiken. Wereldwijd sterven iedere dag bijna 5.000 kinderen, door vervuild water en gebrek aan hygiëne. Om toegang te krijgen tot schoon water lopen meisjes in Afrika en Azië gemiddeld zes kilometer per dag met zo’n twintig kilo aan. Naast dat dit ontzettend vermoeiend is, gaat deze kostbare tijd ten koste van school. Ook worden ze door gebrek aan schoon water ziek, waardoor ze thuis moeten blijven en zijn er geen (schone) toiletten op school (een derde van álle scholen wereldwijd heeft geen sanitatie en drinkwater!), waardoor je ook tijdens je menstruatie liever thuisblijft. Dit alles bij elkaar zorgt ervoor dat ieder jaar ruim 400 miljoen schooldagen gemist worden. Dit terwijl school juist zo belangrijk is om het tij te keren. water

Het werk van Plan

Gelukkig gaat de wereld wel vooruit. Sinds 1990 is toegang tot drinkwater voor 2,6 biljoen mensen verbeterd. Dit is mede mogelijk door initiatieven als Plan Nederland. Plan pakt het probleem met water, sanitatie en hygiëne (WASH) bij de basis aan, door de toegang hiernaartoe voor lokale gemeenschappen duurzaam te verbeteren. Samen met lokale overheden worden drinkwatervoorzieningen aangelegd en waterputten geslagen. Ook leren zij deze mensen over het belang van een schoon toilet, handen wassen en hygiëne en hoe de waterputten te onderhouden. Om ervoor te zorgen dat meisjes naar school kunnen blijven gaan worden jongens- en meisjes-wc’s op scholen gebouwd en wordt er gezorgd voor wasgelegenheden.
Reactie plaatsen