Te druk
We hebben het druk. We hebben honderd dingen op onze to do list staan en plannen voor 25 uur per dag. We hebben het zo druk dat we helemaal niet de tijd nemen om even te luisteren naar wat ons lichaam ons eigenlijk vertelt. Het grootste deel van de tijd vergeten we dat we een lichaam hebben en zien we het als vanzelfsprekend. We zijn het luisteren naar ons lichaam verleerd. Maaike: ''Ik heb zelf door 'schade en schande' mogen ondervinden hoe belangrijk het is om goed in contact te staan met je lichaam. Afgelopen jaar heb ik een moeilijke, emotionele periode gehad. Ik vond het moeilijk om met mijn gevoelens om te gaan, dus ik besloot ze uit gemak dan maar te ontkennen.Ik negeerde mijn verdriet, maar daarmee ook mijn vermoeidheid, negeerde lichamelijk pijn en vervolgens ook honger. Deze slechte gewoonte sloop erin en bleef bleef bij me, ook nadat het verdriet gezakt was. Op een gegeven moment voelde ik me vaak ziek, moe of 'slecht', zonder dat ik wist waarom. Dit was erg frustrerend, ik wist niet wat ik aan mezelf had. Was ik echt moe of gewoon lui? Waarom was ik zo vaak duizelig? Doordat ik mijn gevoelens zo vaak genegeerd had, was ik niet meer in staat om te begrijpen wat mijn lichaam nodig had. Ik had weinig energie, maar kwam moeilijk in slaap en vergat vaak gewoon te eten, omdat ik geen 'honger' had."Het negeren van de signalen die je lichaam je probeert te geven, kan dus ernstige gevolgen hebben. Kleine pijntjes en moeheid kunnen al snel extreme pijn en vermoeidheid worden. Hoe vaker je je eigen gevoelens negeert, hoe sneller je het contact met jezelf zal verliezen. Dit klinkt dramatisch, maar het is erg belangrijk om de signalen die je lichaam je probeert te geven te herkennen en serieus te nemen. Pijn of ongemak heeft altijd een oorzaak en hoe sneller je weet wat de oorzaak is van je klacht, des te beter je het probleem kunt oplossen en in het vervolg kunt voorkomen. Als je leert te luisteren naar wat je lichaam je vertelt, kun je op tijd ingrijpen."Doordat ik mijn gevoelens zo vaak genegeerd had, was ik niet meer in staat om te begrijpen wat mijn lichaam nodig had."
Terug in balans
Neem jezelf allereerst voor wat tijd te investeren in het opnieuw in contact komen met je lichaam. Dit is de eerste stap op weg naar balans in lichaam en geest. Maaike: ''Om het contact met je lichaam te herstellen, is het belangrijk om vaste momenten te plannen waarop je stil staat bij je gedachten en gevoelens. Ik racete destijds van de sportschool, naar college, naar stage en zat vervolgens de hele avond nog van alles te doen achter mijn laptop. Het voelde veilig om mijn dagen vol te plannen, waarschijnlijk omdat ik diep vanbinnen bang was om stil te staan bij mijn gevoelens. Daarnaast voelde ik me super nutteloos en lui als ik een uurtje niets deed. De eerste keer dat ik alles weglegde om even een momentje te zitten 'mediteren' voelde heel vreemd en ongemakkelijk. Inmiddels vind ik zulke momenten heerlijk. Ook in tijden van stress en drukte zorg ik er voor dat ik ten minste een kwartier 'niets doen' in plan. Ik besef me nu des te meer dat zulke rustmomenten juist heel productief zijn! ''Hoe breng je dit in de praktijk? Met deze vier stappen maak jij weer contact met je lichaam."Om het contact met je lichaam te herstellen, is het belangrijk om vaste momenten in te plannen waarop je stil staat bij je gedachten en gevoelens."
- Plan elke dag een moment in waarop je alles weglegt en stilstaat bij wat je voelt. Doe dit bijvoorbeeld wanneer je wakker wordt, net voordat je opstaat of vlak voordat je gaat slapen. Ja, ik weet dat je het druk hebt, maar dit is een investering waar je geen spijt van zal krijgen. Het contact met je lichaam herstellen, gaat niet vanzelf. Vijf of tien minuten rustig zitten, ademen en stilstaan bij wat je voelt, kan al een enorm verschil maken.
- Het begint allemaal bij het bewust worden van wat je voelt. Sta even stil en noteer wat je kan vertellen over de staat van je lichaam op dit moment: hoe gaat het ermee vandaag? Wat voel ik nu? Ben ik moe? Heb ik ergens pijn? Hoe zit het met mijn ademhaling? Ga stap voor stap je hele lichaam langs en probeer na te gaan wat je voelt. Als je jezelf deze handeling eenmaal hebt aangeleerd, kun je deze korte check vaker herhalen, gedurende de dag.
- Kijk vervolgens naar de momenten waarop je je gestrest of 'uit balans' voelt. Wanneer heb je die ups en downs? Heb jij bepaalde klachten die steeds terugkomen, zoals hoofdpijn, rugpijn of buikpijn? Was er iets bijzonder gebeurd? Kun je een bepaald patroon ontdekken?
- Kijk naar je huidige gewoonten en gedrag: Hoe ziet je slaappatroon eruit? Wanneer werk je en wanneer neem je rust? Zit er een patroon in je eet,- en sportmomenten? (Krijg je voldoende voeding, rust en beweging?) Wanneer gebruik je ‘hulpmiddelen’ zoals energiedrankjes, een paracetamol of andere pillen? Door de momenten waarop je klachten hebt, af te zetten tegen dit soort 'gewoontes', kun je goed achterhalen op welke gebieden verbetering te behalen valt.
Sandra
op 13 Apr 2016