15 september 2017 
3 min. leestijd

Weg met vooroordelen: heb jij ook direct je mening klaar over anderen?

Weg met vooroordelen: heb jij ook direct je mening klaar over anderen?
Geregeld krijg ik uitspraken naar mijn hoofd geslingerd zoals: ‘Ben je nou nog steeds aan het diëten? Denk er maar om hoor, straks krijg je nog anorexia’. Het komt zelfs weleens voor dat iemand medelijden met mij heeft. Als ik dan vervolgens uitleg dat ik eet en drink waar ik gelukkig van word, en dat ik écht liever zelf een salade maak dan dat ik een pizza bestel, is het antwoord vaak ‘Jij spoort echt niet, dat kun je niet menen, een pizza is toch veel lekkerder?!’

Vooroordelen

Natuurlijk, iedereen heeft vooroordelen en iedereen is wel eens bezig met iemand ‘in hokjes te plaatsen’. Ik wilde dat ik kon zeggen dat het niet zo was, maar ook ik betrap mijzelf er weleens op. Best jammer eigenlijk, want zeg nou zelf... Het gaat toch om de binnenkant? En daarnaast, het gaat er toch om waar JIJ je goed bij voelt, en niet wat de ander zou willen? Bovenstaande is iets waar ik de laatste tijd veel over nadenk. Hoe kan het toch dat wanneer een ietwat steviger persoon op een verjaardag zegt: "Nee hoor, bedankt, ik hoef dat stukje taart niet", er wordt geantwoord met: "Wat goed dat jij nee zegt"? En wanneer een slank persoon zegt: "Nee hoor, bedankt ik hoef geen taart" er gelijk gezegd (of gedacht) wordt: "Ah, kom op hé, neem nou even een stukje taart, je bent al zo slank, dat mag jij heus wel hebben". Bijzonder dat je jezelf dan gewoon moet verdedigen en gaan verantwoorden waarom jij geen taart hoeft. Nog erger is het dat we dat vervolgens dan ook nog doen. Want tsja, je zegt niet zo snel ‘ik hoef geen taart, klaar, punt uit’. Ik moet toegeven dat ik de afgelopen jaren vaak ‘ja’ heb gezegd tegen een stuk taart of iets anders waar ik eigenlijk geen zin in had, maar toch maar ‘ja’ zei om geen commentaar te krijgen. Een paar maanden geleden ben ik hiermee gestopt. Waarom zou ik iets nemen waar ik geen behoefte aan heb? Ik zeg alleen nog maar ja als ik iets ook echt wil, niet omdat ik geen zin heb in commentaar van een ander. Ook maakt het mij niet meer uit wat een ander daar van denkt. Mensen hebben toch altijd een mening, of ze het nou uitspreken of denken. Naast dat mensen hun mening klaar hebben over wat je eet, hebben mensen vaak ook een mening over hoe vaak je sport. In plaats van gelijk een mening klaar te hebben en iemand te veroordelen, zouden mensen elkaar meer moeten respecteren en meer met elkaar in gesprek moeten gaan. Vaak is ‘niets wat het lijkt’, en zal het je verbazen wat je over iemand te weten komt door in gesprek te gaan met iemand.

Een voorbeeldje...

Een paar weken terug raakte ik aan de praat met een meisje in de sportschool. Zij vertelde mij dat ze iedere dag een uur cardio doet voor het ontbijt, en iedere avond krachttraining. In plaats van haar daarop te beoordelen, vroeg ik naar haar reden om zoveel te sporten. Ze gaf aan dat zij 5 jaar terug een hersenbloeding heeft gehad en bijna niks meer kon (alleen met haar rechterkant eten, niet praten, niet lopen etcetera). Ze was toen 29 jaar. Artsen hadden haar verteld dat zij niet meer ‘de oude’ zou worden. Ze besloot zich hier niet bij neer te leggen en is gaan vechten. Ze geloofde in zichzelf en beetje bij beetje werd zij weer haar 'oude zelf'. Het ging zo goed met haar, dat zij nu als doel heeft gesteld om mee te doen met bikini-fitnesswedstrijden. Niemand had ooit verwacht dat zij er weer bovenop zou komen. Ik vind het zo ongelofelijk knap dat zij deze stap neemt, en ik weet zeker dat ze door haar positieve instelling en doorzettingsvermogen heel ver gaat komen. Diep respect voor deze meid!

Do what makes you happy!

Iedereen is anders, gelukkig maar. Het belangrijkste is dat je doet waar JIJ je goed bij voelt. Dus als jij zin hebt in een lekker stuk taart op een verjaardagsfeest, neem het! Als je er geen zin in hebt, durf dan nee te zeggen. En daarnaast: als jij iedere dag wilt sporten omdat jij je daar goed bij voelt, dan doe je dat gewoon. Probeer je niks aan te trekken van de meningen van anderen. Uiteindelijk leef je voor jezelf. Met sportieve groet, Kim PS. Ben of ken je iemand die hetzelfde heeft meegemaakt als in mijn ‘voorbeeldje’ en heb je vragen aan haar? Stuur mij gerust een mail en ik zorg dat het bij haar komt!
Reactie plaatsen