29 december 2017 
2 min. leestijd

Welk type uitsteller ben jij?

Welk type uitsteller ben jij?
“Ja, dat doe ik straks”, zijn de meest verraderlijke woorden. Negen van de tien keer doe je het dan uiteindelijk niet. We stellen allemaal wel eens dingen uit omdat we geen tijd of geen zin hebben. Herken jij jezelf in één van deze vier type uitstellers?

1. De perfectionist

Met een oog voor detail wil jij alles perfect uitvoeren. Je wilt graag honderd keer de puntjes op de ‘i’ zetten en legt daardoor de lat iets te hoog voor jezelf. Het is een goede eigenschap om alles zo perfect mogelijk te doen, maar vaak is het onrealistisch en daardoor beland je uiteindelijk met jezelf in de knoop. Als het even niet gaat hoe jij het wilt, wordt het al snel uitgesteld. De omstandigheden krijgen dan ook vaak de schuld: “Ik had te weinig tijd om het af te maken, dan doe ik het maar niet.” Dit is natuurlijk niet de beste instelling die je kunt hebben. Probeer er altijd iets moois van te maken en laat pietje precies even los.

2. De dromer

Het liefst bedenk jij de hele dag door allerlei verschillende scenario’s. Je toekomstplannen liggen al kaar: wat je wilt bereiken en hoe je dat gaat doen. Je staat altijd open voor nieuwe uitdagingen. Het dromen zit er in, maar het doen nog niet helemaal. De scheiding tussen de fantasiewereld en de echte wereld is nog vrij groot bij jou. Je plannen moeten nog uitgevoerd worden, maar worden vaak uitgesteld. Je vindt het vooral moeilijk om je te kunnen concentreren. Je wilt het diep in je hart, dus ga er dan ook voor!

3. De overwerker

Net als de perfectionist, doe jij graag alles zo goed mogelijk. Je probeert het beste uit jezelf te halen om zo succesvol mogelijk te zijn. Vaak gaat dit ten koste van jezelf. Je maakt veel te veel uren en houdt weinig vrije tijd over om een momentje voor jezelf te nemen. Je krijgt steeds meer werk en steeds minder tijd. Je staat overal voor open en kunt moeilijk ‘nee’ zeggen. Doordat je overal ‘ja’ tegen zegt, kom je niet overal aan toe en heb je eigenlijk geen keuze om sommige zaken uit te stellen. Je kunt moeilijk prioriteiten stellen waardoor het een grote chaos wordt. Blijf vooral realistisch en focus op de dingen die jij belangrijk vindt.

4. De uitdager

De uitdager leeft zijn eigen leven. De uitdager is een uniek persoon die zijn eigen kwaliteiten kent en ontwikkelt. Jij kunt er niet tegen als jou wordt verteld wat je wel of niet moet doen, en ziet dit ook als een uitdaging. Om je hier tegen te verzetten, kies jij vaak de makkelijke weg door het uit te stellen. Je zegt vaak ‘ja’, maar doet vaak ‘nee’. Jij kiest je eigen wegen en je wordt daardoor gezien als rebels. Ook al zit jij vol met positieve energie, je kiest er vaak voor om anderen te laten wachten waardoor mensen hun vertrouwen in jou verliezen. Probeer niet alleen aan jezelf te denken, en ga de uitdagingen ook daadwerkelijk aan. Zoek de juiste motivatie om je doelen te behalen. Ook wij hebben soms moeite met het schrijven van de blogs en laten het wel eens links liggen. Het is allemaal menselijk.
Reactie plaatsen