23 september 2016 
1 min. leestijd

"Weg met die plus size modellen op de catwalks!"

Karl Lagerfeld schreef: “Niemand zit te wachten op een vrouw met vormen op de catwalk.” Een andere designer schreef: “Ik wil gewoon niet dat plus size modellen mijn kleding dragen.” De op 2 na bestbetaalde actrice in Amerika, Melissa McCarthy, is maar een eigen kledinglijn begonnen omdat niemand kleding voor haar wilde ontwerpen. Wow, wat een vooroordelen allemaal. Ik ben zelf slank, en ik heb dus in feite geen idee hoe het is om met een maatje meer in deze maatschappij te leven. Maar ik zie in mijn coaching praktijk wel veel meiden en vrouwen met overgewicht. En de verhalen die ik van hen hoor over hoe anderen hen beoordelen en veroordelen vind ik oprecht schokkend. Weggekeken worden in kledingzaken, aangesproken worden als je een ijsje eet, en nog veel ergere dingen die ik hier niet eens wíl opschrijven. Mensen zijn hard in hun oordeel en oordelen snel. De media- en fashionindustrie spelen hier een cruciale rol in. Maar gelukkig komen er vanuit deze hoek ook langzaamaan steeds meer tegen geluiden. Ashley Graham is hier een mooi voorbeeld van. Een andere supercoole chick is de blogster van ‘I Heart my Body’. Ook zij laat zien dat je ook met overgewicht sexy en hip kunt zijn.

Je mag sowieso trots zijn

Als ik vrienden vertel over een workshop die ik geef aan een groep meiden en vrouwen met overgewicht, gaan ze ervanuit dat ik hen help om af te vallen. "Ja, wat zou je anders voor die meiden kunnen betekenen?!" hoor ik ze denken. Maar niet dus! Want je hoeft niet af te vallen om van je eigen lijf te leren houden. Al heb je maatje 40, 42, 44 en zo door – je mag sowieso trots zijn! Met of zonder vormen: je bent mooi. Het gaat erom wat je uitstraalt. Voel jij je zeker in je lijf, en durf jij te staan voor wie je bent ongeacht je maat, dan zal je die schoonheid ook uitstralen. Kijk maar naar Adele, een prachtige vrouw vanbinnen en vanbuiten. En wees nou eerlijk: zou jij Adele nou per se leuker, mooier en succesvoller vinden als zij maatje 34 had? Nou, het maakt mij in ieder geval niet uit. Wil jij ook leren van jouw eigen lijf te houden ongeacht je gewicht? Dan is de eerste stap acceptatie (I know, klinkt makkelijker gezegd dan gedaan, maar het kan echt). Acceptatie van wie jij bent als persoon en op zoek gaan naar de eigenschappen die jou bijzonder en uniek maken. Denk aan die coole tatoeage die je hebt, dat gave kapsel, het feit dat je altijd voor iedereen klaar staat, je grappige lach, je uitgesproken mening. Schrijf op wat jou uniek maakt en hang die lijst ergens op zodat je hem elke dag even ziet. You rock! Wil je meer informatie over hoe jij kunt leren houden van jouw lijf ongeacht je gewicht stuur mij dan gerust een mailtje voor meer info. Liefs, Sophie
Angelique van Veldhuizen
Door

Angelique van Veldhuizen

op 27 Sep 2016

Het is wel stuitend inderdaad dat er zo geoordeeld wordt. Zelf heb ik geen overgewicht maar heb wel moeite met mensen die erg dik zijn. Als tiener was ik een bonestaak en dat werd ook regelmatig gezegd. "moet je niet wat aankomen", moet je niet wat meer eten' Terwijl ik daar niets aan kon doen. Het valt mij juist op dat dikke mensen zo 'gespaard' worden in onze maatschappij. Dik zijn is ongezond en kost de maatschappij ook veel geld, denk aan suikerziekte en andere gezondheidsklachten. Sorry dat ik zo kort door de bocht ben, maar dik zijn is echt je eigen schuld.

Lisa
Door

Lisa

op 08 Jun 2018

Wat ben jij een kortzichtig persoon. Ik kwam uit het niks erg aan en bleek een schildklierziekte te hebben. Ik eet gezond, sport maar maakt niet uit wat ik doe, ik val niet af. Of in ieder geval heel erg traag. Je vindt het stuitend dat er zo geoordeeld wordt maar je doet het zelf net zo erg. Zo niet erger omdat je jezelf rechtvaardigd door eerst te zeggen dat je het erg vindt, maar dat vind je niet want je doet precies hetzelfde. Wat het erger maakt is dat jij hypocriet bent.

Reactie plaatsen